10 χρόνια φυλάκιση σε διάσημο Ινδό γκουρού για βιασμούς

Σε κάθειρξη 10 ετών καταδίκασε Ινδός δικαστής τον αυτόκλητο «άνθρωπο του Θεού» Γκουρμίτ Ταμ Ραχίμ Σινγκ, έναν ισχυρό γκουρού οι οπαδοί του οποίου προχώρησαν σε αιματηρές ταραχές αφού ο αρχηγός τους καταδικάσθηκε την Παρασκευή για βιασμό. Ο 50χρονος γκουρού, ο οποίος ηγείται της πνευματιστικής σέκτας με την ονομασία «Dera Sacha Sauda» (που υπολογίζεται ότι έχει 60 εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο) βρέθηκε ένοχος για τον βιασμό δύο γυναικών ακολούθων του το 2002. 

«Το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή κάθειρξης 10 ετών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ραμ Νίουας, αξιωματούχος αρμόδιος για τον νόμο και την τάξη στο ινδικό κρατίδιο Χαριάνα.

Οπαδοί της αίρεσης του Σινγκ προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε βίαιες διαμαρτυρίες, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 38 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 200 στο κρατίδιο Χαριάνα, αφού ένα τοπικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τον βιασμό δύο γυναικών σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2002.

Η αίρεση του Σινγκ έχει πολλούς οπαδούς στις αγροτικές περιoχές των κρατιδίων Πουντζάμπ και Χαριάνα κυρίως λόγω των προγραμμάτων αρωγής που προωθεί η οργάνωσή του (παροχή βοήθειας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Εκτός από τις κατηγορίες για βιασμό, οι αρχές έχουν ξεκινήσει και μια άλλη έρευνα σε βάρος του “γκουρού”, καθώς φέρεται ότι έπεισε 400 άνδρες πιστούς να υποβληθούν σε ευνουχισμό. Μεταξύ άλλων φέρεται ότι τους υποσχόταν ότι με τον τρόπο αυτό θα προσέγγιζαν τον θεό.

Ο Σινγκ, ένας μεγαλόσωμος, γενειοφόρος άνδρας ο οποίος έχει γράψει σενάρια και έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες δράσης που γύρισε μόνος του, αρνείται τις κατηγορίες.