100 χρόνια απ’ το θάνατο του Μ. Αβλιχου

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά για τα «100 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Μικέλη Άβλιχου» στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά.

Πράγματι, ήταν ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον αφιέρωμα στη ζωή του Κεφαλονίτη σατιρικού και λυρικού ποιητή που είχε συνεργαστεί λογοτεχνικά με τους Παναγιώτη Πανά και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, έγραψε στίχους σε ιταλική και γαλλική γλώσσα με ευθείες αναφορές στον Μυσέ και στον Ερεντιά ενώ ο Κ.Παλαμάς είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Την δριμύτητα της σατιρικής αυτού αντενεργείας αμβλύνει ελεγειακή τρυφερότης»…

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός-ερευνητής κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανό,ς ο οποίος μέσα από την αφήγηση κειμένων και προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού ανέδειξε σημαντικές πτυχές του έργου και του βίου του Μικέλη Άβλιχου.

Οι κ.κ Ελένη Κουνάδη, μέλος του Συλλόγου «Ριφόρτσο», και Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, υπεύθυνη νεολαίας της Αδελφότητας, μέσα από απαγγελίες μάς μετέφεραν στα μονοπάτια της ποίησής του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Μάκης Αγγελετάκης, ταμίας της Αδελφότητας, καλωσορίζοντας όλους όσοι παρευρέθησαν, συμπατριώτες και φίλους, ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης. Μας τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους η βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η Έφορος του Πειραϊκού Συνδέσμου κα Αγγιολίνα Δικαιάκου- Δανηλάτου, ο γραμματέας του Πολιτιστικού, Ιστορικού και Λαογραφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» κ. Ορέστης Καππάτος, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Επτανησιακής Ομοσπονδίας Κερκυραίων κ. Κοσκινάς Γεώργιος, ο πρ. πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Διονύσης Κουγιανός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Δηλινάδων κ. Φωτεινός Κουνάδης, ο πρόεδρος των Απανταχού Καμιναράδων κ. Ηλίας Γαλιατσάτος, η γραμματέας του Συλλόγου Σαμικών και πρ. μέλος Δ.Σ. της Αδελφότητας κ. Φλωράτου Σταυρούλα, ο αν. γραμματέας της Φαιάκων Ένωσης κ. Ιωάννης Αργυροκαστρίτης, η κα Μοσχοπούλου εκπρόσωπος του Συλλόγου Χαβριάτων, ο κ. Άνθης, διευθυντής του γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, όπως επίσης την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Πειραιά και τους διευθυντές του Ημερήσιου και Εσπερινού Λυκείου για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά της και την ειδική γραμματέα της Αδελφότητας κ. Μάχη Αντύπα, καθώς και τους κ.κ. Αργυροκαστρίτη Ιωάννη και Γαλιατσάτο Ηλία για τις φωτογραφίες και τα βίντεος του αφιερώματος.

Η πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Μαριολένη Νεοφύτου, χαιρέτισε την εκδήλωση επισημαίνοντας ότι η συνάντησή μας με σπουδαίες μορφές των νησιών μας που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον πολιτισμό του τόπου μας, μάς διδάσκουν και μας εμπνέουν. Προσέφερε επίσης συμβολικά δώρα στους συντελεστές του αφιερώματος μαζί με τον γ.γραμματέα της Αδελφότητας, κ. Νέστορα Παπαθεοδωράτο και ευχήθηκε και εις άλλη όμορφη συνεργασία και μάλιστα σύντομα.

Ο κ. Γεράσιμος Γαλανός δώρισε για τη βιβλιοθήκη της Αδελφότητας «Τα άπαντα Μικέλη Άβλιχου» του Αριστείδη Ρουχωτά (1976).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ταξιδέψαμε με την υπέροχη φωνή και ερμηνεία του Σταύρου Νιφοράτου, καθώς και τις ονειρικά δοσμένες μελωδίες στο πιάνο από την Κωνσταντίνα Βρεττού σε γνωστά και άγνωστα άσματα Κεφαλλήνων συνθετών, από το δίτομο έργο «Λόγια Κεφαλληνιακή Μούσα» των Γεράσιμου Γαλανού και Λαμπρογιάννη Πεφάνη.

Ακούστηκαν «η Σπασμένη Γλάστρα», «Δίχως αγάπες η ζωή», «Περνάν τα χρόνια», «η Βαρκούλα», «Μόνο εσύ», «Με ξέχασες σκληρή», «ο Όρκος», «Κι όμως», «Περιμένω για σένα» του Μικέλη Άβλιχου, «Έλα να χορέψουμε», «Θέλω», «Αποχαιρετισμός του Λασκαράτου» και άλλα πολλά τραγούδια και ποιήματα που μίλησαν βαθιά στην ψυχή μας και πλημμύρισαν την αίθουσα συναισθήματα…

«Κι’ ενώ λογιάζω τη γλυκεία μου πλάνη, / κλαδάκια βλέπω γύρω του να βγάνη / καί, πριν προφθάσω να σκεφτώ λιγάκι, / το βλέπω θαλερό κυπαρισσάκι, / πού μοιάζει εσέ, κορίτσι ζηλεμένο, / οπόχεις τόσον κόσμο τρελλαμένο!»…

Για το Δ.Σ.

Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά