Αντιδήμαρχος λοιπόν ορίστηκε στο Δήμο Αργοστολίου ο Σπύρος Πεφάνης ο οποίος ανήκει στην παράταξη Φόρτε. Είναι ο δεύτερος ορισμός αντιδημάρχου από άλλη παράταξη μετά από αυτόν του Ματιάτου. Ο θρυλικός πάντως Κροταλίας είχε την ευαισθησία όταν έγινε αντιδήμαρχος πέρυσι να παραιτηθεί από την παράταξή της Ισχυρής Κεφαλονιάς (Παρίσης) ο Πεφάνης τώρα …το ξέχασε.

Πάντως για να τα λέμε όλα, ο Πεφάνης ορίστηκε εξ αρχής από τον Θεόφιλο πρόεδρος στην ΚΕΔΗΚΕ (αλήθεια υπάρχει ή έχει διαλυθεί;) και στη συνέχεια (έμμισθος) αντιπρόεδρος στην ΕΔΑΚΙ. Επίσης αρχές του Σεπτέμβρη του 2021 ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος από τον δήμαρχο με τις ίδιες αρμοδιότητες που σήμερα πήρε το χρίσμα του αντιδημάρχου και μάλιστα χωρίς μισθό. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τότε πέρασαν επτά μήνες και ο Πεφάνης δεν έγινε γνωστό ότι ασχολήθηκε έστω και μία φορά (!) με τις αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί και αν υπόγραψε έστω ένα έγγραφο με την ιδιότητα που του είχε παραχωρηθεί. Τώρα πως γίνεται να αναβαθμίζεται σε αντιδήμαρχο με …ανύπαρκτες αρμοδιότητες, μόνο …ένας Θεόφιλος ξέρει!

Και με λίγα λόγια, αντιδήμαρχος ο Πεφάνης …άνευ χαρτοφυλακίου!

Η εξήγηση απλή: Ο Θεόφιλος μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τον τελευταίο χρόνο της θητείας του (του χρόνου 2023 τον Οκτώβρη έχουμε εκλογές για …να μην ξεχνιόμαστε) επιθυμεί να δέσει στο άρμα του άλλον ένα σύμβουλο της αντιπολίτευσης και να κοκορεύεται ότι εκτός από την παράταξη του Παρίση «διέλυσε» και την παράταξη Φόρτε! Η μέθοδος δια της αποστασίας που ακολούθησε δεν έχει καμία σημασία για τον ίδιο. Σημασία για τον ίδιο έχει το αποτέλεσμα, ότι δηλαδή έχει στην «υπηρεσία» του 4 συμβούλους προερχόμενους από την αντιπολίτευση και οι δύο φέρουν το οφίτσιο του αντιδημάρχου (Ματιάτος, Πεφάνης) έστω και άμισθα και δύο (Γαβριελάτος, Βανδώρος) κατέχουν έμμισθη θέση (πρόεδρος, αντιπρόεδρος αντίστοιχα στην ΕΔΑΚΙ) και μάλιστα αδρά αμειβόμενη άνω του …χιλιάρικου! Επί πλέον και οι 4 έχουν εξασφαλισμένη μια θέση στο ψηφοδέλτιο Θεόφιλου… άσχετα αν ισχύει στην πολιτική το ρητό «την αποστασία πολλοί αγάπησαν, τους αποστάτες ουδείς»!!!

Αξιοπρόσεκτο: Παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις ο Θεόφιλος συνεχίζει …δίχως να έχει συστήσει τη Δημοτική Αστυνομία! Άτυπα λοιπόν μέχρι τώρα Σερίφης του Δήμου έχει αυτοανακηρυχθεί ο Σαμούρης με την ανοχή του Θεόφιλου!

Με τη μεταφορά τώρα στον Πεφάνη έστω …και στα χαρτιά της «προστασίας, ελέγχου δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων» και «του τέλους χρήσεως πεζοδρομίων,πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων», ο Σαμούρης …«κονταίνει»! Η εκτίμηση άλλωστε του Θεόφιλου στο Σαμούρη είναι …γνωστό τοις πάσι! «Ανάθεμα την ανάγκη μου» …σκούζει ο Θεόφιλος δείχνοντάς το σε κάθε ευκαιρία!

Αξίζει: Οι δύο προερχόμενοι από την παράταξη Παρίση έχουν ανεξαρτητοποιηθεί (τουλάχιστον τυπικά γιατί ουσιαστικά είναι …μόνιμα «με το χέρι σηκωμένο» στις προτάσεις και τα κελεύσματα του Θεόφιλου), ενώ οι δύο από τον Φόρτε …«παραμένουν» στην παράταξη που εξελέγησαν (!)

Και κάτι τελευταίο:

Η θέση του αντιδημάρχου που σήμερα κατέλαβε ο Πεφάνης έχει κενωθεί γιατί δεν ανανεώθηκε η θητεία της Ασημίνας Γαβριελάτου στις αρχές του χρόνου! Κάτι που πέρασε εντελώς στο ντούκου! Το γεγονός ότι η Γαβριελάτου στα δύο τελευταίο Συμβούλια διαφοροποιήθηκε ευδιάκριτα από τις θέσεις του Θεόφιλου λέει πολλά!

Πρώτα με την κυκλοφοριακή μελέτη, όπου η έμπειρη και πετυχημένη μηχανικός είχε εύστοχες παρατηρήσεις και προτάσεις για τη μελέτη που παρουσιάστηκε και μετά με την πεζοδρόμηση της Σκάλας που εκτός των παρατηρήσεων στον Κανονισμό της Δημοτικής Αρχής …δεν ψήφισε την πρόταση του Θεόφιλου αλλά ηχηρά ψήφισε την πρόταση των συναδέλφων της μηχανικών (παράταξη Παντελιού)! Η διαφοροποίησή της λέγεται πως έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στο Θεόφιλο κυρίως γιατί από πολλούς θεωρείται δηλωτική για το τι μέλλει γενέσθαι εκ μέρους της πρώην αντιδημάρχου! Οπότε και ο Θεόφιλος ως υποδειγματικός …Μαλαγάνας έσπευσε «να δέσει» τον Πεφάνη με ένα αντιδημαρχιλίκι και μάλιστα …άνευ χαρτοφυλακίου!

Αφού δεν πειράζει τον Πεφάνη η υποτιμητική διάσταση του χρίσματος που του δόθηκε …γιατί να πειράζει το Θεόφιλο! Άλλωστε ο Φόρτες επικεφαλής της παράταξης που ανήκει ο Πεφάνης …δεν μπορεί να κάνει τίποτα και γιαυτό (το πιθανότερο) σιωπά!

Υ.Γ. Υπάρχει και μια «λεπτομέρεια» που κανείς δεν έχει προσέξει στην όλη ιστορία.

Ότι ο Θεόφιλος μετά την απομάκρυνση της Γαβριελάτου κρατάει για την πάρτη του άλλη μία αρμοδιότητα!!! Την ευθύνη των Πολεοδομικών θεμάτων που της είχαν δοθεί (αρχικά ήταν στο Μινέτο)!!!

Έτσι λοιπόν ο Θεόφιλος μετά την αντιδημαρχία Αργοστολίου (έστω και αν έχει στις τάξεις του ένα πρώην δήμαρχο Αργοστολίου, τον Τσιλιμιδό βεβαίως…), τα οικονομικά και την προεδρεία στην Οικονομική Επιτροπή, την ΕΠΟΙΖΩ και το Λιμενικό Ταμείο, τώρα παίρνει και …τα Πολεοδομικά και μάλιστα μετά από τρία χρόνια θητείας!

Αν αυτός ο (υπερ)συγκεντρωτισμός δεν αποτελεί τον ορισμό της ανασφάλειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης στους συνεργάτες του τότε τι σημαίνει;

Θα θυμίσουμε μόνο ότι στη μία και μοναδική συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στους 28 μήνες της θητείας του (και παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι «θα κάνει μία συνέντευξη τύπου το μήνα»…) κλείνοντας τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του στις 12/12/2019 ήταν απόλυτος:

«αναφορικά με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών και θέσεων στο πρόσωπό του τόνισε πως πρόκειται για κάτι προσωρινό. Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως επιθυμεί να αποκτήσει ο ίδιος μια καθαρή εικόνα της κατάστασης στο Δήμο και τους επιτηρούμενους φορείς του και στη συνέχεια θα παραχωρήσει τις παραπάνω θέσεις».

Δυό ενδεχόμενα υπάρχουν:

Ή η έννοια του «προσωρινού» για το Θεόφιλο Μιχαλάτο έχει άλλη διάσταση από την κοινώς αποδεκτή ή …είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως!

Ό,τι από τα δύο και να ισχύει η ουσία είναι ότι ο Μιχαλάτος δουλεύει τους πάντες! Από τους συνεργάτες του μέχρι και τον τελευταίο πολίτη! Μόνο που ξεχνάει ότι …«το ξύπνιο πουλί και από τη μύτη πιάνεται»!