Επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρου Σπάθης με θέμα τα μέτρα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Βρισκόμαστε μπροστά στο κίνδυνο μιας νέας οικονομικής ύφεσης, με τις αντοχές τόσο των νοικοκυριών, των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων να εξαντλούνται δραματικά μετά και τις τελευταίες ανατιμήσεις.

Ο πληθωρισμός είχε ήδη ανέβει στο 5,1% τον Δεκέμβριο, στο 6,2% τον Ιανουάριο και στο 7,2% τον Φεβρουάριο. Η ενεργειακή κρίση, που έχει ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2021,  ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα σχέδια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρώσικο φυσικό αέριο προεξοφλούν ιδιαίτερα υψηλές τιμές και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στ. Σπαθής

Οι αυξήσεις αυτές οδηγούν όχι μόνο στη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και στα αυξημένα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς, στις επιχειρήσεις εστίασης το κόστος προμήθειας των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 44%.  Είμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και η πανδημία του κορονοϊού, την οποία δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει οριστικά, δημιουργούν αμφιβολίες και ανησυχίες για την θετική πορεία της.

Η επιμελητηριακή κοινότητα ζητά επιτακτικά την στήριξη των επιχειρήσεων,  έτσι ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε και τον σκόπελο της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό, ως

Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης, προτείνουμε:

  1. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6%.

Σε κλάδους, όπως η εστίαση, η μείωση καθίσταται αναγκαία, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση του αυξημένου κόστους λειτουργίας  τους και να συγκρατηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων.

  1. Να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα.
  2. Να ενισχυθεί η επιδότηση στην ενέργεια.
  3. Να δημιουργηθεί μια νέα γενναία ρύθμιση 120 δόσεων, τόσο για τις οφειλές προς την Εφορία, όσο και προς το ΕΦΚΑ, με καλύτερους όρους από εκείνους της ρύθμισης των 72 δόσεων των χρεών της πανδημίας, που σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκε ανεπιτυχής.
  4. Να μην επιστραφούν τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών, διότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν ανακάμψει ακόμη από την ύφεση των προηγούμενων δύο ετών και βρίσκονται ήδη μπροστά σε μια νέα απειλή από την ακρίβεια.
  5. Να επεκταθεί και να διευρυνθεί η επιδότηση καυσίμων.
  6. Να επεκταθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους που πλήττονται από το αυξημένο κόστος καυσίμων κίνησης, όχι μόνο για τους εκμεταλλευτές ταξί.
  7. Να επιδοτηθούν από το Κράτος οι εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων, έτσι ώστε να στηριχθεί η εργασία και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης στις επιχειρήσεις.
  8. Να τονωθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου.

 

Αναμένουμε νέες κυβερνητικές αποφάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν τα ανωτέρω, ισχυρή πολιτική και μέτρα που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Είμαστε σε επικοινωνία και διαλογική συζήτηση με επαγγελματίες και συλλογικούς φορείς και σας τονίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, γιατί δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω απώλειες τζίρου και οικονομικής ζημίας των επαγγελματιών.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος,

Σταύρος Σπαθής