Δεν λέει να σταματήσει να προκαλεί o ολιγάρχης δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος και γίνεται προκλητικότερος κάθε μέρα που περνάει. Δεν λέει επιτέλους τρία χρόνια μετά την εκλογή του να σταματήσει να είναι συνεπής μόνο …με την ασυνέπειά του να μην τηρεί τα όσα είχε υποσχεθεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Τούτη τη φορά το νέο «κατόρθωμα» του Θεόφιλου είναι η συνέπεια–ασυνέπειά του με την χρήση του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, το επωνομαζόμενο και «Μέγαρο»!

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Η» αποτυπώνει απόλυτα τη συνέπεια του Θεόφιλου:

«Πετάει έξω τους άλλους καλλιτέχνες»!

Ή μήπως δεν είναι αλήθεια πως στο προεκλογικό πρόγραμμα του ο Θεόφιλος και στην ενότητα «Πολιτισμός–Αθλητισμός» έδινε τη σαφέστατη υπόσχεση:

«Άμεση δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης στο πρώην Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος»!!!

Μετά την εξαπάτηση των πολιτών σε μία σειρά αθέτησης προεκλογικών υποσχέσεων (χρήση 4ου Δημοτικού, δημοτικών κτιρίων Λαϊκών Κατοικιών κ.λπ.) με αποκορύφωμα την τελευταία κολοτούμπα Θεόφιλου και Σία πριν λίγες ημέρες με την αθέτηση της προεκλογικής υπόσχεσης για την χρήσης της Καμπάνας από τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τώρα έρχεται η κολοτούμπα του Κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας!

Η πολιτική διάσταση του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Από Δημοτική Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη που είχε υποσχεθεί ο Θεόφιλος προεκλογικά και για τον οποίο σκοπό είχε αγοραστεί με δάνειο μάλιστα το Κτίριο, σήμερα γίνεται Μουσείο Σκλάβου σύμφωνα και με την προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Θεόφιλου!

Και τα γλυπτά του Σκλάβου βρίσκονται (;) εδώ και 15 μήνες (αρχές Φλεβάρη 2021) στα …υπόγεια του Γηροκομείου ενώ το κυρίως έργο η μετατροπή του Κτιρίου σε Μουσείο …αγνοείται όχι πότε θα τελειώσει αλλά …πότε θα ξεκινήσει!

Και αυτή είναι η πολιτική διάσταση του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ του Κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας με την χρήση …της κολοτούμπας, τη χρήση για άλλο σκοπό από αυτόν που είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος, γιατί περί αυτού πρόκειται, αφού άλλη χρήση είχε υποσχεθεί προεκλογικά και άλλη επιχειρεί σήμερα!

Θα πείτε βέβαια ότι η κολοτούμπα της χρήσης είναι ελάχιστη μπροστά στην …κολοτούμπα της αμνησίας του Θεόφιλου στα όσα είχε ανταλλάξει δημόσια το 2007 με τον τότε δήμαρχο και σήμερα …αναπληρωτή του (!) Γιώργο Τσιλιμιδό που διεκδικούσε το Κτίριο για λογαριασμό του Επιμελητηρίου του οποίου ήταν πρόεδρος.

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών έχουν μείνει ιστορικές έτσι για να επιβεβαιώνεται η ποιότητα και η συνέπεια των πολιτικών μας και της πολιτικής!

Και βέβαια υπάρχει ΠΡΟΔΟΣΙΑ της σημερινής Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου:

Πρώτα στην μοναδική ιστορικά συνδρομή των Κεφαλλήνων καλλιτεχνών και ανθρώπων γενικότερα του Πολιτισμού από όλη την Ελλάδα στην πρόθεση του Δήμου να αποκτήσει το Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας για να δημιουργήσει Δημοτική Πινακοθήκη!

Και μετά στο σύνολο των Κεφαλλήνων πολιτικών από διαφορετικές πολιτικές πλευρές που συνυπέγραψαν την συμπαράσταση και υποστήριξης τους για την αγορά του Κτιρίου της Τράπεζας Ελλάδας από το Δήμο Αργοστολίου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως «Δημοτική Πινακοθήκη επωνύμων Κεφαλλήνων καλλιτεχνών». Μαζί βρέθηκαν γι’ αυτό το σκοπό που με ελαφριά την καρδιά σήμερα «ξεπουλιέται» από τους Μιχαλάτο-Τσιλιμιδό (και Σία) για να τιμηθεί …ένας μόνο καλλιτέχνης!

Και …η άλλη διάσταση του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ με διαστάσεις …ποινικές και διαχειριστικές του δημοσίου χρήματος.

Το Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας για ποιο σκοπό αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθεί στο συμβόλαιο αγοράς με την Τράπεζα της Ελλάδας που υπέγραψε στις 14 Οκτωβρίου 2009 ο τότε δήμαρχος (και σήμερα αναπληρωτής του Θεόφιλου) Γιώργος Τσιλιμιδός;

Ο ίδιος πάντως ο Τσιλιμιδός σε δηλώσεις του (που δημοσιεύτηκαν και σε αθηναϊκά μέσα την ίδια ημέρα) είναι σαφής «Ο Δήμος Αργοστολίου, μετά το κόσμημα του πολιτισμού που είναι το Δημοτικό μας θέατρο «Ο Κέφαλος», θα έχει την τιμή να έχει και το ιστορικό και διατηρητέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος όπου θα ιδρύσει και θα λειτουργήσει την Δημοτική Πινακοθήκη»!!!

Για την ιστορία το επίμαχο συμβόλαιο υπογράφτηκε από τον ίδιο τον τότε δήμαρχο ενώ την Τράπεζα της Ελλάδος εκπροσώπησε η υποδιοικητής, Λουρή-Δενδρινού που συνοδευόταν από νομικό σύμβουλο της Τράπεζας.

Και βέβαια υπάρχει και το δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο υπεγράφη προφανώς και επίσης από τον τότε δήμαρχο Γιώργο Τσιλιμιδό για την δανειοδότηση του Δήμου με το ποσό του 1.600.000 ευρώ που αγοράστηκε το Κτίριο της Τράπεζας για τον σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης όπως είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στις 27 Νοεμβρίου 2007-είχε προηγηθεί μία ακόμη απόφαση του ΔΣ στις 12/11/2007 για την αγορά αρχικά με το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Και κάτι τελευταίο αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους όσους έχουν επιλεκτική μνήμη.

21 Νοεμβρίου 2007 με επιστολή του ο (τότε) δήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός στον (τότε) Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ζητά «ή να ματαιωθεί η σημερινή δημοπρασία ή να δοθεί επιλεκτικά το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στο Δήμο …Στόχος του (οποίου) είναι να χρησιμοποιήσει το εν λόγω οίκημα για Δημοτική Πινακοθήκη επωνύμων Κεφαλλήνων εικαστικών»!!!

Η επιστολή Γ. Τσιλιμιδού στον Κ.Κ.

Το κείμενο της επιστολής του τότε δημάρχου Γιώργου Τσιλιμιδού στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος έχει ως εξής:

Αργοστόλι, 21 Νοεμβρίου 2007

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως και εσείς επανειλημμένα έχετε διακηρύξει, πιστεύουμε βαθειά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας μας είναι η στήριξη της περιφέρειας. Ειδικά, ο νησιωτικός χώρος με την φυσική -γεωγραφική απομάκρυνσή του, αναζητά μεγαλύτερα στηρίγματα για την αναπτυξιακή ανέλιξή του και την κοινωνική του βιωσιμότητα.

Η Κεφαλονιά, πέρα από τον νησιωτικό της χαρακτήρα, είχε να αντιμετωπίσει και την πλήρη κατάρρευσή της εξ’ αιτίας των σεισμών του 1953. Η κοινωνία μας, από αυτήν την ολοκληρωτική καταστροφή, ορθοπόδησε με κόπο και με μόχθο και πορεύεται σε δρόμο ανάπτυξης.

Όμως, αυτό που δεν κατάφερε είναι να αντικαταστήσει τον χαμένο πλούτο τής αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς -αλληλένδετο στοιχείο με την μακρά πολιτιστική της παράδοση. Μια παράδοση, τις άλλες εκφάνσεις της οποίας η κοινωνία και οι φορείς της συντηρούν και προάγουν με κάθε τρόπο, ώστε να διατηρείται η επτανησιακή πολιτιστική μας ταυτότητα, αλλά και να μετεξελίσσεται αρμονικά, παράλληλα με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Στην πόλη του Αργοστολίου, πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, εκποιείται το σημαντικότατο -από αρχιτεκτονικής απόψεως- και διατηρητέο, παρ’ ότι μετασεισμικό κτίριο, του Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Δήμος Αργοστολίου θέλει το κτίσμα αυτό να περιέλθει στην κυριότητά του και για το σκοπό αυτό θα καταθέσει οικονομική προσφορά στα μέτρα των δυνατοτήτων του.

Στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει το εν λόγω οίκημα για Δημοτική Πινακοθήκη επωνύμων Κεφαλλήνων εικαστικών. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν υψηλής ποιότητας εικαστικό χώρο όχι μόνον ως δική μας πολιτιστική ανάγκη, αλλά και ως συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού μας προϊόντος.

Στην προσπάθειά μας αυτή είναι αλληλέγγυοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας και αυτό εκφράζεται, αφ’ ενός μεν με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου και του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφ’ ετέρου δε με τη στήριξη επωνύμων πολιτικών προσώπων όλων των κομματικών εκφράσεων.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε την δική Σας παρέμβαση προς την Τράπεζα της Ελλάδος

  • είτε για διακοπή της διαδικασίας εκποίησης και παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο Αργοστολίου,
  • είτε για την επιλεκτική προτίμηση της προσφοράς μας με βάση την προτεινόμενη από εμάς χρήση που είναι και η μόνη που εγγυάται τον σεβασμό της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας του κτιρίου, που άλλωστε αποτελεί και όρο της διακήρυξης.
  • Θεωρούμε ότι η στοργή προς μια γωνιά της νησιωτικής μας χώρας που θέλει να εδραιώσει την ανάπτυξη και την εξέλιξή της σε αξίες πολιτισμού μπορεί να δωθεί έμπρακτα με μια τέτοια απόφαση.

Θα ήταν το καλύτερο δείγμα σεβασμού σε αυτούς που, μέσα από τον ιδρώτα της ξενιτιάς και την αλμύρα της θάλασσας, στήριξαν με το συνάλλαγμά τους για χρόνια την κερδοφορία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και επιβεβαίωση των προθέσεων ότι πορευόμαστε στο μέλλον με σύγχρονο όραμα που βασίζεται στις ιστορικές και πολιτιστικές μας παρακαταθήκες.

Αναμένουμε με τιμή και σεβασμό την απόφασή Σας

Γεώργιος Τσιλιμιδός

Δήμαρχος Αργοστολίου