Απολογητική και αφοπλιστική μαζί η απαντητική επιστολή του Νίκου Φραντζή.Επειδή όμως είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και κωλοπετσωμένοι στη δημόσια ζωή λέμε να μιλήσουμε με καθομολογούμενες και αυταπόδεικτες αλήθειες και μόνο:

Αλήθεια πρώτη: Είναι πάγια αρχή ότι για τα κείμενα που δεν υπογράφονται σε ένα Μέσο ενημέρωσης ή υπογράφονται με ψευδώνυμο, όπως στην περίπτωση μας από τον «Ροβινσώνα Κρούσσο», την ευθύνη έχουν οι κατά νόμον υπεύθυνοι του Μέσου.

Ο Νίκος Φραντζής αποδεικνύεται οπαδός της θεωρίας (όπως άλλωστε ο σημερινός πολιτικός «συνεταίρος» του Θεόφιλος) ότι …«σημασία έχει ο ταχυδρόμος και όχι το γράμμα».Γι’ αυτό ΚΑΙ ΟΥΔΟΛΩΣ ασχολείται με την ουσία των δημοσιευμάτων παρά μόνο …αφ’ υψηλού.

Αλήθεια δεύτερη: Ο Νίκος Φραντζής μπορεί να υπέγραψε την «απάντησή του» στον «Η» (την οποία όμως … δεν την έστειλε στον «Η») ως Νίκος Φραντζής αλλά δεν παύει να είναι γενικός γραμματέας του Δήμου Αργοστολίου, διορισμένος με προσωπική απόφαση του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου και αναφέρεται σε αυτόν και μόνο σε αυτόν. Ο ισχυρισμός του ότι«Η πρωτοβουλία (της απάντησης) ήταν δική μου και ουδείς γνώριζε το περιεχόμενό της…» δεν πείθει ούτε καν τον πλέον καλοπροαίρετο.

Απλούστατα γιατί (η πρωτοβουλία του) αφορούσε ένα μείζον θέμα για την Δημοτική Αρχήκαι αλίμονο για την τύχη των δημοτικών πραγμάτων και του κύρους του δημάρχου, αν δεχτούμε ότι ο κάθε συνεργάτης του δημάρχου αιρετός και πολύ περισσότερο ένας διορισμένος (όπως ο Φραντζής) παίρνει πρωτοβουλίες δίχως να γνωρίζει ο δήμαρχος το περιεχόμενο τους όπως ισχυρίζεται ο Νίκος Φραντζής. Αλίμονο…

Αλήθεια τρίτη: Όταν ένας πολίτης έχει μία δημόσια ιδιότητα και δημοσιοποιεί προσωπικές απόψεις για κάποιο θέμα του φορέα που ανήκει, οφείλει να το ξεκαθαρίσει εξ αρχής (κάτι που δεν έπραξε ο Νίκος Φραντζής με την «απάντησή»του), αν και σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο – τουλάχιστον στην τοπική πολιτική σκηνή δεν θυμόμαστε ανάλογη περίπτωση. Αυτό που αντίθετα ισχύει στην πολιτική ζωή είναι όταν κάποιο άτομο με δημόσιο αξίωμα αυτοπροσδιορίζεται εκφράζοντας δημόσια προσωπικές απόψεις (πολύ περισσότερο όταν όπως ισχυρίζεται ο Νίκος Φραντζής στην περίπτωση μας, «δίχως ουδείς (άρα και ο δήμαρχος) να γνωρίζει το περιεχόμενο») τότε αναπόφευκτα είτε ο ίδιος υποβάλλει την παραίτησή του είτε του επιβάλλεται από το επικεφαλής πολιτικό πρόσωπο και στην προκειμένη περίπτωση από τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο.

Η άποψη ότι «ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει» στην συντεταγμένη πολιτική ζωή και τους θεσμούς, όπως ισχυρίζεται ο Νίκος Φραντζής δεν υφίσταται.

Αν τώρα στο Δήμο Αργοστολίου ισχύει ότι η Δημοτική του Αρχή είναι …«ρεμπέτ ασκέρι» και ο καθένας κάνει και λέει ό,τι του γουστάρει δίχως «ουδείς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους», όπως ο Νίκος Φραντζής ισχυρίζεται, τότε «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε».

Θ. Μιχαλάτος

Κι επειδή αποκλείεται να είναι στραβός ο γιαλός, η Δημοτική Αρχή Θεόφιλου Μιχαλάτου …στραβά αρμενίζει!

Αλήθεια τέταρτη: Η δικαιολογίες που παραθέτει ο Νίκος Φραντζής ότι δεν έστειλε στον «Η» (τη μοναδική ημερήσια εφημερίδα στο Νομό που εκδίδεται ανελλιπώς εδώ και 31 χρόνια) το κείμενο του (στο οποίο δεν κατονομάζει καν τον «Η»!) είναι ανάξιες απάντησης αφού φωνάζουν από μακριά πως είναι …«παιδικής αφέλειας». Φτάνει μάλιστα στο σημείοδιακριτικά (είναι η αλήθεια) να χαρακτηρίσει το δημοσίευμα του «Η» σαν «προσπάθεια εμφάνισης συνωμοσίας και μεθόδευσης»! Αν ήταν ειλικρινής και βάσιμη η απάντησή του για την απουσία του «Η» από τους αποδέκτες του κειμένου του, τότε θα έπρεπε με το που πήρε χαμπάρι το ολίσθημά του να κάνει αυτό που χθες επισημάναμε:

  1. Να αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο F/B που πρωτοδημοσίευσε την «απάντηση» του, έστω και εκ των υστέρων ΚΑΙ το δημοσίευμα του «Η», για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα ο κόσμος και
  2. Να αναρτηθεί το κείμενο – απάντηση του «Η» στη ναυαρχίδα του ολιγάρχη δημάρχου.

Ούτε το ένα έπραξε ούτε το άλλο, άρα…

Υ.Γ. 1. Μπορεί όντως να μην υπάρχει «κανένας μα κανένας πανικός» στο στρατόπεδο του δημάρχου Μιχαλάτου, όπως μας διαβεβαιώνει ο Νίκος Φραντζής, αλλά σίγουρα όλα τα γεγονότα και ιδιαίτερα η απάντησή του οδηγούν στο ότι υπάρχει …πολύ, μα πάρα πολύ μεγάλη ταραχή!

Υ.Γ. 2. Η αποκατάσταση των παρεξηγήσεων (με ή χωρίς εισαγωγικά που ευελπιστεί ο N. Φραντζής) όντως και δεν επαφίεται σε «μικρότητες και παλιά ξινά σταφύλια», και σε αυτό θα συμφωνήσουμε απόλυτα με το Νίκο Φραντζή. Μόνο που δεν είναι ούτε μικρότητα, ούτε και «παλιά ξινά σταφύλια»  η πολιτική ανακολουθία (άλλη μία στον ατελείωτο κατάλογο) του Θεόφιλου με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για την χρήση του Κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας ,ούτε και οι ποινικές ευθύνεςγια την αλλοίωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14/11/2007  για την αγορά του Κτιρίου και του λόγου σύναψης του δανείου των 1.600.000 ευρώ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Υ.Γ. 3. Η στήριξη για να έλθουν τα έργα του Γεράσιμου Σκλάβου για τον «Η» και πολλούς, πάρα πολλούς, Κεφαλλονίτες, είναι το πρώτιστο και  Μεγάλο Πολιτιστικό Έργο.Το μέρος που θα στεγαστούν έπεται. Και επ’ αυτού η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη:

Η Λειβαθώς! Η γενέτειρα του Μεγάλου Καλλιτέχνη!

Για την Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου η ιεράρχηση είναι αντίστροφη. Πρώτα το Κτίριο και μετά η συλλογή. Πρώτα το θεαθήναι και μετά η ουσία. Απόδειξη περί αυτού,το γεγονός ότιέχουν καταχωνιασμένα τα έργα και άγνωστο σε τι συνθήκες, στα …υπόγεια του Γηροκομείουπάνω από ένα χρόνοκαι γύρευε για πόσο ακόμα αφού το έργο δεν έχει καν δημοπρατηθεί.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων είναι γιατί τόσο ο Λειβαθινός δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, όσο και ο Λειβαθινός γενικός γραμματέας του Δήμου και πρώην δήμαρχος Λειβαθούς Νίκος Φραντζής«σφυρίζουν κλέφτικα» στο γιατί έχει αποκλειστεί η γενέτειρα του Σκλάβου από έδρα των έργων και ούτε καν έδωσαν απάντηση στην πρόταση του Νίκου Ανουσάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο «η συλλογή να πάει στη Λειβαθώ από όπου κατάγεται ο καλλιτέχνης».Ακόμη και στην απαντητική επιστολή του ο Νίκος Φραντζής δεν αναφέρει λέξη…


Νίκος Φραντζής: Επιστολή στον Χρήστο Παπαδάτο


Αργοστόλι, 04 Μαΐου 2022

ΠΡΟΣ: κ. Χρήστο Παπαδάτο

Εκδότη εφ/δας «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ»

Αγαπητέ Χρήστο,

Απευθύνομαι σε εσένα γιατί δεν γνωρίζω τον επικαλούμενο συντάκτη σου «Ροβινσόνα Κρούσσο»!

Παλαιόθεν γνωρίζεις ότι εφόσον ήθελα να πω ή να γράψω οτιδήποτε το έκανα επωνύμως και αυτοβούλως! Ουδέποτε δέχθηκα υποδείξεις (το γνωρίζεις καλά αυτό), ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου πίσω από (διαστρεβλωμένα) ανώνυμα κείμενα.

Δεν αντιπαρατίθεμαι με τον ΗΜΕΡΗΣΙΟ ή όποιον άλλο:

Θεώρησα αναγκαίο-γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την υπόθεση- να δώσω δημόσιες και επώνυμες πληροφορίες.

Ν. Φραντζής

Κάθε λοιπόν προσπάθεια εμφάνισης συνομωσίας και μεθόδευσης για «απάντηση στα δημοσιεύματά σας» απέχουν της πραγματικότητας. Η πρωτοβουλία ήταν δική μου και ουδείς γνώριζε το περιεχόμενό της…

Τέλος, καλέ μου Φίλε, η αποστολή του κειμένου από το προσωπικό μου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο καταδεικνύει ακριβώς ότι δεν αναφέρομαι με την ιδιότητα του Γ.Γ. αλλά ως Νίκος Φραντζής που 25 και πλέον έτη – το γνωρίζεις πιστεύω αυτό – αγωνιά για την πολιτιστική υποδομή και προκοπή του τόπου μας με ανιδιοτέλεια και όχι μικρό κόστος …Γι’ αυτό και η παράλειψη της αποστολής του κειμένου απ’ ευθείας στην εφημερίδα σας (έλλειμμα στο αρχείο του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου!).

Συνεπώς καμία πρόθεση αποκλεισμού και προπάντων κανένας μα κανένας Πανικός!!! Σε διαβεβαιώ γι’ αυτό…

Ευελπιστώ στην αποκατάσταση της όποιας «παρεξήγησης» και προπάντων προσβλέπω στην ουσιαστική Στήριξη του όντως Μεγαλύτερου Πολιτιστικού Έργου των τελευταίων ετών στον τόπο μας. Πέρα από μικρότητες και παλιά ξινά σταφύλια.

Με εκτίμηση,

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ