Μέχρι τώρα η εξυπηρέτηση γινόταν αποκλειστικά σε συνεργάτες του με απευθείας αναθέσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ, έτσι που ο όρος «βιομηχανία απευθείας αναθέσεων των ημετέρων του Θεόφιλου»να απηχεί την απόλυτη πραγματικότητα.

Στα τρία χρόνια της θητείας του ο ολιγάρχης δήμαρχος έχει εξυπηρετήσει πάμπολλους συνεργάτες τουυποψήφιους οι περισσότεροι στις τελευταίες εκλογές, παιδιά υποψηφίων του, ακόμη και πρώην συνεργάτες του στον Δήμο Κεφαλονιάς!

Η βιομηχανία εξυπηρέτησης των ανθρώπων του Θεόφιλου είναι κοινό μυστικό!

Από την καθαριότητα των λιμανιών, τα ηλεκτρολογικά, τα λογιστικά, τα κηπευτικά και τα μπογιατίσματα  στο Λιμενικό Ταμείο μέχρι την τροφοδοσία, την διαχείριση του Πλατύ Γιαλού και πλήθος άλλων αναθέσεων στο Δήμο ακόμα και τις επιχειρήσεις του!

Κανένας ενδοιασμός, κανένα ίχνος ντροπής, καμία αυτοκριτικήότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και την κριτική που ασκούσε στον Παρίση έτσι και τολμούσε να κάνει κάποια ανάθεση σε κάποιον που …του έλεγε καλημέρα–δεν μιλάμε για υποψήφιο και συνεργάτη του Γνήσιο…

Έτσι λοιπόν η απόφαση προχθές Δευτέρα 4 Ιουλίου της οικονομικής επιτροπής 184/2022 (ΑΔΑ: 620Ψ46ΜΓΤΤ-ΧΕ7) για  «Γνωμοδότηση περί άδειας ίδρυσης υπεραγοράς λιανικού εμπορίου» ήταν αναμενόμενη αρνητική.

Και την χαρακτηρίζουμε έτσι, γιατί τελικά ο Θεόφιλος έχει ταυτίσει τοδημαρχεύειν με …το επιχειρείν!

Και εξηγούμαστε.

Ο Θεόφιλος είναι γνωστός κατά κοινή ομολογία στην πιάτσα επιτυχημένος επιχειρηματίας με βασικό πυρήνα των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων τα πέντε υποκαταστήματα στην Κεφαλονιάγνωστής και μεγάλης αλυσίδας  σούπερ μάρκετ.

Τι λέει η δεοντολογία (δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει νομικό κόλλημα); Από την στιγμή που ο δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είναι επιχειρηματίας του ίδιου κλάδου με την επιχείρηση που ζητάει άδεια λειτουργίας …να απέχει τον διαδικασιών.

Έτσι, λοιπόν, στη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή την Δευτέρα που μας πέρασε ο πρόεδρος της δήμαρχος Μιχαλάτος φέρεται να «πρότεινε στα Μέλη να αποδεχτούν, την από 30/06/2022 με ΑΠ 11350 Εισήγησητου Τμήματος Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων» και στη συνέχει αναφέρεται ότι ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή «Εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο την μη έγκριση της ίδρυσης υπεραγοράς της εταιρείας…».

Παρατήρηση πρώτη:Από την εισήγηση του Τμήματος Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων και από κανένα σημείο αυτής δεν προκύπτει …αρνητική εισήγηση!

Παρατήρηση δεύτερη:Ουσιαστικά και τυπικά την εισήγηση έκανε αυθαίρετα  ο πρόεδρος και δήμαρχος Μιχαλάτος διαστρεβλώνοντας την εισήγηση της υπηρεσίας!

Παρατήρηση τρίτη:Το άκρον άωτον της αντιδεοντολογικής (ίσως και μη νόμιμης) πρακτικής του δημάρχου είναι ότι φέρνει ενισχυτικά στην απορριπτική εισήγηση το σκεπτικό μιας επίσης αρνητικής απόφασης του προηγούμενου ΔΣγια άλλη επιχείρηση εδώ και 7 χρόνια το 2015!

Ρωτάμε λοιπόν ευθέως τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο:

Για την δικιά του αλυσίδα σούπερ μάρκετ δεν ισχύουν οι λόγοι που επικαλέστηκε για να στοιχειοθετηθεί  η αρνητική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής;

Είναι λοιπόν δεοντολογικά σωστό (το κατά πόσο είναι νόμιμο είναι άλλο θέμα) ότι ο Θεόφιλος Μιχαλάτος ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Κεφαλονιά να «εκμεταλλεύεται» την ιδιότητα του δημάρχου και να αρνείται την χορήγηση άδειας λειτουργίας σε ομοειδή με την δικιά του επιχείρηση;

Και συγκεκριμένα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Θεόφιλος, επικαλούμενος την απόφαση του ΔΣ το 2015 και που με την δικιά του λογική ισχύουν μόνο για την αιτούμενη επιχείρηση είναι:

  1. Λόγω του μεγέθους της υπεραγοράς πλήττονται οι μικρότερης επιφάνειας τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες ακόμη και να ήθελαν κατά το χρόνο ίδρυσής τους δεν μπορούσαν να αποκτήσουν το μέγεθος της υπό επέκτασης υπεραγοράς.
  2. Εξ’ αιτίας της πίεσης προς τις μικρότερες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.
  3. Εάν, ως πιθανολογείται, οδηγηθούν σε κλείσιμο ομόλογες επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία αμέσως στους εργαζόμενους σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και εμμέσως και σε άλλους κλάδους π.χ. μεταφορές.
  4. Εξ’ αιτίας του πιθανολογούμενου μονοπωλιακού χαρακτήρα που θα δημιουργηθεί στον τομέα των υπεραγορών, θα πληγεί ο υγιής ανταγωνισμός και θα προκύψουν σαφείς ανατιμήσεις στα είδη διατροφής .
  5. Θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση των οχημάτων προς και από το κατάστημα.
  6. Θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της συγκέντρωσης και αύξησης της κυκλοφορίας.
  7. Θα επιβαρυνθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και οι πιθανότητες ατυχημάτων στον οδικό άξονα, ο οποίος από μόνος, του παρουσιάζει αύξηση της κυκλοφορίας.

Μάλιστα!  

Κατά τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, τον επιχειρηματία και δήμαρχο, όλα τα παραπάνω αρνητικά ΙΣΧΥΟΥΝ για όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο.

Τα δύο σούπερ μάρκετ συμφερόντων του στο Αργοστόλι, το ένα στο Ληξούρι, το τέταρτο στην Αγία Ευφημία και το πέμπτο στη Σκάλα …δεν έχουν προκαλέσει ΚΑΝΕΝΑ από τα παραπάνω αρνητικά γεγονότα!

Οι πληροφορίες ότι η ζημιά στις μικροεπιχειρήσεις ντόπιων επιχειρηματιών είναι ανεπανόρθωτη οργιάζουν–στην Αγία Ευφημία ειδικά φημολογείται έντονα το λουκέτο σε πλήθος εκ αυτών με τη λήξη της σεζόν!

Σημείωση 1.Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πέρασε φυσικά …ομόφωνα (απόντος του Γιάννη Λυκούδη) από τους παρευρισκόμενους φυσικούς και εκ μεταγραφής συνεργάτες  του Θεόφιλου (α, βρε Κροταλία που κατάντησες…)

Σημείωση 2.Χθες συνεδρίασε δια περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο για την επικύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. Ξέχωρα από την απορία γιατί δεν συνεδρίασε δια ζώσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα, οι πληροφορίες «επί του πιεστηρίου» φέρνουν φυσικά να επικυρώνεται η σχετική απόφαση.Προφανώς δια της περιφοράς συνεδρίασης ο Θεόφιλος και τα τσιράκια του (κατά τα άλλα δημοκράτες…)ήθελαν να αποφύγουν ενοχλητικές τοποθετήσεις…

Ως επίλογο

Πρωτοφανή πράγματα!  

Τόση προκλητικότητα!

Τόση ανενδοίαστη εκμετάλλευση για ίδιον όφελος το αξίωμα που του έδωσε ο λαός!

Τόση διαπλοκή …και μάλιστα με υπερκομματική συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ!