BOYIZEI όλη η Κεφαλονιά με τη χθεσινή ξαφνική απόφαση της Ολιγαρχικής Δημοτικής Αρχής Αργοστολίου να πραγματοποιήσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο διά περιφοράς, για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αφήνοντας εκτός διαμαρτυρίας τις αυξήσεις των τιμών στα καταστήματα του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου, αλλά και σε διάφορα άλλα!

Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος προσπαθώντας να θολώσει τα νερά των ανατιμήσεων στα τρόφιμα,στα καύσιμα και σε άλλα είδη, έδωσε εντολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Βαλλιανάτο να συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ. μόνο για τις ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Στην Εισήγηση του ο Ν. Βαλλιανάτος αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 20%».

Οι συνεχιζόμενες μήνα – μήνα αυξήσεις στα Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια με την δήθεν αφορμή της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι πλέον δυσβάστακτες για τους κατοίκους , τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες των Νησιών.

Η αύξηση των εισιτηρίων θα αποκόψει εντελώς τους Έλληνες από τα νησιά και το δικαίωμα των διακοπών εκεί, αλλά και θα εγκλωβίζει τους νησιώτες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Σε μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι άμεση ανάγκη η υλοποίηση των αιτημάτων και διεκδικήσεων νησιωτών για ακτοπλοϊκή σύνδεση με σύγχρονα, ασφαλή πλοία, με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο την τουριστική κίνηση όσο και τις ανάγκες των κατοίκων, με μείωση της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων.

 Καλούμε τους φορείς, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να απαιτήσουμε από την μοναδική Εταιρεία που εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική Ελλάδα να απορροφήσει το κόστος και να επαναφέρει τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προ των αυξήσεων.

Αργοστόλι 16/07/22

Για το Δ Σ

Ο Πρόεδρος

Ανδρόνικος–Νικόλας Βαλλιανάτος

Την απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο τ. δήμαρχος Μάκης Φόρτες, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην συνεδρίαση αυτή, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Αδυνατώ να συμμετάσχω σε μια συνεδρίαση  του ΔΣ για ένα τόσο σημαντικό θέμα όταν:

  1. Για άλλη μια φορά εφαρμόζεται και για ένα σημαντικό θεμα από την δημοτική αρχή η νομοθετιμένη πρακτική της Κυβέρνησης ευτελισμού του Δ.Σ. και αναγωγης του σε διακοσμητικό όργανο.
  2. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής κινείται στα πλαίσια του ξεπλύματος των ευθυνών της κυβέρνησης στην έκρηξη των τιμών στα καύσιμα, τα είδη διατροφής και γενικά στον κόστος ζωής. Η αποκλειστική απόδοση των ευθυνών της αύξησης των εισιτηρίων στην ακτοπλοϊκή εταιρεία είναι μνημειώδης της υποκρισίας της δημοτικής αρχής και της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής με την φράση ότι γίνεται με …«την δήθεν αφορμή της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου»!!!

Η θέση μου να δημοσιευτεί στην απόφαση ως τεκμηρίωση της άρνησης μου να συμμετάσχω στη συνεδρίαση.

Γεράσιμος Φόρτες

Για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. σχετικά με την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με νέα και τρίτη κατά σειρά για το 2022 αύξηση στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έρχονται αντιμέτωποι από τις αρχές Ιουλίου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών μας. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, έχει εκτινάξει τη

Νικόλας Βαλλιανάτος

λειτουργική δαπάνη των πλοίων  ενώ σε σχέση με πέρυσι, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα ελληνικά νησιά είναι ακριβότερα έως και 35%. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τη κατάσταση με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, ενώ το επιβατικό κοινό επιβαρύνεται με το ολοένα αυξανόμενο κύμα ακρίβειας στις μετακινήσεις.

Όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο το κατά πόσο μια ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το κόστος της αύξησης της τιμής των καυσίμων, αλλά επιπλέον το κατά πόσο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Δυστυχώς, προσφάτως στην από 29/6/2022 συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Oρεινών περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ουδεμία αναφορά στο ζήτημα της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων έγινε από το τοπικό Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Παναγή Καππάτο.

Μετά τη παρέμβαση της Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργοστολίου που αφορούσε: α) τις αυξήσεις των τιμών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και β) τη καθυστέρηση καταβολής του μεταφορικού ισοδύναμου στους δικαιούχους, είναι θετικό βήμα ότι ακολούθησε η σύγκληση της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου.

Οι θέσεις της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κατατίθενται στη παρούσα συνεδρίαση είναι:

Θεόφιλος Μιχαλάτος

►Καμία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά άμεση μείωση τους με παράλληλη κρατική στήριξη των εταιρειών προκειμένου να απορροφήσουν το κόστος.

►Αναπροσαρμογή των μισθωμάτων στα δρομολόγια των μονοετών συμβάσεων της ακτοπλοΐας, για τις οποίες δεν έχει προβλεφθεί ρήτρα καυσίμου βάση του σχετικού νόμου.

►Άμεση καταβολή οφειλών του Δημοσίου προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

►Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 6% για τα νησιά του Ιονίου.

►Άμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στους δικαιούχους, καθώς παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή του.

Για ακόμα μια φορά, οι πολίτες των νησιών μας καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των αυξήσεων στα καύσιμα αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην άσκηση μιας παρεμβατικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστεί το τσουνάμι των αυξήσεων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει διαχρονικά το θεσμικό χρέος να υπενθυμίζει στην εκάστοτε Κυβέρνηση, ότι το ίδιο το Σύνταγμα υποχρεώνει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ώστε να καμφθούν οι γεωγραφικές, φυσικές και οικονομικές ανισότητες που αναπόφευκτα δημιουργούνται.

Tι λέει η Λ.Συσπείρωση

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ…

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αργοστολίου απείχε από την σημερινή ( 18-7-2022) συνεδρίαση – παρωδία του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή Μιχαλάτου [ΠΑΣΟΚ –Επιχειρηματίες] η οποία συγκάλεσε δια περιφοράς …την συνεδρίαση του Δ.Σ. με μοναδικό στόχο να ξεπλύνει τις εγκληματικές ευθύνες ΕΕ – Κυβέρνησης – Τοπικής Διοίκησης για τις τεράστιες και δυσβάσταχτες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που πλήττουν βάναυσα το ήδη πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

Απαιτήσαμε να πραγματοποιηθεί δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ. για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και η θέση μας είναι η ακόλουθη: « Σε μια περίοδο που η εργατική – λαϊκή οικογένεια βλέπει το εισόδημά της να “εξανεμίζεται” από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την Ενέργεια και αλλού, κάποιοι μετρούν διαρκώς αύξηση στα κέρδη τους. Τέτοια είναι η περίπτωση του μονοπωλίου της “Levante Ferries”, που έχει την αποκλειστική σύνδεση Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, που προχώρησε σε επιπλέον αυξήσεις κατά 30% στα εισιτήρια, μετατρέποντας τη μετακίνηση των κατοίκων των νησιών αυτών σε απαγορευμένο είδος. Για παράδειγμα, στη γραμμή Πόρος – Κυλλήνη από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει δύο αυξήσεις. Το ατομικό εισιτήριο μετά και τη δεύτερη αύξηση από 10,50 αυξήθηκε στα 13,50 ευρώ, δηλαδή κατά 28,57%. Το εισιτήριο για αυτοκίνητο από 39,0 αυξήθηκε στα 45,0 ευρώ δηλαδή κατά 15,5% και ταυτόχρονα καταργήθηκε η έκπτωση στο εισιτήριο επιστροφής με αποτέλεσμα η πραγματική αύξηση να είναι 21,62%! Αντίστοιχα, στη γραμμή Σάμη – Πάτρα έχει γίνει αύξηση κατά 11,59% στο ατομικό εισιτήριο και 5,22% για το αυτοκίνητο. (Η γραμμή είναι επιδοτούμενη). Οι νέες αυτές αυξήσεις έγιναν με πρόσχημα είτε της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος είτε των αυξήσεων στο πετρέλαιο και στα καύσιμα γενικά, όπως έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα λόγω και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι ναυτεργάτες στις παραπάνω γραμμές είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν όλη τη μέρα και τη νύχτα στα πλοία, χωρίς ρεπό, με την εντατικοποίηση και την εξουθένωση των εργαζομένων να έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Με αυτούς τους όρους, “γιγαντώθηκε” η εφοπλιστική εταιρεία, που λίγους μήνες πριν πανηγύριζε για την αγορά δυο νέων πλοίων και την αποκλειστική σύνδεση Πάτρας – Ιθάκης και Σμύρνης – Θεσσαλονίκης. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν πρέπει να πραγματοποιούνται  εάν και εφόσον συσσωρεύουν κέρδη οι εφοπλιστές, αλλά πρωτίστως για να εξυπηρετείται η απρόσκοπτη και ασφαλής  μετακίνηση των εργαζομένων και του λαού. Τόσο οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) όσο και η τοπική διοίκηση διαχρονικά, έχουν  ανοίξει την πόρτα διάπλατα στις αξιώσεις των εφοπλιστών και τους έχουν αφήσει ανεξέλεγκτο το πεδίο της κερδοφορίας σε βάρος των κατοίκων των νησιών μας, υιοθετώντας την άποψη ότι «δικά τους είναι τα καράβια και ότι θέλουν θα κάνουν..». Είναι ενδεικτική η εκκωφαντική αφωνία  όλων των δημοτικών αρχών μέχρι σήμερα, στις καταργήσεις δρομολογίων , στις σημαντικές αυξητικές  ανατιμήσεις στα εισιτήρια, στις καταργήσεις όλων σχεδόν των εκπτωτικών εισιτηρίων ( ειδικές και ευάλωτες κατηγορίες επιβατών, μετ΄επιστροφής έκπτωση), στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι ναυτικοί κ.α..

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές, με διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες, δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατιώτες, ΑμεΑ.

-Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.»

Αργοστόλι, 18-7-2022.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου