Εκδήλωση σήμερα στα Ομαλά

Πραγματοποιείται στα Ομαλά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας των Ταξιαρχών Βαλσαμάτων σήμερα Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, ώρα 8 μ.μ,, η αναβληθείσα εκδήλωση λόγου, μουσικής και χορού με τίτλο «Ιστορική, γεωγραφική, φωτογραφική επισήμανση τόπων, ονομάτων, εκκλησιών της περιοχής Ομαλών», συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας και της Δημοτικής Κοινότητας Ομαλών Κεφαλληνίας.

Διαμό́ρφωση εντύπου προγράμματος – εικόνες: Διονύσης Γ. Γαρμπής

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Προεδρείο: Πλάτων Δ. Παλιάρος, Ιατρός Παθολόγος. 20:00 Χαιρετισμοί από τους διοργανωτές και τις τοπικές Αρχές. 20:15 Εισηγήσεις:

  • Δέσποινα Ερ. Βλάσση, Φιλόλογος-ερευνήτρια Ιστορικός. Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας:

Η μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Καρυάς Ομαλών.

  • Διονύσιος Γ. Γαρμπής, Οδοντίατρος:

Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή Ομαλών Κεφαλληνίας που προ- κύπτουν από αρχειακές πηγές.

  • Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Δ. Μεσολωράς, Δρ Θεολογίας:

Ιστορικά, τοπωνυμικά, λαογραφικά εκκλησιών των Ομαλών.

Η ομιλία συνοδεύεται από προβολή φωτογραφιών τόπων και προ- σώπων της περιοχής Ομαλών από την ερασιτέχνη φωτογράφο Φωτεινή Α. Μαραβέγια.

Στο τέλος της εκδήλωσης:

Μουσική και χορός: Θα χορέψουν οι τοπικοί παραδοσιακοί Σύλ- λογοι Βάλσαμος και Μέρμηγκας. Ο Χαράλαμπος Κακαρούμπας θα παίξει σκοτσάμπουνο.

Κέρασμα στους παρευρισκόμενους ριγανάδα από τις ενορίες Βαλσαμάτων και Φραγκάτων και κρασί από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς.

Αναφορές σε εν ενεργεία ναούς του Μεγάλου Ταξιάρχου στα Βαλσαμάτα και του Αγίου Ιερομάρτυρος Εύπλου στα Φραγκάτα στις πράξεις του νοταρί́ου Ιερομονάχου Βάλσάμου του έτους 1594. (Γ.Α.Κ.-Τμήμα Κεφαλληνίας, Νοταριακό Αρχείο, Φ.14, φφ. 8r και 22r).