H Λεωφόρος της αρχαίας Σάμης αποκαλύπτεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αναφέρει σε ανάρτησή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η ανασκαφική έρευνα είναι εν εξελίξει και η τύχη μας χαμογέλασε. Ένας από τους κεντρικούς αρχαίους οδικούς άξονες ανασκάπτεται, τεκμηριώνεται και μελετάται με σύγχρονα μέσα αποτύπωσης από τους αρχαιολόγους της Υπηρεσίας, στην κορυφαία των πόλεων της Τετράπολης, την αρχαία Σάμη.

 Ο εντοπισμός ενός οδικού άξονα είναι άκρως σημαντική,  όσο και δύσκολη υπόθεση. Μιλάμε πάντοτε για τους πραγματικούς και όχι τους κατά φαντασία (έχουμε και από τέτοιους).

Οι οδοί, λοιπόν, οι δρόμοι αποτελούν την αποτύπωση στο χώρο της δικτύωσης των αρχαίων κοινωνιών. Πρόκειται μάλιστα για ανθεκτικά αποτυπώματα στο χώρο.

Ο όρος “Λεωφόρος” συναντάται ήδη από την κλασική Αρχαιότητα και σημαίνει τον ευρύ κεντρικό αμαξιτό οδικό άξονα. Αυτό ακριβώς έχουμε μπροστά μας.

Και εκατέρωθεν της οδού, το νεκροταφείο των Ύστερων Κλασικών – Πρώιμων Ελληνιστικών Χρόνων της Σάμης αποκαλύπτεται. Ο στίχος του Ευριπίδη έρχεται στο μυαλό.

Κιβωτιόσχημοι, λακκοειδείς τάφοι και ένα παρόδιο μνημείο, ανεσκαμμένα υποδειγματικά, συγκροτούν μέρος ενός ταφικού – νεκρικού τοπίου του ύστερου 4ου αι. π.Χ. λίγο πριν την είσοδο στην πόλη που αντιτάχθηκε στις λεγεώνες της Rei Publicae.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, είναι ο φορέας εκείνος διενέργειας πρωτογενούς έρευνας, παραγωγής γνώσης, έγκυρης και έγκριτης ερμηνείας, μαζί με τα Πανεπιστήμια, τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Δουλεύουμε επιστημονικά υπέρ της ανάδειξης της αρχαιολογικής κληρονομιάς, υπέρ της τοπικής ανάπτυξης, ανασκάπτουμε πολιτισμούς, αναδεικνύουμε μνημεία και σύνολα μνημείων. Η κατακόρυφη άνοδος της επισκεψιμότητας στη Σάμη είναι αποτέλεσμα της μεθοδικής μας δουλειάς. Προχωρούμε σε έργα στην Ιθάκη, στην Παλική, στο Φισκάρδο, στην Άγια Ευφημία και στον Πόρο. Ό,τι αναλαμβάνουμε και μας αναλογεί ήδη εκτελείται! Τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν … και σε επίπεδο επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή αρχαιολογικά περιοδικά.

Η Υπηρεσία έχει εγκαινιάσει την περιοδική παρουσίαση εν εξελίξει ανασκαφικών ερευνών, ανασκαφών επιστημονικών και με μέθοδο, ανασκαφών με διεπιστημονική προσέγγιση.

Μιλάμε καθημερινά με το έργο μας σε επίπεδο Επιστήμης, Έρευνας, Διοίκησης.