Από το 1998 που σταμάτησε, εδώ και 24 χρόνια, ξεκινά και πάλι το Θεατρικό Φεστιβάλ της Ιθάκης από σήμερα έως και την 1η Νοεμβρίου με παραστάσεις, θεατρικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, με ομιλίες και συζητήσεις για τη σύγχρονη πορεία του ελληνικού θεάτρου και του θεατρικού έργου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα βραβευτεί το αγαπημένο ζευγάρι του ελληνικού θεάτρου, Στέφανος Ληναίος και Έλλη Φωτίου (φωτό), για την πολύτιμη προσφορά τους στο θέατρο.

Ο Στέφανος Ληναίος σήμερα στα 94 του χρόνια και η Έλλη Φωτίου στα 83 της χρόνια, είναι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο με ταινίες όπως το «Μιας Πεντάρας Νιάτα» του Ντίμη Δαδήρα, κ.ά.

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης ξεκίνησε το 1975, επί δημαρχίας του Σπύρου Αρσένη και έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο της εποχής. Στόχος ήταν να αναδείξει την θεατρική δημιουργία και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, προκρίνοντας ερασιτεχνικά ή πρωτοεμφανιζόμενα θεατρικά σύνολα, δίνοντάς τους βήμα στο ευρύ κοινό.

Ο θεσμός πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε από μεγάλα ονόματα της θεατρικής τέχνης όπως ο Ε. Ιονέσκο, ο Κ. Κουν, Μ. Κατράκης κ.ά. Σταμάτησε το 1998, αλλά το αποτύπωμά του παραμένει ακόμα ζωντανό τόσο στην τοπική κοινωνία και τις πολιτιστικές δράσεις της όσο και στην τεράστια ελληνική πολιτιστική και θεατρική παρακαταθήκη.

«Η ιδέα του Φεστιβάλ βασίζεται στην ανάγκη της εξέλιξης του ελληνικού θεάτρου, μέσα από την στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης θεατρικής δραματουργίας», είναι το σκεπτικό και των σημερινών διοργανωτών, Δήμος Ιθάκης και Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ9

Σήμερα 28/10: «Ο ΝΟΣΤΟΣ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, Ομήρου Οδύσσεια και όχι μόνο….», Σύλλογος Θεάτρου και Κινηματογράφου «ο ΦΟΡΚΥΣ»

Αύριο 29/10: «Πτήση 17 02 08 για την Ανεξαρτησία» του Γιετόν Νεζίραϊ, ομάδα «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ»

Μεθαύριο 30/11: «Έρωτος Ύβρις, το αίμα των Ατρειδών», ομάδα «Ηχοποιοί»

Δευτέρα 31/10: «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»,ομάδα «Άναμ(μ)α»

Τρίτη 1/11: «Τριγωνοψαρούλης», ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Θέατρο για παιδιά

« Ελλήνων Διαδρομές – 25 αιώνες καλλιτεχνικά σκαλοπάτια», ομάδα «Νέος Θύρσος».

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σήμερα 28/10:

  • Εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (5-7 ετών) Εργαστήρια για παιδιά δημοτικού (8-2 ετών), από φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες «Η Ρυθμολογία στο θέατρο» με τον Νίκο Τουλιάτο.

Μεθαύριο 30/11:

  • Ομιλίες από σύγχρονους καλλιτέχνες με θέμα «Το θέατρο στο σήμερα».
  • Θεατρικό Σεμινάριο «Πλατφόρμες Θεατρικής Δημιουργικότητας» Σεμινάριο των τεχνικών του Κώστα Γάκη»

Δευτέρα 31/10:

  • Ανοιχτό Τραπέζι με θέμα: «Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2023 – Τι ζητάμε από ένα σύγχρονο θεατρικό φεστιβάλ.»
  • Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: «Προσεγγίζοντας τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος» από την Μυρσίνη Λαντζουράκη.
  • Βιωματικό Εργαστήριο «Καλλιεργώντας το σκηνικό ένστικτό», με τον Έκτορα Γασπαράτο

Τρίτη 1/11:

  • Εφηβικό θεατρικό εργαστήριο πάνω στο σωματικό θέατρο με τη Μάγια Πολιτάκη

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, τα σεμινάρια και οι ομιλίες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιθάκης και στον Δημοτικό Κινηματογράφο.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Ιθάκης.

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ιθάκης «Ο ΦΗΜΙΟΣ».