Εννέα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Αργοστολίου κατέθεσαν στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου την ακόλουθη δήλωση, αναφορικά με τις επιτροπές του Δήμου:

Προς: Δήμαρχο Αργοστολίου, κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο

Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου

ΔΗΛΩΣΗ

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι, μετά την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, οριστικά και αμετάκλητα, οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες είχαν μεταφερθεί αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και θεσπιστεί αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε ανεπιφύλακτα εφ’ εξής ως Δημοτικοί Σύμβουλοι στη συζήτηση και ψήφιση αποφάσεων των οργάνων αυτών, μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους.

Κατόπιν τούτου, έχοντας πάντα ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην έκδοση αποφάσεων από τα εν λόγω όργανα, τα οποία με τη σημερινή τους σύσταση πάσχουν και υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις τους είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας.

Προτείνουμε την εκ νέου συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας, άμεσα, κατανέμοντας το σύνολο των μελών τους σε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει απλής αναλογικής.

Μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, σύμφωνα με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 βάσει του νόμου ν. 4555/2018, σας καλούμε τα θέματα των επιτροπών αυτών  να παραπέμπονται προς λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Με εκτίμηση,

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ανουσάκης Νικόλαος

Γασπαρινάτος Διονύσιος

Κεκάτος Δημήτριος-Νικόλαος

Κωνσταντάκης Αγγελος

Παντελειός Αλέξανδρος

Παπαδάτος Νικόλαος

Παρίσης Αλέξανδρος

Πολλάτος Διονύσιος

Τρωιάνος Διονύσιος

“Ψηφίζουμε λευκό και όχι εν λευκώ”

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2023. Στην αρχική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής της παράταξης “Κεφαλονιά, νησί για όλους”, Αλέξανδρος Παντελειός ανέφερε πως εντοπίζει έργα τα οποία έχουν στηρίξει ως παράταξη, εντοπίζει όμως και παραλείψεις. Το τεχνικό πρόγραμμα αντικατοπτρίζει την πολιτική της δημοτικής αρχής, με την οποία δεν συμφωνεί, επομένως η παράταξη ψηφίζει λευκό.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Μιχαλάτος πήρε το λόγο και έκανε ένα γενικό απολογισμό, αφήνοντας υπονοούμενα για τον Α. Παντελειό και την επιλογή του να ψηφίσει λευκό.

Απάντηση στο δήμαρχο έδωσαν με τη σειρά τους όλοι οι σύμβουλοι της παράταξής “Κεφαλονιά, νησί για όλους”.

Ο Δ. Τρωιάνος ανέφερε πως είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής που δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν τα έργα, καθώς έχει αδρανήσει χαρακτηριστικά στη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Ο Δ. Κεκάτος ανέφερε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός από τη δημοτική αρχή και ενώ ξέρει ποια έργα θεωρούμε σημαντικά, πολλά από αυτά λείπουν από το τεχνικό πρόγραμμα. Κατηγόρησε τον δήμαρχο για λαϊκισμό στην τοποθέτησή του για το “λευκό”, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως “προτιμά να ψηφίζει λευκό από το να ψηφίζει εν λευκώ”.

Τέλος, ο Α. Παντελειός, στη δευτερολογία του, εξήγησε τι σημαίνει η ψήφος του ως πολιτική τοποθέτηση:

“Η παράταξή μας ψήφισε τα πρώτα τεχνικά προγράμματα της δημοτικής αρχής. Διαχωρίσαμε τη θέση μας όταν αρχίσατε να φαίνεστε κατώτεροι των περιστάσεων, όπως π.χ. όταν βγάλατε εκτός τεχνικού προγράμματος την μελέτη εφαρμογής της Λάσσης, όταν επιλέξατε να μην συμπεριλάβετε το Βιολογικό της Λειβαθούς και την αποχέτευση Κατελειού καθώς και άλλα έργα τα οποία θεωρούμε σημαντικά.

Δεν υπάρχει όραμα και στόχευση στην πολιτική της δημοτικής αρχής, απλά εντάσσονται έργα όπου υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες και δεν προχωρούν τα έργα, όπως ανέφερε ο Δ. Τρωιάνος, ενώ λείπουν σημαντικά έργα, όπως ανέφερε ο Δ. Κεκάτος. Εμείς όμως, με την τοποθέτησή μας δεν επιθυμούμε να εμποδίσουμε το όποιο έργο σας. Θέλουμε να το υλοποιήσετε ακόμη και αν υπάρχουν ασυμβατότητες με τη δική μας προσέγγιση και γι’ αυτό επιλέγουμε να ψηφίσουμε λευκό.

Μην νομίζετε όμως πως η στάση μας είναι “λευκό” απέναντι στο συνολικό έργο της δημοτικής αρχής. Απέναντί σας δήμαρχε, εμείς ψηφίζουμε ΚΑΤΑ.

Έχετε αποτύχει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιοχών φυσικού κάλλους, όπως αποδείξατε περίτρανα με την περίπτωση της Φτέρης.

Έχετε αποτύχει στη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου μας, αφού οι επιλογές σας έχουν ως στόχο τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Γι’ αυτό είμαστε ΚΑΤΑ.

Γιατί ο Πολιτισμός για εσάς εξαντλείται σε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι που στήνεται για τους τουρίστες, δύο μήνες το καλοκαίρι και όλο το χειμώνα δεν υπάρχει μια πολιτιστική εκδήλωση. Ψηφίζουμε ΚΑΤΑ!

Γιατί στον Αθλητισμό δεν υπάρχει μία μπασκέτα εδώ και 2 χρόνια σε όλο το Αργοστόλι να παίξουν μπάσκετ δύο παιδιά. Ψηφίζουμε ΚΑΤΑ!

Γιατί στην Καθημερινότητα, δημιουργήσατε ένα e-Αργοστόλι, για το οποίο είχαμε καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό συμβούλιο, κοστολογημένη με 8.000€ το χρόνο και εσείς έχετε δαπανήσει για το ίδιο πράγμα περισσότερα από 300.000€.

Για όλα τα παραπάνω ψηφίζουμε στο πρόσωπό σας ΚΑΤΑ”