ΜΕΤΑ το σάλο που ξέσπασε για την κάλυψη της θέσης του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, η Δημοτική Αρχή της Ολιγαρχίας αναγκάστηκε να αποσύρει τη μεθοδευμένη προώθηση για τη θέση αυτή του κουμπάρου του δήμαρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου, Γεράσιμου Σιμωτά, ο οποίος είχε προσληφθεί παλαιότερα και ως οικονομολόγος στη Δημοτική αυτή επιχείρηση με 18.000 το χρόνο.

Τη Δημοτική Αρχή, εκτός από τις Παρατάξεις Ανουσάκη και Παρίση (Βλ. «Η» φύλλο Σαββάτου), επέκρινε για τη διαδικασία πρόσληψης γενικού διευθυντή στη ΔΕΥΑΚ και η Παράταξη «Κεφαλονιά Νησί για όλους», η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η διαδικασία πρόσληψης διευθυντή ΔΙΑΔΕΥΑΚ εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Δημοτική Αρχή».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

Πρόσληψη διευθυντή ΔΙΑΔΕΥΑΚ: Η διαδικασία εκθέτει ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή

Η διαδικασία που επιλέχθηκε για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή της ∆ιαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κεφαλονιάς εκθέτει ανεπανόρθωτα, ακόμη μια φορά, τη δημοτική αρχή Μιχαλάτου.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος και ο κουμπάρος του Γεράσιμος Σιμωτάς οικονομολόγος στην ΔΕΥΑΚ, που η Ολιγαρχία προωθούσε για νέο γενικό δ/ντή της Δημοτικής Επιχείρησης

Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ, έχοντας ως αντικείμενο την ύδρευση και την αποχέτευση των πόλεων και οικισμών του νησιού μας, έχει ανάγκη από καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό σε κάθε επίπεδο, για τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δικτύων, τη συντήρηση και επέκτασή τους. Γι’ αυτό το λόγο, σε επίπεδο διεύθυνσης θα προκρίναμε έναν επιστήμονα με τεχνική κατάρτιση μηχανικού, ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει στη μελέτη και επίβλεψη έργων και να δίνει τις τεχνικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και βελτίωση των δικτύων. Υπέρ της θέσης μας συνηγορεί η -κατά γενική ομολογία- επιτυχημένη θητεία του προηγούμενου διευθυντή της επιχείρησης, του μηχανολόγου μηχανικού Γ. Γασπαρινάτου.

Πέραν αυτού όμως, θεωρούμε πως η διοίκηση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να επικοινωνήσει την προκήρυξη της θέσης προς τους επιστήμονες του τόπου μας, ασχέτως ειδικότητας. Δεν ενημέρωσε για παράδειγμα το Τεχνικό Επιμελητήριο ώστε να κοινοποιήσει την προκήρυξη της θέσης σε όλους τους μηχανικούς της Κεφαλονιάς. Δεν την προέβαλε στα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο ζήλο που προβάλλεται το όποιο έργο της δημοτικής άρχής, όπως για παράδειγμα η υπογραφή της σύμβασης για το Μουσείο Σκλάβου.

Ο «Η» του Σαββάτου, με το σάλο που ξέσπασε για την προσπάθεια πρόσληψης σε διευθυντική θέση στην  ΔΕΥΚΑΚ του κουμπάρου του δήμαρχου Μιχαλάτου

Αντιθέτως, η δημοτική αρχή επέλεξε τη σιωπηρή μέθοδο της κατ’ ελάχιστον απαιτούμενης δημοσιότητας, ώστε να παραμείνει η προκήρυξη στην αφάνεια και να δώσει τον απαιτούμενο χώρο για να προσληφθεί ο υποψήφιος για τον οποίον όπως φαίνεται τελικά έγινε όλη αυτή η διαδικασία. Προφανώς δεν υπάρχει καμία απολύτως προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Γ. Σιμωτά, τον οποίο εκτιμούμε και σεβόμαστε. Η τοποθέτησή μας κατατίθεται ως απόρροια των θέσεών μας και μόνο.

Όμως μια δεύτερη υποψηφιότητα, ενός ανθρώπου που φέρεται να έχει περισσότερα τυπικά προσόντα από τον εκλεκτό υποψήφιο της δημοτικής αρχής, ανέτρεψε την ανωτέρω «κατά παραγγελία διαδικασία». Και ενώ η δημοτική αρχή είχε την ευκαιρία να πράξει το δίκαιο, έρχεται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, η εισήγηση του Προέδρου της ΔΙΑΔΕΔΥΑΚ, κου Σταύρου Σπαθή, για την πρόσληψη του υποψηφίου με τα λιγότερα τυπικά προσόντα, έναντι εκείνου με τα περισσότερα, με αστεία αιτιολόγηση.

Καταγγέλουμε τόσο τη δημοτική αρχή, όσο και τον πρόεδρο της ΔΙΑΔΕΥΑΚ για τη ακολουθούμενη διαδικασία και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις τους. Μεθοδεύσεις οι οποίες εξαϋλώνουν και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας, αξιοκρατίας και δικαίου που είχε απομείνει. Μεθοδεύσεις οι οποίες ξεσκεπάζουν τη δημοτική αρχή, καθώς ξεδιάντροπα προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των οικείων της και αποδεικνύουν πως οι πράξεις της κατευθύνονται από το πολιτικό συμφέρον και όχι με γνώμονα το καλό του τόπου.

Αλέξανδρος Παντελειός, Διονύσης Τρωϊάνος, Δημήτρης Κεκάτος

Δημοτική παράταξη “Κεφαλονιά, νησί για όλους”


Η ανακοίνωση Σπαθή για την απόσυρση της πρόσληψης Σιμωτά


Ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ Σταύρος Σπαθής σε αναφορά του προς τα μέλη της Επιχείρησης τονίζει ότι «στο θέμα της πρόσληψης γ. δ/ντή αποσύρεται από το Διοικητικό Συμβούλιο για να μην καταστεί από χώρος αντιπαραθέσεων και πολιτικής διαμάχης».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Προς τα Μέλη του ΔΣ της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ,

Στ. Σπαθής

Στις 12-1-23 λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρόσκληση για το Διοικητικό Συμβούλιο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16-1-2023 στις 10:00 π.μ. Ένα από τα θέματα προς συζήτηση είναι και η απόφαση/εκλογή για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή. Για το θέμα αυτό λάβαμε και σχετική αναλυτική εισήγηση από εμένα τον Πρόεδρο και την πρόταση [που κάνω προς τα μέλη του Δ.Σ. Μια πρόταση η οποία θεωρώ ότι θα ήταν η καλύτερη επιλογή για το εννεάμηνο που μένει ως την λήξη της θητείας του ΔΣ, αφού πλέον με βάση τον νέο ΟΕΥ της Υπηρεσίας και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η θητεία του Γενικού Διευθυντή θα είναι ίση με την θητεία του ΔΣ.

Επιπλέον για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι αυτός της πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει σύμπνοια κατανόηση διάλογος και να παρθεί με καθαρό μυαλό η καλύτερη απόφαση ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή μελλοντική πορεία της Υπηρεσίας μας, κάτι που όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα και την παραπληροφόρηση που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα χρονική στιγμή, όπου κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν τα μέλη του ΔΣ, με τον οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να γίνει το ΔΣ της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ χώρος αντιπαραθέσεων και πολιτικής διαμάχης.

Άρα, το θέμα με την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή αποσύρεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής