«Σήμερα αλλάζουμε σελίδα» δήλωσε η Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου κατά την σύντομη παρουσίαση της σημερινής κατάστασης στην διαχείριση των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο (28/1).

Από την στιγμή της σύστασης του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων προκύπτει ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και αντιμετώπισης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στα νησιά μας.Η διαχείριση πλέον σχεδιάζεται και υλοποιείται με απόλυτο σεβασμό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, των εθνικών στόχων αλλά και των ιδιαίτερων αναγκών σε κάθε νησί του Ιονίου.

  • Ποιο είναι το σχέδιο και που καταγράφεται ο σχεδιασμός;

Στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) των Ιονίων Νήσων για τα έτη 2022-2030, το οποίο εκπονήθηκε και εγκρίθηκε με την υπ. αριθ. 89λ/2022 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ και αναμένεται η κύρωσή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

  • Τι έχει ήδη αλλάξει στην Περιφέρειά μας;
  1. Κατασκευάζεται στην Ζάκυνθο ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής, όπου σύντομα θα δοθεί προς χρήση.
  2. Ξεκινά η διαδικασία χρηματοδότησης και αποκατάστασης του παλιού ΧΥΤΑ στην Ζάκυνθο.
  3. Απομακρύνονται τα απορρίμματα από το ΧΥΤΥ Λευκίμμης και αποκαθίσταται ο χώρος για άλλες περιβαλλοντικές χρήσεις.
  4. Σύντομα ξεκινά η απομάκρυνση των δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που βρίσκονται εκτός κυττάρων στο Τεμπλόνι για να συνεχιστεί η αποκατάσταση του παλιού ΧΥΤΑ.
  5. Αδειοδοτήθηκε Περιβαλλοντικά ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής στην Κέρκυρα.
  6. Εκσυγχρονίστηκε προσαρμοζόμενη στις εθνικές ανάγκες η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα, η οποία έχει ήδη δημοπρατηθεί και τις επόμενες ημέρες αναμένεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
  7. Στην Κεφαλονιά, αποκαταστάθηκε πλήρως και λειτουργεί ορθά ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής ο οποίος ήταν από χρόνια λειτουργικά απαξιωμένος, καμένος δυο φορές καΚατασκευάζεται στην Κεφαλονιά το νέο κύτταρο ταφής και εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων.
  8. Με την δυνατότητα της προαίρεσης που εξασφαλίσαμε στην Κεφαλονιά πρόκειται να κατασκευαστεί νέα μονάδα μηχανικής διαλογής για σύμμεικτα αλλά και για ανακυκλώσιμα υλικά (κάτι που δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό).

Καταγγελία Θόδωρου

«Δυσθεώρητα πρόστιμα σε βάρος του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων λόγω της «πρότυπης» διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την διοίκηση Κράτσα-Τσαγκαροπούλου», καταγγέλει ο επικεφαλής τη ΑΝΑΣΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος, τ.περιφερειάρχης.

Η επερώτηση αναφέρει:

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Ας θυμηθούμε δηλώσεις και αναφορές της περιφερειάρχη και προέδρου του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σχετικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά μας:

1/12/2020: «…Εμείς είμαστε έτοιμοι και προχωρούμε. Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα…».

Ρ. Κράτσα                         Θ. Γαλιατσάτος

26/7/2021: «…Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. και τους Δήμους, φέρνει ήδη τις αλλαγές στα νησιά μας και προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα εποχή στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που απαιτούν οι συνθήκες του σύγχρονου πολιτισμού και πλέον οι νομοθετικές δεσμεύσεις…».

Δυστυχώς, ως συνήθως, πρόκειται για δηλώσεις κενές περιεχομένου στις οποίες επιδίδεται με εξαιρετική επιτυχία η περιφερειάρχης.

Δυστυχώς ο αμαρτωλός και παράνομος ΦΟΔΣΑ για το μόνο που δεν ασχολείται είναι η ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.Αντίθετα η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ότι την 2/9/2022, δυο και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ-ΙΝ, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος με απόφαση τους βεβαιώνουν εννέα (9) σημαντικές παραβάσεις στον ΧΥΤΑ Παλλοστής Κεφαλονιάς και επιβάλλουν πρόστιμο 476.330 ευρώ (!).

Επερωτάται η περιφερειάρχης και πρόεδρος ΔΣ του ΦΟΔΣΑ:

Γιατί επιτρέψατε αυτήν την αρνητική εξέλιξη στον ΧΥΤΑ της Κεφαλονιάς;

Εσείς και οι υπηρεσίες σας στον ΦΟΔΣΑ παρακολουθείτε την υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων της αναδόχου εταιρείας;

Ποιος θα πληρώσει το τεράστιο πρόστιμο που σας επέβαλλαν οι επιθεωρητές;

Είναι δίκαιο να «φορτωθούν» οι πολίτες/σες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης τις δικές σας παραλείψεις και ανικανότητες;

Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ-τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.


Ρόδη: «Ασχετος και επικίνδυνος ο τ. Περιφερειάρχης»


Απάντηση στην επερώτηση της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και του επικεφαλής της, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, αναφορικά με τις πιστώσεις έργων, που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έδωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, στο πλαίσιο της 2ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023.

Δίνοντας τον λόγο στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, χαρακτήρισε τον τέως Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο «άσχετο και επικίνδυνο, καθώς με την «άγνοιά» του διασπείρει ανασφάλεια και ανησυχία στους πολίτες, αλλά και στους δικαιούχους των χρηματοδοτήσεων για τα αντίστοιχα έργα (Δήμους της Περιφέρειάς μας και άλλους φορείς)».

Στην απάντησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, αποσαφήνισε ότι με τη συγκεκριμένη επερώτηση της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» δημιουργήθηκε σε ολόκληρη την Περιφέρεια μια ψευδής αίσθηση ότι απεντάχθηκαν έργα, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. «Δημιουργήθηκε εξαιτίας του κου Γαλιατσάτου ένας άνευ λόγου πανικός για ένα διοικητικό θέμα, το οποίο θα μπορούσε να έχει αποσαφηνιστεί με ένα τηλεφώνημα…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών.

Αναλυτικά η απάντησή του στην επερώτηση της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» με θέμα «Γιατί η κυβέρνηση μηδένισε τις πιστώσεις των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; «Ιστορική» η ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής» (επερωτών: Θ. Γαλιατσάτος), έχει ως εξής:

«Επί της προηγούμενης κυβέρνησης συντάχθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ).Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μάλιστα, ήταν υπόχρεη να προχωρήσει σε μετάπτωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο νέο ΕΠΑ.Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Μηδενίζοντας έργα, τα οποία στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν ξεκινήσει και μεταφέροντάς τα, είτε ως ολόκληρο προϋπολογισμό, είτε ως νομική δέσμευση (Νο.Δε.) στο νέο πρόγραμμα, εφόσον είχαν δημοπρατηθεί.

Με το με α.π. ν. 4635/2019 (Α’167) θεσπίστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) με σκοπό την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με το ΕΠΑ εισάγονται η μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία και η υπαγωγή των παρεμβάσεων του ΠΔΕ σε στρατηγικούς στόχους και ιεραρχούμενες αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Αντίστοιχα με το ΦΕΚ 5878Β/15-12-2021) εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑ το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την προγραμματική περίοδο 2021-2025.Από την 01/06/2022 έχει ενεργοποιηθεί το ΕΠΑ το οποίο προβλέπει τη «μετάπτωση» των έργων που υπήρχαν στις συλλογικές αποφάσεις του ΠΔΕ στο νέο πρόγραμμα κατόπιν εξορθολογισμού των πιστώσεων σε επίπεδο νομικών δεσμεύσεων.

Κατόπιν αυτού, τα έργα, τα οποία αναφέρονται στην παρούσα επερώτηση, καθώς δεν είχαν την απαιτούμενη ωριμότητα (σε επίπεδο υποέργων) για τη συμβασιοποίησή τους, μεταφέρθηκαν στο νέο πρόγραμμα.

Επισημαίνεται ότι για τη μεταφορά των έργων έχουν ληφθεί υπόψη στοιχεία δημοπρατήσεων (δηλ. εκτίμηση προϋπολογισμών των προς μεταφορά έργων μετά τη διαγωνιστική διαδικασία), καθώς και το γεγονός ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν είναι επιτρεπτή η ανάλωση της έκπτωσης που επιτυγχάνεται κατά τις δημοπρασίες.

Από τα ανωτέρω γίνεται προφανές ότι ο μεν πραγματικός προϋπολογισμός δεν είναι 38.018.181,08€, αλλά 32.702.247,11€, όπως επίσης και ότι τα έργα ουδέποτε μηδενίστηκαν. Αντίθετα μεταφέρθηκαν στο νέο πρόγραμμα ΠΠΑ / ΕΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Σημειώνεται ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, κατέθεσε στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων τον πλήρη πίνακα των έργων, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νέο πρόγραμμα ΠΠΑ / ΕΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία τους (προϋπολογισμοί, πιστώσεις κλπ) για την ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων και φυσικά των δικαιούχων.