Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του Κόσμου, ένα αμερικανικό μεγαθήριο Μπόινγκ 747 της «Atlas Air», προσγειώθηκε πρόσφατα στο Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό να παραλάβει 209 Αμερικανούς στρατιώτες τους οποίους θα μεταφέρει στην στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Στο θηρίο αυτό των αιθέρων, πιλότος είναι ο Κεφαλονίτης Ανδρέας Κωνσταντάκης από τα Φαρακλάτα.

Ο Κεφαλονίτης πιλότος μίλησε στην τηλεόραση «Δέλτα» της Αλεξανδρούπολης, αναλύοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου αεροπλάνου και τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιείται.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθα στην πόλη σας», είπε ο Ανδρέας Κωνσταντάκης.

«Έφερα το 747 το boeing, με το παρατσούκλι, όπως λέγετα,ι το «jumbo jet». Πετάω με το συγκεκριμένο αεροσκάφος 19 χρόνια και πρέπει να έχω γύρω στις 15.000-20.000 ώρες στον αέρα. Πρώτη φορά έρχομαι στην πόλη σας, είναι πανέμορφη από ψηλά, σίγουρα θα έρθουμε και το καλοκαιράκι.

Ο λόγος που ήρθαμε, ήρθα άδειος, για να πάρουμε 260 φαντάρους Αμερικανούς για Αμερική, αλλά θα κάνουμε στάση στην Γερμανία, γιατί πρέπει να κανουμε αλλαγή πληρώματος.

Το αεροπλάνο παίρνει 183 τόνους καύσιμο. Αν πάρουμε επιβάτες, του συγκεκριμένου αεροπλάνου η διάταξη των θέσεων είναι 530 άτομα μέσα, ένα μεγάλο χωριό δηλαδή. Εχει 13 αεροσυνοδούς και επειδή το δρομολόγιο είναι μικρό είναι μόνο δύο οι πιλότοι, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης. Συνήθως τα δρομολόγια είναι 13, 14, 15 ώρες την ημέρα, όπου εκεί είμαστε και τρεις πιλότοι και τέσσερεις πολλές φορές. Εχει περίπου στα 100 μέτρα μήκος, φτερό-φτερο γύρω στα 110 και 4 μηχανές. Έχει μεγάλη αυτονομία, μπορεί να καλύψει και τα 5.000 μίλια, μπορεί να φτάσει Σικάγο άνετα. Εξαρτάται και το βάρος, επειδή είναι λίγα τα άτομα μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά απ’ το Σικάγο».