Ημέρα Λαμπρής και στη βόλτα μας στο Κούταβο αντικρίσαμε μια σκηνή που θυμίζει ταινία τρόμου, όταν ο μακελάρης αφήνει δεκάδες πτώματα στο πέρασμά του. Συγκεκριμένα ενώ εμείς γιορτάζαμε την Ανάσταση κάποιοι εκτελούσαν αθώα πλάσματα.

Αποτέλεσμα πέντε νεκρές πάπιες μέσα στις λάσπες, δύο ψυχορραγούσαν μέσα στη θάλασσα και τέσσερις βαριά τραυματισμένες οι οποίες μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια δυο Αγγλίδων εθελοντών και τη Μαρίνα στο καταφύγιο.

Όλα τα ζώα είχαν βαθιές πληγές στη πλάτη και στο στομάχι. Οι κτηνίατροι θα επιβεβαιώσουν τη Τρίτη τι προκάλεσε το τραύμα.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι προκλήθηκαν από πυροβόλο όπλο ή βαρελότο.

Οποιαδήποτε και εάν είναι όμως η αιτία τέτοια εγκλήματα έχουν και ηθικούς αυτουργούς.

Εγκαταλελειμμένα τα ζώα, χωρίς φροντίδα, χωρίς τη στοιχειώδη προστασία. Με ένα Δήμο προκλητικά αδιάφορο σε ότι έχει να κάνει με τα ζώα, παρ όλες τις εκκλήσεις μας, και το συνεχή αγώνα μας για τη προστασία τους.

Παρακαλούμε ως πολίτες το τοπικό αστυνομικό τμήμα να ερευνήσει την υπόθεση αυτή γιατί βρέθηκαν και αριθμός ζώων σε προχωρημένη σήψη που σημαίνει ότι δεν είναι έργο μιας μέρας.

Ανησυχώ και ντρέπομαι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι γύρω μας.

Οι εικόνες που ακολουθούν δείχνουν την εγκατάλειψη.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

(Ιωάννης Κοσμάτος-inkefalonia.gr)


Σπ. Σαμούρης: Βιαστήκατε πάλι κ. Κοσμάτε

Από το γραφείο του αντιδημάρχου Σπύρου Σαμούρη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Για ακόμα μια φορά ο κ. Ιωάννης Κοσμάτος βιάστηκε να επιρρίψει τις ευθύνες για το δυσάρεστο γεγονός που συνέβη με τις πάπιες το Μεγάλο Σάββατο στον Κούταβο, στο Δήμο Αργοστολίου και σε εμένα προσωπικά ως αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμάτο, ο οποίος δεν έκρινε καν σκόπιμο να περιμένει την γνωμάτευση από την κτηνίατρο, ασυνείδητοι ή τουφέκισαν τις πάπιες ή τους έριξαν βαρελότα. Το «πόρισμα» του μάλιστα το δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ γεγονός που εκτός των άλλων αποτέλεσε συκοφαντική δυσφήμιση για τον τόπο μας.

Αν είχε όμως ελάχιστη υπομονή και ενημερωνόταν από την κτηνίατρο που περιέθαλψε τις τραυματισμένες πάπιες, θα μάθαινε ότι οι συγκεκριμένοι τραυματισμοί δεν προήλθαν από πυροβόλο όπλο ή από άλλο είδος τουφεκισμού.

Όσον αφορά την αρμοδιότητα που επικαλείται συνεχώς ο καταγγέλων σχετικά με τα πτηνά αυτά, θα πρέπει να τον πληροφορήσουμε ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων, αφού σύμφωνα με τους Ν 4830/2021 και Ν 4056/2012, αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε αδέσποτα ζώα συντροφιάς ούτε ανεπιτήρητα αναπαραγωγικά ζώα.

Για τους λόγους αυτούς έχουμε ήδη απευθυνθεί στον Φορέα Προστασίας του οικοσυστήματος του Κουτάβου καθώς και στον ίδιο τον καταγγέλλοντα ως εκπρόσωπο φιλοζωικού κόμματος, για να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο συγκεκριμένο θέμα. Εξηγήσαμε μάλιστα στον καταγγέλλοντα ότι ένα κομμάτι πλαστικό πλέγμα στην άκρη του δρόμου δεν λύνει το πρόβλημα όπως εξάλλου δυστυχώς αποδείχθηκε πρόσφατα.

Ο ίδιος προσωπικά δεν έχω αρνηθεί ποτέ και ούτε πρόκειται να αρνηθώ την κάθε είδους συνδρομή μου σε φιλοζωικά σωματεία ή οργανώσεις που με ενέργειες τους δίνουν λύσεις στα θέματα που προκύπτουν και αφορούν την προστασία των ζώων, όπως το έχω ήδη αποδείξει ακόμη και με προσωπικό κόστος.

Αντίθετα κάποιοι λεγόμενοι φιλόζωοι, μόνο με καταγγελίες και χωρίς ουσιαστική συνδρομή, θεωρούν ότι θα επιλύσουν τα όποια θέματα, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία του κόσμου σε ότι έχει να κάνει με την προστασία των ζώων.

Ο αντιδήμαρχος

Σπυρίδων Σαμούρης