Ο Μιχ. Μπουρμπούλης στις «Κεφαλονίτικες Ωρες»
Στο ετήσιο περιοδικό «Κεφαλονίτικες Ωρες» του 1979 είχα κάνει μιά παρουσίαση του σπουδαίου ποιητή και στιχουργού, αλλά και συγγραφέα, Μιχάλη Μπουρμπούλη, που «έφυγε» προχθές στα 84 χρόνια του για το Μεγάλο Ταξίδι.
Τον είχα γνωρίσει αρχικά το 1974, ως πολιτικό και ως υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας, καθώς ο Αντώνης Τρίτσης διαφωνούσε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεν κατήλθε υποψήφιος, οπότε μπήκε υποψήφιος ο Μιχάλης Μπουρμπούλης.
Στις «Κεφαλονίτικες Ωρες» του 1979 έγραφα για τον Μιχάλη Μπουρμπούλη, υπό τον τίτλο «Οι στίχοι του Μιχάλη Μπουρμπούλη είναι μάλαμα! Ο δίσκος του με τη Μαρινέλα ξεπέρασε τις 100.000 ανάτυπα».
Το κείμενο:
ΑΣΦΑΛΩΣ θα έχετε ακούσει τις επιτυχίες της Μαρινέλλας «Να παίζει τό τρανζίστορ», «Το παιδί απ’ την Ανάβυσσο» και «Εχεις λίγα χρόνια έχεις». Και στα τρία αυτά σουξέ, όπως και σε πολλά άλλα οι στίχοι είναι του συμπατριώτη στιχουργού Μιχάλη Μπουρμπούλη.
ΑΝ ΚΑΙ ο Μπουρμπούλης έχει συνδέσει πολύ το όνομά του με τήν Ιθάκη, σε σημείο που να θεωρείται Ιθακήσιος, εν τούτοις ο εκλεκτός στιχουργός είναι Κεφαλονίτης!
Γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1939 από πατέρα Κεφαλονίτη (τον Αντώνη Μοσχονά – Μπουρπούλη), πού ήταν απ’ τα Χαβδατα του Ληξουρίου. Επειδή όμως ο πατέρας του υπηρετούσε στη Χωροφυλακή Ιθάκης ο Μιχάλης μεγάλωσε στό νησί του Οδυσσέα κι έμεινε έκεί μέχρι το 1970.
Η δραστηριότητα του Μπουρμπούλη (μ’ αυτό το όνομα έμεινε τελικά) και στο θέατρο και στo τραγούδι αρχίζει κάπως αργά, γύρω στa 1975.
Συγκεκριμένα στο θέατρο έχει γράψει τa παρακάτω έργα, πού παίχτηκαν στά Φεστιβάλ της Ιθάκης:
1975: «Ενας βασιλιάς πεταλούδα».
1976: «Η μηχανή και το τέλος της ρομαντικής κυρίας Λάμπ».
1977: Δεν έλαβε μέρος.
1978: «Ό Ντιλάλης».
Στό «Ένας βασιλιάς πεταλούδα» καί στο «Ντιλάλη», ο Μουρμπούλης εμφανίστηκε και σαν ήθοποιός.

Ομως, παράλληλα με το θέατρο ο Μιχάλης ασχολήθηκε και με τι τραγούδι γράφοντας στίχους. Στόν τομέα αυτό σημείωσε σημαντική επιτυχία και εξελίχθηκε ώς εξής:
- Το 1975 γράφει σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή το πρώτο του τραγούδι με τίτλο “Εχεις την πόρτα σου κλειστή”, που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας.
- To 1976 γράφει τρεις μπαλάντες («Θάταν δώδεκα του Μάρτη», «Σου στέλνω χαιρετίσματα», «Πηνελόπη»), στο μεγάλο δίσκο του ίδιου συνθέτη «Λαϊκές Κυριακές», πού τραγούδησε ή Χάρις Αλεξίου.
- Το 1977 συνεργάζεται και πάλι με τον Σταύρο Κουγιουμτζή γράφοντας τα τραγούδια «Κοίτα το λεωφορείο», «Τα Τριαντάφυλλα», «Θα βάλω ρούχο δανικό», «Από καιρό μουρμούριζες», «Θ’ αφήσω αυτή την πόλη», που περιλαμβάνονταν στο μεγάλο δίσκο «Τα τραγούδια του καιρού μας» και που τραγούδησαν ο Κώστας Σμοκοβίτης και η Αιμιλία. Κουγιουμτζή.
Επίσης, τον ίδιο χρόνο γράφει το «Πάρε με κοντά σου», που τραγουδούσε ή Μαρινέλλα, στο μεγάλο δίσκο του Γιώργου Χατζηνάσιου «Μαρινέλλα – Αθηναίοι».
- Το 1978, ο Μπουρμπούλης μπήκε οριστικά στο δρόμο των μεγάλων επιτυχιών. Γράφει για το δίσκο «Η Μαρινέλλα του σήμερα» και σε μουσική του Γ. Χατζηνάσιου τα μεγάλα σουξέ «Να παίζει τo τραντζίστορ», «Το παιδί άπ’ την Ανάβυσσο» και το «Εχεις λίγα χρόνια έχεις». Ό δίσκος αυτός πούλησε πάνω άπό 100.000 ανάτυπα.
Στη συνέχεια, γράφει και τα 12 τραγούδια στο μεγάλο δίσκο του Μάνου Χατζιδάκη «Για την Ελένη», πού τραγούδησε ο Στέλιος Μαρκετάκης. Επίσης γράφει τρία τραγούδια με τον συνθέτη Λίνο Κόκκοτο για την Ελένη Βιτάλη και εννιά τραγούδια γιά τα «Προάστια» του Γιώργου Γιαννουλάτου (Σ.Σ.: Απεβίωσε πρόσφατα) με ερμηνευτή τον Νίκο Δημητράτο.
Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, πού το 1974 ήτανε υποψήφιος τού ΠΑΣΟΚ στό Νομό μας, έπαψε νά ασχσλείται πλέον μέ τήν πολιτική γιατί -όπως δήλωσε στις « Ωρες»- τον ενδιαφέρει περισσότερο το θέατρο και το τραγούδι. «Μπορείς, λέει ό συμπατριώτης στιχουιργός, μέσα άπ’ τά δύο αυτά νά περάσεις περισσότερα πολιτικά μηνύματα..
(Σ.Σ.: Οι μεγάλες επιτυχίες «Μην κλαίς», και «Πλατεία Βάθης» σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη και μουσική Ηλία Ανδριανόπουλου κυκλοφόρησαν μετέπειτα και τις τραγούδησε η Σωτηρία Μπέλλου).
Τα Βεγγαλικά Σου Μάτια
Μουσική: Στάμος Σέμσης
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
Άναψα όλα τα φώτα κι έδωσα παράσταση
Σαν πεθάνει η αγάπη δε γνωρίζει ανάσταση
***
Τα βεγγαλικά σου μάτια φέγγουν σαν το φώσφορο
Σαν νυχτερινά καράβια που περνούν το βόσπορο
***
Έκλεισες το φως και πήγες έγινες αόρατη
Νέφος που το πήρε ο αέρας σε μια πόλη αυτόματη
***
Τα βεγγαλικά σου μάτια ένα ολοκαύτωμα
Και η μοναξιά να πέφτει σαν βροχή στο πάτωμα
***
Είμαι πια εγκλωβισμένοσ στ’ άρωμά σου στ’ όνομά σου
Και στα μάτια ναι στα μάτια τα ψυχρά βεγγαλικά σου
***
Τα βεγγαλικά σου μάτια φέγγουν σαν το φώσφορο
Σαν νυχτερινά καράβια που περνούν το βόσπορο












