Σε 11 εκατ. (για την ακρίβεια 10.892.986,46Ε) ανήλθε το χρέος της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ, η οποία με εξοδικό της απειλεί την Επιχείρηση Υδρευσης ότι αν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου δεν έχει εξόφληση το χρέος της θα κόψει το ρεύμα σε όλη την Κεφαλονιά!

Για το τεράστιο θέμα που ανέκυψε η «Ισχυρή Κεφαλονιά» (Αλ. Παρίσης) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Δυστυχώς, η κριτική που η «Ισχυρή Κεφαλονιά» ασκούσε στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ για το ξεχαρβάλωμα της διαδημοτικής επιχείρησης, επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, από το εξώδικο που έστειλε η ΔΕΗ κατά της επιχείρησης.

Με το εξώδικο αποκαλύπτεται πως η ΔΕΥΑΚ χρωστάει στη ΔΕΗ 11 εκατομμύρια ευρώ.

Αν δεν εξοφληθεί η οφειλή μέχρι 27 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ απειλεί πως θα κόψει το ρεύμα σε όλη την Κεφαλονιά για τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΔΕΥΑΚ, (ύδρευση, βιολογικό καθαρισμό).

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση σήμερα στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, όχι πρώτο αλλά 33ο!!!

Το εξώδικο που έστειλε η ΔΕΗ στην ΔΕΥΑΚ, με το οποίο απειλεί με μπλακ αουτ σε όλη την Κεφαλονιά, αν μέχρι 27 τρ. μηνός δεν πληρωθούν τα 11 εκατ. Ε που της χρωστάει η Εταιρεία Υδρευσης

Είναι απορίας άξιο πως ο κ.Μιχάλατος και ο κ.Σπαθής δεν έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά το κρατούσαν μυστικό και πως δεν ζήτησαν ρύθμιση των οφειλών.

Πως έφτασε η ΔΕΥΑΚ να χρωστά 11 εκατομμύρια; Που πάνε τα έσοδα; Εισπράττονται ή χαρίζονται έναντι ψήφων;

Τα πρώτα χρέη της ΔΕΥΑΚ, καταγράφηκαν τη διετία 2011-2012 όταν πρόεδρος ήταν ο κ. Μιχαλάτος Αντιλαμβάνεται κανείς τη “μαύρη τρύπα” που θα βρεθεί στο Δήμο όταν φύγει από τη δημαρχία.

Η χρεοκοπία της ΔΕΥΑΚ, είναι χρεοκοπία και του κ. Μιχαλάτου και του τρόπου που διαχειρίζεται τα οικονομικά του Δήμου ως πρόεδρος και της Οικονομικής Επιτροπής.

Αποτελεί μείζον σκάνδαλο για την Κεφαλονιά και απαιτείται εισαγγελική παρέμβαση καθότι απειλούνται με τη διακοπή του ρεύματος, αναγκαίες υπηρεσίες για την διαβίωση των πολιτών.

Από το Γραφείο Τύπου

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ «ΝΗΣΙ»

Από την Παράταξη «Κεφαλονιά Νησί για όλους» (Αλ. Παντελειός) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα:

Πριν λίγα λεπτά (Σ.Σ.: 12.21) αποχώρησα από το γραφείο Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, όπου συνεδρίαζε στις 10:00. Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση, καθώς έφτασα στο κτίριο λίγο μετά τις 10:20, όταν η συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκαν 43 θέματα είχε ήδη ολοκληρωθεί.

  • 26 Απ’ ευθείας αναθέσεις
  • 2 Εγκρίσεις πρακτικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών
  • 1 Τροποποίηση προϋπολογισμού
  • 1 Μελέτη προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας
  • 1 Έγκριση όρων δημοπράτησης διαγωνισμού
  • 1 Τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης για τα ψηφιακά υδρόμετρα
  • 3 Επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης
  • 1 Εντολή πληρωμής έργου
  • Ενημέρωση για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ
  • Και διάφορα άλλα θέματα εργασιακά, παροχής νομικής συνδρομής, αιτήσεις κλπ

Εντυπωσιακός ρυθμός έγκρισης θεμάτων, λιγότερο από 28 δευτερόλεπτα ανά θέμα. Λίγο καχύποπτος να ήταν κάποιος θα έλεγε πως η συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ.

Φωτογραφία με την άδεια αίθουσα του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, λίγα λεπτά μετά τις 10:20 που έφτασα στο κτίριο (Αλ. Παντελειός)

Ο λόγος για τον οποίο όμως βρέθηκα στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, ήταν το δυσθεώρητο χρέος της επιχείρησης προς τη ΔΕΗ, το οποίο εκτινάχθηκε μέσα σε μια θητεία σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Πρόεδρος κ. Σπαθής μου έδωσε ως αιτιολογίες το χρέος που παρέλαβε, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και διάφορα διαχειριστικά ζητήματα, τα οποία όμως δεν δικαιολογούν τη μη πληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των τρεχόντων οφειλών και την εκτόξευση του ποσού στα ύψη. Η συζήτηση έγινε παρουσία της Διευθύντριας κας. Μ. Βιτωράτου, ο οποία έδωσε την οικονομο-τεχνική της συνδρομή όπου ήταν απαραίτητο.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας μας πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις, τόσο για τα ανείσπρακτα έσοδα, όσο και για τα χρέη της ΔΕΥΑΚ, ζητώντας ενημέρωση και διαφάνεια, με την εγγραφή των ποσών στους προϋπολογισμούς της επιχείρησης.

Με τελευταία παρέμβαση του Δ. Κεκάτου, άλλωστε, ο οποίος είναι τακτικό μέλος στο Δ.Σ. προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της επιχείρησης και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ οφείλει να δώσει δημόσια εξηγήσεις προς τους πολίτες όλης της Κεφαλονιάς.

Αλέξανδρος Παντελειός

Δημοτικός Σύμβουλος & Υποψήφιος Δήμαρχος Αργοστολίου


Σταύρος Σπαθής: Φταίνε ο covid και το κόστος ενέργειας


Στην πανδημία του covid και στο ενεργειακό κόστος αποδίδει ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Σταύρος Σπαθής το χρέος των 11 εκατ. Ε της Επιχείρησης Υδρευσης προς τη ΔΕΗ και τονίζει ότι η Επιχείρηση απευθύνθηκε στη ΔΕΗ προκειμένου να βρεθούν διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης του θέματος.

Η ανακοίνωση του Στ. Σπαθή αναφέρει τα εξής:

Παρακολουθώντας τις τοπικές ιστοσελίδες για μία ακόμη φορά βρίσκομαι στη θέση να χρειάζεται να απαντήσω σε δημοσιεύματα, που είναι σαφές πλέον ότι έχουν στόχο προσωπικά εμένα. Ωστόσο, απευθυνόμενος και αυτή τη φορά, με την ειλικρίνεια που με διακρίνει, προς τους συντοπίτες μου, θα αναφερθώ στα πραγματικά γεγονότα που αφορούν στο θέμα της υπηρεσίας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.

Η πανδημία του COVID-19 υπήρξε καταστροφική για όλους τους τομείς της οικονομίας και όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων καταναλωτών και επιχειρήσεων. Η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ κατανοώντας αυτές τις δυσκολίες και σεβόμενη τον κοινωφελή της χαρακτήρα, αποφάσισε να δείξει ανοχή και να μην προβεί σε διακοπές υδροδότησης λόγω οφειλών, ώστε να μη στερηθούν μεταξύ άλλων οι καταναλωτές το κοινωνικό αγαθό του νερού.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τον τελευταίο χρόνο επηρέασε ιδιαίτερα το σύνολο των ΔΕΥΑ καθώς λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ δεν επέρριψε το αυξημένο ενεργειακό αυτό κόστος στις πλάτες των καταναλωτών (όπως θα μπορούσε να έχει κάνει), αλλά προτίμησε να ακολουθήσει την πρακτική που ακολούθησαν και άλλες ΔΕΥΑ και να αναζητήσουμε συνολικά, ως Ενωση ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τρόπους αντιμετώπισης του κοινού οικονομικού προβλήματος που μας απασχολεί.

Πρόσφατα, ενημερωθήκαμε από την ΕΔΕΥΑ σχετικά με συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αν. Υπ. Εσωτερικών κ. Λιβάνιου και του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη, αναφορικά με το θέμα του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ, σε συνέχεια ανάλογων συναντήσεων και ενημερώσεων σχετικά με το θέμα, που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Στην τελευταία αυτή συνάντηση, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών για την επίλυση του άνωθεν προβλήματος.

Ωστόσο, η ΔΕΗ απέστειλε εξώδικα σε όλες τις ΔΕΥΑ και τους αντίστοιχους Δήμους. Μετά από αυτή την ενέργεια, η ΕΔΕΥΑ συλλέγει στοιχεία και συντονίζει τις ενέργειες που θα απαιτηθούν από τα μέλη της.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, απευθυνθήκαμε στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΗ προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με τους διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης του θέματος.

Ο Πρόεδρος ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ

ΣΠΑΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ