Από την Παράταξη «Ισχυρή Κεφαλονιά» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, πως στο ψηφοδέλτιο του κ. Μιχαλάτου, καταγράφεται πληθώρα ονομάτων υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων εξαρτημένων οικονομικά από τον σημερινό δήμαρχο, μέσω πελατειακών σχέσεων και απευθείας αναθέσεων.

Αυτό αφορά το ήθος του δημάρχου και των αποδεκτών των απευθείας αναθέσεων, καθώς δεν μπορούν να είναι “υπηρέτες δύο κυρίων” και του δημάρχου και των δημοτών. Θα πρέπει να επιλέξουν.

Κυρίως όμως τα όσα συμβαίνουν, αφορούν τους ίδιους τους πολίτες που ενημερωμένοι, σε μια εβδομάδα θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν νέα δημοτική αρχή, καταδικάζοντας τον παλαιοκομματισμό και τις περίεργες οικονομικές εξαρτήσεις υποψηφίων.

Δύο όμως περιπτώσεις υποψήφιων, παραβιάζουν ακόμα και την εκλογική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις εκλογικές διατάξεις του νόμου για τις υποψηφιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ή ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ δήμαρχος, δημοτικός και κοινοτικός σύμβουλος που έχει ενεργή σύμβαση, με το δήμο ή με νομικά πρόσωπα που συμμετέχει ο Δήμος, πάνω από 10.000 ευρώ, κατά το έτος διενέργειας των εκλογών.

Μέσα στο ψηφοδέλτιο του κ. Μιχαλάτου και εν γνώσει του φυσικά, έχουν τοποθετηθεί δύο δικά του πρόσωπα που το 2023, οι αμοιβές τους από το Δήμο ή από τις επιχειρήσεις που ελέγχει έχουν ξεπεράσει το όριο των 10.000 ευρώ.

Η πρώτη περίπτωση είναι του γνωστού κουμπάρου του κ. Μιχαλάτου, Γεράσιμου Σιμωτά, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου την περιοχή Ελειού Πρόννων, που έχει συνάψει σύμβαση -παρά τις τότε πολλές αντιδράσεις – με τη ΔΕΥΑΚ, ως οικονομολόγος από την 1-2-2023. Η σύμβαση αυτή αναφέρει, επί λέξει:

“Εγκρίνουμε την απ’ ευθείας ανάθεση εργασιών παροχής υπηρεσιών οικονομολόγου για τη λειτουργία της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ., στον κ. Σιμωτά Γεράσιμο με Α.Φ.Μ. 132418094 και Δ.Ο.Υ. Αργοστολίου έναντι του χρηματικού ποσού των είκοσι δύο χιλιάδων ευρώ (22.000,00 €), πλέον Φ.Π.Α. ή είκοσι επτά χιλιάδων διακοσίων ογδόντα ευρώ (27.280,00 €) συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ”.

Αυτή η σύμβαση υπογράφηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Μιχαλάτου να διορίσει τον κουμπάρο του, Γενικό Διευθυντή στην επιχείρηση με αυξημένο μισθό.

Η δεύτερη περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας, που πρέπει να ελέγξει η Δικαιοσύνη, αφορά την κα Ειρήνη Τζάκη, η οποία παραιτήθηκε ένα χρόνο μετά την εκλογή της, ως τοπικής συμβούλου στα Ομαλά το 2019, για να υπογράψει απευθείας ανάθεση της διαχείρισης του Πλατύ Γιαλού, η οποία ανανεώνεται έως σήμερα, με επιπλέον φέτος άλλη μια αυτής της παραλίας “Άβυθος”.

Η κα Τζάκη παράτησε τους ψηφοφόρους της, για τρία χρόνια ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να γίνει αποδέκτης αναθέσεων από το Δήμο και τώρα ζητά ξανά την ψήφο τους, αφού πρώτα υπέγραψε για το 2023 σύμβαση 30.000 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ των όριο των 10.000 ευρώ που ορίζει η εκλογική νομοθεσία.

Η αμοιβή αυτή δεν περιέχει, την προμήθεια ειδών του κυλικείου του Πλατύ Γιαλού.

Η προμήθεια εκχωρείται με άλλες απευθείας αναθέσεις, σε άλλα φιλικά πρόσωπα, όπως συνέβη τα δυο πρώτα χρόνια που δόθηκαν σε ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ στον Πόρο, του οποίου ο πατέρας μετέχει του ψηφοδελτίου του κ. Μιχαλάτου.

Και στις δυο περιπτώσεις, ο νόμος είναι σαφής, εάν εκλεγούν θα εκπέσουν του αξιώματος τους, και πιθανότατα να προκαλέσουν και προβλήματα ακυρότητας στον ίδιο το συνδυασμό του κ Μιχαλάτου.

Τα νομικά ζητήματα δεν αφορούν τους πολίτες. Τους αφορά η ηθική κατάπτωση ενός κυκλώματος που διοικεί το δήμο, τα τελευταία χρόνια.

 Βλέπουν καθημερινά όλο και πιο καθαρά, ένα δήμαρχο χωρίς έργο, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική για το Δήμο μας. Ένα δήμαρχο που δεν είναι στο δημαρχείο για να υπηρετεί τους δημότες, αλλά την παρέα του, ακόμα κι αν ξέρει πως παραβιάζεται η νομοθεσία.

Εκ του Γραφείου Τύπου