Αν ενθυμούμαι καλά, και καλά ενθυμούμαι, ουδέποτε στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας υπήρξε κυβέρνηση που κυβέρνησε χωρίς αντιπολίτευση. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας. Και ναι μεν η έλλειψη αντιπολίτευσης δεν ευνοεί τη δημοκρατία και συνεπώς ούτε τη χώρα, αλλά η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να παίρνει αποφάσεις που είναι καλές για τον λαό και όχι να κάνει αυτό που θέλει ο λαός!

Έτσι κάνουν οι καλές κυβερνήσεις. Και μία καλή κυβέρνηση οφείλει να μπορεί να εντοπίσει τα πραγματικά εισοδήματα 272 χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα και γενικά των 425 χιλιάδων επαγγελματιών που πληρώνουν μόνο 217 ευρώ φόρο κατά μέσο όρο και να μην επιβάλλει οριζόντια φορολογία επί δικαίων και αδίκων. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών των επαγγελματιών-“πένητων”, που ζουν με αέρα κοπανιστό, εισπράττουν και τις οικονομικές ενισχύσεις που προορίζονται για τις ασθενείς οικονομικές ομάδες. Αν μάλιστα καλέσεις ηλεκτρολόγο, ψυκτικό ή υδραυλικό σπίτι σου για κάποια επισκευή, θα είσαι τυχερός αν έλθει μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες. Και όμως, αυτός, ο όντως πολυάσχολος επαγγελματίας, κατά πάσα πιθανότητα δηλώνει εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως! Ντροπή για αυτούς που ζουν εις βάρος γερόντων και μισθωτών, αλλά μεγαλύτερη ντροπή για την κυβέρνηση, που αντί να επιβάλλει παραδειγματικά πρόστιμα σε όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν, έρχεται να εξισορροπήσει την ανικανότητά της διαπράττοντας μία νέα μεγάλη αδικία… επιβάλλοντας οριζόντια φορολόγηση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαιρέτως. Φυσικά, δεν παραλείπει τις δαιδαλώδεις και αλαλούμ κατηγοριοποιήσεις, ώστε να δημιουργεί συγχρόνως και ένα τέλειο φορολογικό αχταρμά. (Ας μην μιλήσουμε για τις εκατοντάδες φοροαπαλλαγές).

Την ίδια δε λανθασμένη πολιτική ακολουθεί και με τα διάφορα μπόνους που διανέμει, λες και είμαστε Σοβιετία. Με ποια λογική θα δώσει σε όλους τους νέους από 150 ευρώ μπόνους, ανεξάρτητα αν οι γονείς τους είναι επαίτες ή εφοπλιστές; Μόνο και μόνο για να τους καλοπιάσει εν όψει Ευρωεκλογών ή προς αποφυγή κάποιας πιθανής έκπληξης “φαινομένου” Κασσελάκη; Οι νέοι δεν χρειάζονται μπόνους, χρειάζονται προοπτικές για επιχειρηματικές επιλογές και προοπτικές για μισθούς που να καλύπτουν ένα βιοτικό επίπεδο ώστε να αισθάνονται μια στοιχειώδη ασφάλεια για τη δημιουργία οικογένειας. (Εκεί η Ελλάδα πονά αφάνταστα και εμείς περί άλλων τυρβάζουμε).

Δυστυχώς, όμως, οι προοπτικές αυτές δεν φαίνονται στον ορίζοντα, όσο και αν διαφημίζουμε την αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας μας, η οποία αναβάθμιση είναι ένα μόλις σκαλοπάτι πάνω από το επίπεδο των σκουπιδιών και εννέα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ΑΑΑ. Και ναι μεν αυτή η αναβάθμιση θα βοηθήσει κάπως τη δανειοδότηση των τραπεζών, αλλά θα έχει ελάχιστη επίδραση στη δανειοδότηση του δημοσίου, αφού τα 2/3 του χρέους μας έχει πολύ χαμηλό fixed επιτόκιο. Όσο για την καθημερινότητα του πολίτη, εκεί δεν θα βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο. Η ακρίβεια θα συνεχίζει να αυξάνεται, όσο εμείς πιστεύουμε ότι θα την περιορίσουμε με τα Market Pass και τις άλλες αστειότητες, τύπου “καλαθιών” και δήθεν μείωσης τιμών 740 προϊόντων. Τα πρόστιμα και οι απειλές αποδεικνύουν την άγνοια των υπευθύνων για τον τρόπο λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, αλλά και την άγνοιά τους για το πώς συνάπτονται συμφωνίες κυρίων προς όφελος της κοινωνίας…

Είναι πρόδηλο πως ό,τι κάνουμε είναι για το θεαθήναι. Πότε δημιουργούμε επιτροπές “σοφών” για το πώς πρέπει να επενδύσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και πότε επιτροπές σοφών για να μας σώσει η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να μας βοηθήσει, ακόμη και αν επικεφαλής της επιτροπής “σοφών”ετίθετο ο ίδιος ο Ensen Huang της nvidia .

Δυστυχώς, στη χώρα μας καμία σοβαρή εταιρεία δεν πρόκειται να επενδύσει όσο δεν βελτιώνεται το άθλιο και διεφθαρμένο δημόσιό μας, το ασταθές και αλαλούμ φορολογικό μας σύστημα, η ανύπαρκτη δικαιοσύνη μας και φυσικά το μοίρασμα της πίτας μόνο στους ημετέρους.

Σημείωση

Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε επιτροπές σοφών, ούτε σοφούς υπουργούς. Χρειάζεται όμως λίγη κυβερνητική σοφία η οποία ως φαίνεται βρίσκεται μόνιμα σε διακοπές!

 

Επικοινωνιολόγος- Οικονομολόγος