Η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα σε ανακοίνωσή της μιλάει για «ηχηρή πολιτική παράλειψη και φιδικαστικό παράπτωμα« καθώς δεν προσκλήθηκε στην παράδοση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ληξουρίου παρ’ ότι η υπόθεση ήταν έργο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που μέσω του ΕΣΠΑ έγινε η χρηματοδότησή της.

Ειδικότερα η κ. Κράτσα στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η τοποθέτηση του νέου υπερσύγχρονου εξοπλισμού για το Ακτινολογικό Τμήμα του “Μαντζαβινάτειου” Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων 2014 – 2020 μετά από ένταξη του έργου “Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου “Μαντζαβινάτειο” στον άξονα προτεραιότητας “Ενίσχυση υποδομών Υγείας και Πρόνοιας Ιονίων Νήσων” την οποία υπέγραψε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στις 25 Ιανουαρίου 2021 (επισυνάπτεται η Πράξη ένταξης στην οποία περιλαμβάνονται και άλλα μηχανήματα εξοπλισμού).

Αποσπάσματα της απόφασης ένταξης της προμήθειας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο με ημερομηνία 25/1/2021, αρ. πρωτ. οικ. 224 και υπογραφή της περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα

“Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε την τοποθέτηση του σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού όπως το είχαμε σχεδιάσει και για το οποίο είχαμε εργαστεί από το 2020 με τον τότε Διοικητή κ. Δημήτρη Δημουλιό και το ΔΣ του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου. Αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αποτελεί ηχηρή πολιτική παράλειψη και διαδικαστικό παράπτωμα η μη αναφορά στο έργο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και στην πηγή χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ όπως και η μη πρόσκληση τόσο της Περιφέρειας όσο και της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων στην τελετή που πραγματοποιήθηκε” καταγγέλλει η Περιφερειάρχης.

Η Περιφερειάρχης, ως Πρόεδρος παράλληλα της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων 2014-2020, ενημερώνει για την υποχρέωση που έχουν οι χρηματοδοτούμενοι φορείς από προγράμματα ευρωπαϊκών πόρων να αναδεικνύουν το γεγονός και τους συμμετέχοντες στις διαδικασίες.

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις της προβολής της ευρωπαϊκής πολιτικής για την περιφερειακή ανάπτυξη και η ενημέρωση για τους πόρους που διατίθενται από την φορολογία όλων των ευρωπαίων πολιτών για τις ανάγκες όλων των τοπικών κοινωνιών, γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών και της συζήτησης για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής. Απαραίτητο είναι να είμαστε συνεπείς στους εταίρους μας στα ευρωπαϊκά όργανα και τις διαδικασίες που απαιτούνται.


Παναγής Καππάτος: Εξοπλισμός που σώζει ζωές


Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Ληξουρίου εξοπλισμός που σώζει ζωές- Εγκαίνια νέων μηχανημάτων παρουσία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή είχα την τιμή να παρευρεθώ πριν από μερικές ημέρες μαζί με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Γιάννη Καρβέλη και την αν. Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ληξουρίου κα. Ζωή Μοσχονά, στα εγκαίνια τριών νέων μηχανημάτων εξοπλισμού τελευταίας γενιάς, τα οποία εγκαταστάθηκαν στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, παρουσία του Δημάρχου Ληξουρίου κ. Γιώργου Κατσιβέλη και του Αντιδημάρχου γιατρού κ. Γαλέμπ Ντιουάνι.

Πρόκειται για την απόκτηση -για πρώτη φορά στα νησιά μας-

  • Ενός σύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου που παρέχει τη δυνατότητα της προληπτικής εξέτασης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες από 50 έως 69 ετών μέσω του εθνικού προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» και τις διευκολύνει να κάνουν πλέον τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν στον τόπο τους,
  • Ενός μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας και
  • Ενός υπερηχοτομογράφου γενικής χρήσης.

Με αφορμή τα εγκαίνια, με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη καθώς και τους Διοικητές των δύο νοσοκομείων μας κ. Δημήτρη Μαρτίνη και κα. Ζωή Μοσχονά, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε και στα δύο νοσοκομεία και να συνομιλήσουμε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Συνοδευόμενοι από τον Διοικητή του νοσοκομείου Αργοστολίου κ. Δημήτρη Μαρτίνη, επισκεφθήκαμε τις κλινικές καθώς και το πλήρως ανακαινισμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αργοστολίου, όπου ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του και ακολούθως πραγματοποιήσαμε ουσιαστική και πολύωρη σύσκεψη με το προσωπικό του νοσοκομείου στο γραφείο της Διοίκησης. Αφού δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες εκ μέρους του κ. Καρβέλη, συνδιαμορφώσαμε συγκεκριμένες λύσεις κοινά αποδεκτές για όλα τα θέματα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Η προσπάθεια στον τομέα της υγείας είναι διαρκής και στόχος της κυβέρνησης της είναι οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στις δομές υγείας ολόκληρης της χώρας. Για το 2024 έχει ήδη προγραμματιστεί πρωτοφανής αριθμός προσλήψεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που φτάνει έως και τις 6,500 θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος, συζητήσαμε και για την απόκτηση -μέσω δωρεάς- νέου ψηφιακού μαστογράφου και στο νοσοκομείο Αργοστολίου, για τη λειτουργία του οποίου θα ενημερώσει σχετικά η διοίκηση του νοσοκομείου το επόμενο διάστημα.

Η διάθεση των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας στο νοσοκομείο Ληξουρίου εξασφαλίστηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Π.Ι.Ν καλύπτοντας επιτακτικές ανάγκες, συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας όλων των πολιτών του τόπου μας.

Συγχαρητήρια στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας του Νομού μας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν προς όφελος των ασθενών και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ευχαριστώ θερμά τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ αρμόδιο για τα νησιά μας κ. Γιάννη Καρβέλη, για την ουσιαστική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και τις τακτικές επισκέψεις που πραγματοποιεί στις δομές υγείας των νησιών μας, βλέποντας ο ίδιος δια ζώσης τα προβλήματα, συνομιλώντας με τους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά, προωθώντας συγκεκριμένες λύσεις κάθε φορά.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης