Η είδηση πέρασε στα ψιλά. Στην Κεφαλονιά μόνο (!) η μπλοκγούμαν την αναδημοσίευσε, ενώ ελάχιστα αθηναϊκά μέσα την έβγαλαν στην επιφάνεια.

Ο λόγος για το νέο χαράτσι που επιβάλει η Κυβέρνηση στους πολίτες και μάλιστα με παμπόνηρο τρόπο το «τέλος ταφής απορριμμάτων»!

Και λέμε με παμπόνηρο τρόπο γιατί το εν λόγω χαράτσι ενσωματώθηκε την περασμένη Πέμπτη και την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους όρους δόμησης –και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους– ρυθμίζοντας τον τρόπο είσπραξης του «τέλους ταφής» για τα έτη 2022, 2023 και 2024!

Συνολικά οι Δήμοι (δηλαδή οι Δημότες) επιβαρύνονται πλέον με το νέο «τέλος ταφής απορριμμάτων» και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2022, 2023 με το ποσόν των …180 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31/3/2024 και με 120 εκατ. ευρώ για το 2024, εκ των οποίων τα 50 εκατ. θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31/10/2024!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Όλα τα παραπάνω ποσά αναμένεται να προέλθουν από αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από την τσέπη των Δημοτών, με ετήσια πλέον επιβάρυνση 120 εκατ. ευρώ!

ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ: Η «κατεύθυνση» που έχει δοθεί στους Δήμους είναι να εγγραφούν λογιστικά στα έσοδά τους τα συνολικά ποσά των πρόσθετων επιχορηγήσεων, παρ’ ότι μέρος τους θα παρακρατηθεί από την κρατική επιχορήγηση!!!

Και πάμε στα δικά μας:

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Γενικού Διευθυντή του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων προς τους τρεις δημάρχους της Κεφαλονιάς και τον δήμαρχο Ιθάκης πριν από δύο χρόνια (31/1/2022):

«Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς – Ιθάκης είναι οι μόνοι που αυτή τη στιγμή οδηγούν απορρίμματα προς ταφή σε νόμιμα λειτουργούντες Χώρους Υγειονομικής Ταφής ευθύνης του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ.»!!!

Έτσι λοιπόν με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες «η προεκτίμηση του κόστους του τέλους ταφής με βάση τις ποσότητες των αποβλήτων του 2021» για τους 4 Δήμους μας είναι η εξής με τιμή ανά τόνο απορριμμάτων 20 ευρώ:

Δήμος Αργοστολίου: 208.000 ευρώ

Δήμος Ληξουρίου: 56.000 ευρώ

Δήμος Σάμης: 51.200 ευρώ και

Δήμος Ιθάκης: 40.000 ευρώ

Εννοείται ότι τα παραπάνω ποσά (ίσως και παραπάνω) θα πρέπει να μπουν στους προϋπολογισμούς για το 2024 των Δήμων (περιλαμβάνοντας και τα ποσά των προηγουμένων ετών!!!!) και θα εισπραχθούν από τους Δημότες ανεβάζοντας το ετήσιο κόστος στους οικογενειακούς λογαριασμούς (η πληρωμή των δημοτικών τελών θυμίζουμε γίνεται μέσω των λογαριασμών του νερού – της ΔΕΥΑΚ) κατά …20% περίπου!

Παρατήρηση πρώτη: ΟΥΔΕΙΣ Δήμαρχος με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο της πρωτεύουσάς μας Θεόφιλο Μιχαλάτο δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής γιαυτό το νέο χαράτσι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στους πολίτες!!! Δεν συζητάμε βέβαια για αντίδραση στην θετική ψήφο (!) υπερψήφισης του σχετικού άρθρου από τον βουλευτή Καππάτο, όπως θα δούμε στη συνέχεια….

Παρατήρηση δεύτερη: Ο λαλίστατος κατά τα άλλα βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος …ΔΕΝ βρήκε μία λέξη έστω να αναφέρει για το νέο χαράτσι στους Δημότες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που εντάχθηκε στο νέο νόμο! Αντίθετα, «λιβάνισε» την Κυβέρνηση, και όπως μας ενημέρωσε με το καθιερωμένο δελτίο Τύπου για τα όσα είπε στο «νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» ...«στο κλείσιμο της ομιλίας μου στηλίτευσα, σαφώς, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι αρνητική ως προς το σύνολο του νομοσχεδίου και κάλεσα τους συναδέλφους μου από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου να στηρίξουν με την ψήφο τους την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία όπως τόνισα έχει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα»!!!!

Και εν ολίγοις ο Π. Καππάτος, όχι μόνο υπερψήφισε το νέο χαράτσι του 20% στα δημοτικά τέλη των ψηφοφόρων του, αλλά …«στηλίτευσε» και την αντιπολίτευση η οποία ήταν …«αρνητική στο σύνολο του νομοσχεδίου» άρα και στο νέο χαράτσι στους Δημότες!!!

Εύγε κ. Καππάτε, εύγε και στους δημάρχους μας, με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου μας Μιχαλάτο, που «έπνιξαν» το νέο χαράτσι στους Δημότες τους και στις επόμενες μέρες που θα φέρουν στα Δημοτικά Συμβούλια τους νέους Προϋπολογισμούς …«θα πνίξουν» επίσης το χαράτσι ακολουθώντας τον βουλευτή στο λιβάνισμα της Κυβέρνησης!