Μέσα σε μία ιδιαίτερα εκρηκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η προγραμματισμένη ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσία του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Τάσου Πολιτίδη, στα γραφεία του Κόμματος στο Αργοστόλι.

Και ενώ το θέμα της Συνέλευσης ήταν «οι αποφάσεις της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», οι τοπικοί ΣΥΡΙΖΑίοι «εξέλιξαν» τη Συνέλευση σε «ρίνγκ» μεταξύ οπαδών Κασσελάκη-Αχτσιόγλου.

Την έναρξη της Συνέλευσης έκανε ο κ. Πολιτίδης, ο οποίος ανέλυσε την νέα κατάσταση που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη και τις πρόσφατες αποχωρήσεις μελών του Κόμματος, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα με την συμπόρευση όλων των μελών του.

Ο γραμματέας της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής Σπύρος Παγώνης, αφού ξεκαθάρισε ότι στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου ΔΕΝ στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, θα παραμείνει στην θέση του ως γραμματέας έως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας την «εξέλιξη του Κόμματος» και μετά θα πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με τον ενεργό του ρόλο τοπικά. Οπως είπε ο κ. Παγώνης, ήδη τοπικά έχουν αρχίσει οι παραιτήσεις μελών, όπως της γραμματέας της ΟΜ Ιθάκης Νίκης Φιλλιπάτου και του γραμματέα της OM Κραναίας Γιάννη Βαρούχα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η τ. βουλεύτρια Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία στην προσπάθειά της να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των δύο «ομάδων», αποδοκιμάστηκε από κάποιους προεδρικούς, όταν αναφέρθηκε επαινετικά στους αποχωρούντες από το ΣΥΡΙΖΑ Βούτση και Ηλιόπουλο.

Η κ. Θεοπεφτάτου είχε δε μία έντονη αντιπαράθεση με τον Μάκη Κοκκόση (πρώην διευθυντή της Α’βαθμιας Εκπαίδευσης).

Στο σημείο αυτό, παρευρισκόμενα μέλη στη Συνέλευση, άρχισαν μία άναρχη συμμετοχή στη συζήτηση, με έντονες φωνές και διαπληκτισμούς μεταξύ τους, αναγκάζοντας τον κ. Πολιτίδη να διακόπτει συνεχώς την διαδικασία προσπαθώντας να επαναφέρει την τάξη, χωρίς αποτέλεσμα, αφού η αίθουσα μετατράπηκε σε «ρίνγκ» μεταξύ οπαδών Κασσελάκη-Αχτσιόγλου.

Το έναυσμα των προεδρικών έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2019 Αριστοτέλης Μπατιστάτος, ο οποίος, μεταξύ άλλων είπε ότι την ευθύνη για τις συνεχείς ήττες του ΣΥΡΙΖΑ έχει το Κόμμα όπως λειτουργούσε πριν, το οποίο χαρακτήρισε «κλινικά νεκρό», με ευθύνη των στελεχών που μέχρι σήμερα αποχωρούν και δημιουργούν διασπαστικές τάσεις.

Ο κ. Μπατιστάτος έθεσε και τις ευθύνες στην υπάρχουσα Νομαρχιακή για την έλλειψη ισορροπιών κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές με τη μονόπλευρη στήριξη στην Εφη Αχτσιόγλου. Επίσης, έθεσε δε ερώτημα προς τον Σπύρο Παγώνη και την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του site kefaloniastatus, το οποίο στήριξε αποκλειστικά την Εφη Αχτσιόγλου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι χρηματοδοτήθηκε από το Κόμμα.

Κατηγόρησε μάλιστα τους διαχειριστές του site ότι δεν είχαν ούτε μία φωτό ή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά και την προεκλογική ομιλία του την Μεγάλη Πέμπτη στο Λιθόστρωτο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ της Κεφαλονιάς. 

Στο ερώτημα, ο μεν Σπ. Παγώνης απάντησε ότι το site αυτό ανήκει στον Γιάννη Βαρούχα ή δε Αφρ. Θεοπεφτάτου δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου όταν ο Σπύρος Πεφάνης είχε έντονο διαπληκτισμό με τον κ. Πολιτίδη ενώ έκανε και ειρωνικό υπαινιγμό για τον σύντροφο του Στέφανου Κασσελάκη, Μακμπέθ Τάϊλερ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Μάκη Γονατά (ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σάμης).

Στη διαμάχη Σπ. Πεφάνη-Μ. Γονατά πήρε μέρος και η Σουζάνα Πεφάνη (αδελφή του Σπύρου), η εκτός ελέγχου αναφέρθηκε με βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσων τον υποστηρίζουν μέσα στην αίθουσα και κυρίως κατά του πρωταθλητή ποδηλασίας Παντελή Ιωαννίδη, ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε μιλήσει ακόμα.

Ο Π. Ιωαννίδης μετά την επίθεση που δέχθηκε πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στο «διαχρονικό τοξικό κλίμα» που «καλλιεργείται» από κάποια μέλη της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής, το οποίο διώχνει τους νέους ανθρώπους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε δε πως πρέπει να φύγουν όλοι οι τοξικοί από τα Οργανα του ΣΥΡΙΖΑ και να μπουν «στο τιμόνι» του 20χρονα και 30χρονα παιδιά, με όραμα, τα οποία σήμερα αποστασιοποιούνται γιατί λειτουργεί αρνητικά το «τοξικό κλίμα» που επικρατεί.

Στην τοποθέτηση του Π. Ιωαννίδη αντέδρασαν έντονα τα μέλη της Ν.Ε. και κυρίως ο Διονύσης Γασπαρινάτος, με αποτέλεσμα η αίθουσα να «πάρει φωτιά» για δεύτερη φορά.

Σε όλες τις περιπτώσεις των έντονων επεισοδίων, έδρασε «πυροσβεστικά» ο Τάσος Πολιτίδης, ο οποίος στην κυριολεξία έδειχνε αρνητικά εντυπωσιασμένος από το πολιτικό επίπεδο της κατάστασης.

Με το πέρας της διαδικασίας παραιτήθηκαν τα περισσότερα μέλη από την τοπική Ν.Ε., όπως ο Διονύσης Γασπαρινάτος, η Μαρία Μαρκάτου -Αλυσανδράτου, ο Νίκος Μποζάς, οι οποιοί θα παραμείνουν όμως στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι «νεωτέρας».

Οι παραιτηθέντες στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις κατηγορίες που εκφράστηκαν στην αίθουσα, τόσο για τοξικό κλίμα και την πολιτική ανικανότητα, όσο και στην ιδεολογική «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο αντικρούσθηκε από τον κεντρικό ομιλητή με βάση το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν έντονο διάλογο, με τον Δ. Γασπαρινάτο, ο οποίος επέμεινε στο ριζοσπαστικό πλαίσιο του Κόμματος.

Μέσα στον χαμό που επικρατούσε στην Συνέλευση, κάποιοι «αντι-Κασσελικοί» εκφράστηκαν θετικά και υπέρ του Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ κάποιο ψυχραιμότεροι, (προεδρικοί) έθεσαν και υποψηφιότητα για το επόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπερασματικά, η όλη διαδικασία έδειξε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει ισχυρά ερείσματα ανάμεσα στα μέλη του και στην Κεφαλονιά.

Ο Αρ. Μπατιστάτος μάλιστα δήλωσε ότι και 100 φορές να ψήφιζε για πρόεδρο, τον ίδιο θα ψήφιζε και όχι την πέμπτη φάλαγγα, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση του Κόμματος, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ επιτέθηκε ακόμα και στα στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, λέγοντας πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί απόψεις όπως τους «μετανάστες που λιάζονται». Αποτέλεσμα όσων είπε ο Μπατιστάτος, ήταν να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από αυτούς που είναι αντίθετοι με τον νέο πρόεδρο.

Συζητήθηκε η απουσία από τη Συνέλευση των Θόδωρου Γαλιατσάτου και του Νικόλα Βαλλιανάτου.

Απών από τη Συνέλευση ήταν και ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Φαραντούρης ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεών στην Αθήνα, ενώ μήνυμά του προς τα μέλη του Κόμματος μετέφερε ο γραμματέας της Ν.Ε. Σπύρος Παγώνης.

Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Φαραντούρης τοποθετήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ο …πυροσβέστης του
ΣΥΡΙΖΑ Τ. Πολιτίδης