Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το τέλος ταφής απορριμμάτων προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά την ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την ακύρωση της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αναδρομική επιβολή του τέλους, η οποία προβλέπει τη συσσωρευμένη παρακράτηση του ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων για τα έτη 2022, 2023 και 2024.

Ο πρόεδρος και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με την αίτηση ακύρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατίθεται περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως θα ζητηθεί την επιστροφή των 35 εκ. ευρώ που έχουν καταβληθεί από τους Δήμους στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Επίσης, δεδομένου ότι τα δικαστήρια καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων, στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να ληφθεί απόφαση με εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής να ζητηθεί να δοθούν στους Δήμους καφέ και μπλε κάδους, απορριμματοφόρα και άλλα μηχανήματα αξίας μέχρι του ποσού των 240 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα παρακρατηθέντα έναντι του τέλους ταφής μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των αυτοδιοικητικών, καθώς οι Δήμοι καλούνται να καταβάλουν τεράστια ποσά και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως οι δήμοι δεν έχουν καμία ευθύνη που δεν προχώρησε η ανακύκλωση.

Το πρωτοσέλιδο του “Η” (28 Νοεμβρίου | αρ. φύλλου 8141)