Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να χορηγήσει ενίσχυση ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα για τις συνέπειες του σεισμού στα Ιόνια Νησιά τον Νοέμβριο του 2015.
Στις 17 Νοεμβρίου 2015 σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σειρά μετασεισμών έπληξαν το νησί της Λευκάδας και τα βόρεια τμήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές σε οδικούς άξονες, λιμάνια, δημόσια κτίρια, κατοικίες, πολιτιστικούς χώρους και τουριστικές περιοχές.
Η παρούσα ενίσχυση θα συμβάλει στην αποκατάσταση των υποδομών, θα καλύψει το κόστος των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν καθώς και μέρος των εργασιών καθαρισμού.
Η αρμόδια Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, κ. Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί μια από τις πιο χειροπιαστές εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε ώρες ανάγκης. Η χρηματοδοτική ενίσχυση θα βοηθήσει τις κοινότητες στα Ιόνια νησιά να ορθοποδήσουν. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση και την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, ιδίως στον τομέα του τουρισμού».
Η προτεινόμενη ενίσχυση πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ιστορικό
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ έχει συσταθεί με σκοπό να στηρίξει τα κράτη μέλη και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες προσφέροντας χρηματοδοτική ενίσχυση μετά από φυσικές καταστροφές, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Το Ταμείο ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002.