Τα νησιά μας, Κεφαλονιά και Ιθάκη, θα γιορτάσουν μεγαλοπρεπώς μεθαύριο Δευτέρα τη διπλή Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ἱερά Μητρόπολις ἀνακοίνωσε ὅτι ἡ Δοξολογία ἐπί τῆ Ἐθνικῆ ἐορτῆ τῆς 25ης Μαρτίου 2024, θά τελεσθῆ είς τον Μητροπολητικό Ναό Αργοστολίου τίς 10:15, εύθύς ἀμέσως μέ τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας.

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Αργοστολίου θα εκπροσωπήσει η γενική γραμματέας Υγείας Φωφώ Καλυβά.

 

 

Τα προγράμματα του Εορτασμού

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 αρχίζει την ογδόη πρωινή της 23ης και λήγει με τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2024.

◼︎ ΣΑΒΒΑΤΟ 23η ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

→  Ώρα 19:00 μ.μ. (προσέλευση 18:45 μ.μ.)

«Εκδήλωση – Αφιέρωμα στο ’21», η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Λύκειο των Ελληνίδων – παράρτημα Αργοστολίου, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου. Ομιλία με θέμα: «Ο αγώνας της ανεξαρτησίας του 1821» από την κ. Εθέλ Κρητικού, Έφορο ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων – παράρτημα Αργοστολίου. Θα αποδοθούν ποιήματα σχετικά με την ημέρα από την κ. Ελένη Φωή, Έφορο του θεατρικού τμήματος και την κ. Ελένη Κουνάδη, μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων – παράρτημα Αργοστολίου. Χοροί Μικράς Ασίας, Πελοποννήσου κλπ θα παρουσιαστούν από όλα τα χορευτικά τμήματα με δάσκαλο τον κ. Γεώργιο Αχιλλεόπουλο.

◼︎ ΚΥΡΙΑΚΗ 24η ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

→  Ώρα 12:00 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο Κωνσταντίνου Μεταξά», Κεφαλλονίτη Αγωνιστή του 1821, στο Νεκροταφείο Αργοστολίου. Θα κατατεθούν στεφάνια από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, τον Δήμαρχο Αργοστολίου, τους Διευθυντές της Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Νομού και την Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων – παράρτημα Αργοστολίου. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Μια μάχη, μια θύμηση» από την κ. Στάμω Μαστροκάλου, Β’ Αντιπρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων – παράρτημα Αργοστολίου.

◼︎ ΔΕΥΤΕΡΑ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

→  Ώρα 7:30 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών Αργοστολίου.

→  Ώρα   8:00 π.μ.: Έπαρση της Σημαίας.

→  Ώρα 10:15 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Αργοστολίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου.Τον πανηγυρικό της Ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Ελένη Γραικούση Εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Αργοστολίου.

→  Ώρα 11:30 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, τους εκπροσώπους όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, τα Πολιτικά Κόμματα και φορείς του Νομού.

→  Ώρα 12:00 μ.μ.: Παρέλαση Αναπήρων Πολέμου, Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, σπουδαστών Α.Ε.Ν., Ιονίου Πανεπιστημίου, μαθητών Δημοτικών – Γυμνασίων – Λυκείων, Λυκείου των Ελληνίδων – παράρτημα Αργοστολίου, Προσκόπων – Οδηγών και λοιπών φορέων, προ των επισήμων με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Αργοστολίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

→  Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Ευστάθιος – Σωτήριος Κουρής κατά την διάρκεια της δεξίωσης, στο πλαίσιο του εορτασμού θα προβεί σε ειδικές βραβεύσεις σε ανθρώπους που με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο προσφέρουν στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών μας.

→  Ώρα 18:40 μ.μ.: Υποστολή της Σημαίας.

Τα της ιεροτελεστίας παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, τα της τάξεως η Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας, τα του λιμένος ο κ. Λιμενάρχης Αργοστολίου και τα της παρελάσεως, ο έχων το γενικό πρόσταγμα, κ. Γεράσιμος Πολλάτος Εκπαιδευτικός Β’/θμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας.

Τελετάρχης ορίζεται η υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, κ. Ευαγγελία Σαμόλη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για κατάθεση στεφάνων, στα τηλέφωνα 26713 60530 – 531 μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Π.Ε. Κεφαλληνίας και Π.Ε. Ιθάκης

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ –ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

 


ΛΗΞΟΥΡΙ

◼︎ Σάββατο 23 Μαρτίου 2024:

 • Γενικός σημαιοστολισμός από 8ης πρωινής ώρας της 23ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2024
 • Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2024, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ.ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/ 502/01-07-2022(ΦΕΚ 3424 Β’) Κ.Υ.Α.

◼︎ Δευτέρα 25η Μαρτίου 2024:

→  Ώρα 7:30: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης μας

→  Ώρα 8:00: Έπαρση Σημαίας

→  Ώρα 10:30: Τέλεση επίσημης δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Παντοκράτορα, όπου θα παρίστανται οι Αρχές της πόλης, και αντιπροσωπείες των Σχολείων.

→  Μετά το τέλος της δοξολογίας θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης.

Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση των συμμετεχόντων ώστε να τηρηθεί η ακριβής ώρα έναρξης της δοξολογίας.

→  Ώρα 10:45: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Στήλη Πεσόντων Επαρχίας Πάλλης» από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, τα Πολιτικά Κόμματα, Σχολεία και φορείς της Πόλης.

Ομιλήτρια: Η κ.Αθανασία Αραβαντινού-Ζαφείρη, εκπαιδευτικός του 1ου Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου Ληξουρίου

→  Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμή των Νεκρών και η Φιλαρμονική θα παιανίσει την Προσευχή των Νεκρών και τον Εθνικό Ύμνο.

→  Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση τμημάτων μαθητών και λοιπών φορέων, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης, εμπρός από τις Αρχές της πόλης διαμέσου της παραλιακής λεωφόρου Ανδρέα Λασκαράτου με την εξής σειρά:

 • Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης
 • Ωφελούμενοι του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης(ΣΥΔ) της Ένωσης Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ»
 • Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο «Το Καραβάκι»
 • Α’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου
 • Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου
 • Δημοτικό Σχολείο Αγίας Θέκλης
 • Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου
 • Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης
 • Γενικό Λύκειο Ληξουρίου
 • 1ο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο Ληξουρίου

→  Μετά το τέλος της παρέλασης στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς χορευτικά τμήματα των:

o Β’ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου

o Πολιτιστικού Συλλόγου Κατωγής «Η Κουνόπετρα»

→  Ώρα 17:30: Υποστολή της Σημαίας.

Τελετάρχης: Ορίζεται η κ.Μαρία Κουρούκλη, Εκπαιδευτικός του Β’ Δημοτικού Σχολείου.

Παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την προμήθεια ή κατασκευή του στεφάνου που θα καταθέσετε. Οι συμμετοχές για την κατάθεση στεφάνων να δηλωθούν μέχρι 22/03/2024 στο τηλέφωνο 2671360961.

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ

 


ΣΑΜΗ

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα διότι τιμούμε τους αγώνες του λαού μας για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, αποτελώντας παράδειγμα προάσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας των εθνών. Παράλληλα, έχει και θρησκευτική σημασία καθότι η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο Δήμος Σάμης γιορτάζοντας με κάθε επισημότητα την επέτειο της 25ης Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει εορταστικές εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες που θα περιλαμβάνουν:

→  Α. Γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.

→  Β. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., των οργανισμών και των τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες 24ης και 25ης Μαρτίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

◼︎ Δευτέρα 25η Μαρτίου 2024

 

→  Δημοτική Ενότητα Σάμης

 • Τέλεση επίσημης δοξολογίας στις 11:30 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σάμης. Ομιλία από τoν εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Σάμης, κ. Στεφάτο Γεώργιο.
 • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.
 • Μαθητική παρέλαση.
 • Την εκδήλωση και την παρέλαση θα συνοδεύει η Φιλαρμονική του Δήμου Σάμης «Θέμος Αμούργης».
 • Τελετάρχης θα είναι η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου Σάμης, κ. Καλλιβωκά Μαίρη.

 

→  Δημοτική Ενότητα Πυλάρου

 • Τέλεση επίσημης δοξολογίας στις 10:15 στον Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας. Ομιλία από την εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Μακρυωτίκων, κ. Μπερετζίκη Αγγελική.
 • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.
 • Μαθητική παρέλαση.
 • Την εκδήλωση και την παρέλαση θα συνοδεύει η Φιλαρμονική του Δήμου Σάμης «Θέμος Αμούργης».
 • Τελετάρχης θα είναι ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μακρυωτίκων, κ. Κουγιανός Κωνσταντίνος.

 

→  Δημοτική Ενότητα Ερίσου

 • Τέλεση επίσημης δοξολογίας στις 10:00 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεσοβουνίων. Ομιλία από την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, κ. Αγγελική Αγγελετάκη.
 • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων
 • Μαθητική παρέλαση με τη συμμετοχή και της Εθελοντικής Ομάδας Προστασίας Περιβάλλοντος Ερίσου (Ε.Ο.Π.Π.Ε.).
 • Τελετάρχης θα είναι η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μεσοβουνίων, κ. Ματσούκη Μαίρη.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σάμης

 


ΙΘΑΚΗ

→  Γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα του Σαββάτου 23ης Μαρτίου, μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2024.

→  Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων, Δημοτικών Καταστημάτων, ΟΤΑ, Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2024.

◼︎ Δευτέρα 25η Μαρτίου

→ 10:30 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (των ξένων).

→ 11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων από τις Τοπικές Αρχές, τα Σχολεία, τα Πολιτικά Κόμματα και Σωματεία.

→ 11:30 Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, στον παραλιακό δρόμο της κεντρικής πλατείας από τον κο Γεράσιμο Καταπόδη.

→ Μαθητική παρέλαση, με τη συμμετοχή του Χορευτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου

→ «Χαρίλαος Τσιγώνιας» και της Φιλαρμονικής του Κοινωφελούς Ομίλου Ιθάκης. Τελετάρχης ο κος Γεράσιμος Καταπόδης.

→ Μετά την παρέλαση ο Χορευτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Χαρίλαος Τσιγώνιας» θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς σχετικούς με την Εθνική μας επέτειο.

→ Τα της ιεροτελεστίας θα ρυθμίσει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ιθάκης, τα της τάξης το Αστυνομικό Τμήμα Ιθάκης και το Λιμεναρχείο Ιθάκης στους χώρους ευθύνης τους.

→ Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα δοθεί μικρή δεξίωση για όλους στο Επαρχείο.

Η Έπαρχος Ιθάκης

Σμαράγδα Σαρδελή