Ανάστατοι είναι οι τοπικοί Ξενοδόχοι και οι Επιχειρηματίες Τουριστικών Καταλυμάτων για το κλείσιμο του «Χειμωνικού», μέσα στην τουριστική περίοδο.

Σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς, οι επιχειρηματίες αναφέρουν:

Προς: • Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Σταϊκούρα Χρήστο • Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Καππάτο Παναγή • Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλή Ιωάννη • Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Κουρή Σωτήρη

Κοιν.: • Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο Θεόφιλο • Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη Γεώργιο • Δήμαρχο Σάμης κ. Δρακουλόγκωνα Παναγή

Θέμα: Κατασκευή γέφυρας στη θέση Αγκώνας-Χειμωνικό

Κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμοι Κύριοι

Η Κεφαλονιά που αποτελεί διεθνή τουριστικό πόλο έλξης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η επέλαση του πρωτοφανούς για τα Ελληνικά δεδομένα καιρικού φαινομένου άφησε πίσω του εικόνες καταστροφής σε οικίες, επιχειρήσεις, οδικό δίκτυο, υποδομές και σημεία ενδιαφέροντος.

Μία εκ των υποδομών που καταστράφηκε ήταν ο οδικός άξονας Αργοστόλι-Φισκάρδο στην θέση Αγκώνας-Χειμωνικό όπου κατέρρευσε η παλαιά γέφυρα αποκόπτοντας το νησί στη μέση.

Η συγκοινωνιακή σημασία του συγκεκριμένου σημείου του οδικού άξονα είναι κομβική για το νησί αφού συνδέει την Κεντρική, Δυτική και Νότια Κεφαλονιά (Αργοστόλι, Ληξούρι) με την Βόρεια (Μύρτος, Άσσος, Φισκάρδο) και κατά προέκταση την Λευκάδα, την Ιθάκη και την Πάτρα.

Δέκα μήνες μετά και αφού θρηνήσαμε έναν Γάλλο επισκέπτη στην Άσσο όταν το ασθενοφόρο αναγκάστηκε να κάνει τον κύκλο του νησιού και δεν μπόρεσε έγκαιρα να έρθει στην περιοχή, δόθηκε η πρόχειρη λύση της τοποθέτησης από τον στρατό γέφυρας Μπέλευ.

Με το από 07/09/2023 Αρ.Πρωτ. 264222 έγγραφο του Υπουργείου σας προς την Π.Ε. Κεφαλληνίας (Υπόψιν κ. Αντιπεριφερειάρχη) και κοινοποίηση στην τότε Περιφερειάρχη κα. Κράτσα ζητήσατε την απομάκρυνση της μεταλλικής γέφυρας Μπέλευ και διαβεβαιώνατε ότι «οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν πλήρως με την έναρξη της τουριστικής περιόδου 2024».

Με έγγραφο του Αστυνομικού Διευθυντή Κεφαλονιάς πληροφορηθήκαμε την παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό  Νο  25 (Αργοστόλι-Αγκώνας-Φισκάρδο) στη θέση Χειμωνικό έως 30/09/2024 λόγω συνέχισης των έργων.

Στον καθένα γίνεται αντιληπτό ότι με την μη περαίωση του έργου πλήττεται       αφ’ ενός η ζωή των κατοίκων και αφ’ ετέρου η οικονομική ζημιά στο τουριστικό προϊόν του νησιού γίνεται ανεπανόρθωτη.

Ο τουρισμός και η εμπορική δραστηριότητα που αφορούν την Νοτιοδυτική Κεφαλονιά (Ληξούρι), την Βορειοδυτική Κεφαλονιά (Μύρτος, Άσσος, Φισκάρδο) αλλά κυρίως η οδός εξόδου των κατοίκων και των επισκεπτών του Ληξουρίου προς τα λιμάνια της Σάμης και του Φισκάρδου καθίστανται υπέρ του δέοντος προβληματική αφού χρειάζεται να διανυθεί διπλάσια απόσταση για την ολοκλήρωση του κάθε ταξιδιού.

Επειδή εύλογα δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα θα παρακαλούσαμε να δοθούν απαντήσεις.

Κύριε Υπουργέ

Ποιος είναι ο λόγος που δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες ολοκλήρωσης του έργου;

Οι χρηματοδοτικές ροές προχωρούν κανονικά ή είναι η αιτία της παράτασης του;

Ποιος θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες από την οικονομική ζημιά που υφίστανται και όλους όσους έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό;

Γιατί ενώ μπορούσε να υπάρχει εναλλακτική οδός ή τρόπος προσπέλασης των οχημάτων κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν;

Κύριε Βουλευτά

Σε τι ενέργειες έχετε προβεί προς το αρμόδιο Υπουργείο για να διασφαλίσετε την ολοκλήρωση του έργου στις καθορισμένες προθεσμίες ούτως ώστε να μην βρεθούμε στο σημερινό αδιέξοδο;

Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα ως οι εποπτεύουσες αρχές και αποδέκτες του έργου τι πράξατε εκτός από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι «είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος»;

Με την πεποίθηση ότι όλοι ενστερνίζεστε τις έκδηλες ανησυχίες και την αγανάκτηση των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ανταποκριθούν άμεσα σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς και να υπάρχει αυτοψία στο συγκεκριμένο σημείο για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης ούτως ώστε να μην χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος για μεγάλη μερίδα επαγγελματιών που πλήττονται βάναυσα.

Με εκτίμηση
Οι Πρόεδροι
Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΙΜΟΘΕΑΤΟΣ
Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΤΣΑΡΟΣ