Η Παναγία η Δραπανιώτισσα για τους μη γνωρίζοντες είναι η Προστάτιδα του Αργοστολίου!

Το ιερό και το όσιο της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς!

Η ιστορία του Αργοστολίου!

Και καλά να μην το γνωρίζουν οι φρέσκοι Αργοστολιώτες!

Να μην το γνωρίζουν οι άθεοι και οι άπιστοι επίσης είναι λογικό!

Όπως λογικό είναι να μην γνωρίζουν το τι είναι για το Αργοστόλι η Παναγία η Δραπανιώτισσα ακόμη και αυτοί που είναι αντικοινωνικοί!

ΟΜΩΣ …Το να είσαι βουλευτής Κεφαλονιάς και ταυτόχρονα βέρος Αργοστολιώτης και να απουσιάζεις τόσο στο «έλα» της Δραπανιώτισσας όσο και στο «φεύγα» και την ίδια ώρα να επισκέπτεσαι τον υπουργό …Εθνικής Άμυνας (να ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών …στα κομμάτια) για «να αναλύσετε τις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις» είναι τουλάχιστον …ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και προσβολή στην προστάτιδα της πρωτεύουσας του Αργοστολίου και …έρχεται ως «φυσιολογικό» γεγονός για την υπερψήφιση του νόμου 4735/2020 με τον οποίο η εκκλησία της Δραπανιώτισσας υφαρπάχτηκε από τον ιστορικό ιδιοκτήτης της τον Δήμο και κατέληξε στη Μητρόπολη!

Αλλά και το να είσαι δήμαρχος Αργοστολίου και να απουσιάζεις από τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και μαζί όλοι οι συνεργάτες σου, είναι επίσης …ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και προσβολή στην προστάτιδα της πόλης που έχεις εκλεγεί κι έχεις ορκιστεί να την τιμάς!

Και το να είσαι ακόμη και δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου και ΠΟΛΥ περισσότερο πρώην Δήμαρχος και να παρευρίσκεσαι μόνο στο «έλα» της Δραπανιώτισσας και επιδεικτικά να απουσιάζεις από το Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό όπως και το «φεύγα» της Παναγίας είναι το ίδιο, όπως και τα προηγούμενα …ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και υποκρισία ο δήθεν «σεβασμός» σου για την προστάτιδα της πόλης!

Π. Καππάτος – Θ.Μιχαλάτος

Είναι η ίδια Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου που κατάντησε τον ιερό χώρο του Δραπάνου …χωματερή και μόνο όταν ο «Η» αποκάλυψε την αδιανόητη ΝΤΡΟΠΗ και προσβολή στην Δραπανιώτισσα στις αρχές Ιουλίου (Φύλλο «Η» 6/7/2024) «ξύπνησε» και επέμβηκε δίχως να ζητήσει έστω …μία ΣΥΓΓΝΩΜΗ!

Και τέλος: Το να παρευρίσκονται στην επιστροφή της Δραπανιώτισσας δύο από τους 15 δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και τους συνολικά 25 δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων είναι αν όχι ΑΓΝΟΙΑ του τι συνιστά για το Αργοστόλι η Παναγία η Δραπανιώτισσα το λιγότερο αποτελεί …ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ότι έχουν ισοπεδωθεί ΟΛΑ!

Το ευτράπελο στην φετινή ιστορία της γιορτής της Δραπανιώτισσας είναι ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που παρευρέθηκαν …ΔΕΝ είναι καν Αργοστολιώτες και δεν έχουν συναίσθηση για τα περί Δραπανιώτισσας, γι’ αυτό και για προφανείς και μόνο λόγους επίδειξης μετέφεραν τον θρόνο της Παναγίας …στους ώμους τους!

Αριστερά η Εκκλησία της Δραπανιώτισσας προσεισμικά
και δεξιά η Εκκλησία όπως είναι σήμερα

Και του χρόνου!

Με μεγαλύτερη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ από τους προύχοντες μας για το τι σημαίνει η Παναγία η Δραπανιώτισσα για το Αργοστόλι…

Ως υστερόγραφο:

Τι ψάχνουμε τώρα θα πουν οι λιγοστοί που απόμειναν να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τα τοπικά τεκταινόμενα…

Κι όμως, η Δραπανιώτισσα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Αργοστόλι και την ιστορία του από το 1907! 104 ολόκληρα χρόνια!

Κάτι που αθόρυβα και δίχως πολύ δημοσιότητα έσβησε εδώ και τέσσερα χρόνια όταν με την ψήφο ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΠΑΤΟΥ σημερινού βουλευτή πέρασε στην ιδιοκτησία της Μητρόπολης με το νόμο 4735/2020 της παρούσας Κυβέρνησης Μητσοτάκη «ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΥΤΗ»!

Απόδειξη ότι, όπως στις 10/2/2021 σημείωνε ο «Η» …«’’Εφυγε’’ η Δραπανιώτισσα από το Δήμο Αργοστολίου» με την «37/29-1-2021 απόφαση του ΔΣ Αργοστολίου (ΑΔΑ: ΑΔΑ: 625446ΜΓΤΤ-ΨΦΞ) «Σχετικά με πρωτόκολλο Παράδοσης Ιερού μη ενοριακού κοιμητηριακού Ναού Αγίου Διονυσίου Δραπάνου» και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και εισήγηση του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου!

Και όπως έκλεισε το ρεπορτάζ του «Η» στις 10/2/2021 κλείνουμε και σήμερα με αφορμή τα όσα θλιβερά, ανιστόρητα ακόμα και ευτράπελα, ζήσαμε αυτές τις μέρες με τον εορτασμό τον Ερχομό και την Επιστροφή της Δραπανιώτισσας.

Έγραφε λοιπόν ο «Η» στις 10/2/2021:

«Με την απόφαση αυτή του ΔΣ, αλλάζει μετά από 104 χρόνια η ιστορία του Αργοστολίου τόσο απλά και …αθόρυβα!

Η εμβληματική για το Αργοστόλι εκκλησία της Παναγίας της Δραπανιώτισσας (Αγίου Διονυσίου Δραπάνου επίσημα) αλλάζει χέρια!

Ο λόγος άγνωστος! Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να δώσει εξήγηση. 

Από την απόφαση προκύπτει ότι μόνο οι Φόρτες, Κουρούκλης και Γρηγορόπουλος καταψήφισαν την εισήγηση.

Και η μοναδική τοποθέτηση που υπάρχει στην απόφαση είναι του Μάκη Φόρτε του τέως δημάρχου Αργοστολίου, η οποία αξίζει και όχι μόνο για ιστορικούς λόγους να δημοσιευτεί.

Την μεταφέρουμε όπως υπάρχει στην 37/2021 απόφαση ου ΔΣ:

«Καταψηφίζω την εισήγηση γιατί δίχως καμία αιτιολόγηση με το άρθρο 56 του Ν. 4735/2020 η ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Δραπανιώτισσας, το ιερότερο κομμάτι για τους Αργοστολιώτες, μετά από ένα αιώνα (από το 1917 συγκεκριμένα), υφαρπάζεται από τον Δήμο Αργοστολίου και γίνεται περιουσιακό στοιχείο της Μητρόπολης.

Η Δραπανιώτισσα είναι ταυτισμένη με την πόλη του Αργοστολίου και αποτελεί από τα ελάχιστα εμβληματικά στοιχεία του Δήμου.

Ισοπεδωτικά και δίχως καμία αιτιολογία από πουθενά και από κανέναν, ο Δήμος και κατ’ επέκταση η πόλη του Αργοστολίου χάνουν ένα περιουσιακό στοιχείο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης είναι ανιστόρητη και αποτελεί προσβολή στην ιστορία του Αργοστολίου, πολύ περισσότερο που αυτή την ενέργεια δεν τόλμησε κανείς κατακτητής, καμιά δικτατορία και κανένα ανελεύθερο καθεστώς. Μια ενέργεια που θυμίζει «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και η οποία αλλάζει την ιστορία του Δήμου και της πόλης του Αργοστολίου και μάλιστα δίχως καμία συζήτηση και κυρίως αναιτιολόγητα.  

Έχω προσβληθεί ως πολίτης του Αργοστολίου και ως Δήμαρχος για 12 χρόνια, με αυτή την ανιστόρητη ενέργεια της Κυβέρνησης και θα ήταν ευχής έργο σύντομα να υπάρξει αποκατάσταση».

 

 


TA IΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΠΑΝΙΩΤΙΣΣΑ

Η Εικόνα της Παναγίας της Δραπανιώτισσας

 

Για την ιστορία μεταφέρουμε το συνοπτικό κείμενο «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τη Δραπανιώτισσα» από ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας Kefaloniapress στις 10/2/2021:

«Σύμφωνα, με τον Άγγελο-Διονύση Δεμπόνο στο βιβλίο του «Το Αργοστόλι διασκεδάζει»  (σελ. 145 έως 169) η οικοδόμηση της εκκλησίας του Δραπάνου άρχισε το 1813 και ολοκληρώθηκε το 1835.

Τη θεμελίωση της εκκλησίας έκανε η μοναχή Κωνσταντίνα Χαλικιά χήρα Αναστασίου Κλαδά.

Αυτή ήταν και ο αρχικός χρηματοδότης του έργου οπότε και ξεκίνησε ο έργο με τεχνίτη τον Τουμάζον  Ζακυνθινόν.

Η Κλαδά ασκήτευε  στο κελί του Αγίου Ελευθερίου στο Αργοστόλι και πέθανε στις 28 Απριλίου 1813 . Δύο ημέρες πριν να πεθάνει με τη διαθήκη της  άφησε την εικόνα « την παριστάνουσα την Θεομήτορα ως ελεούσαν του Κύκκου» στον ανεγειρόμενο ναό της Δραπανιώτισσας και την οποία μια εκδοχή τη θέλει φερμένη από τα Κύθηρα και το μοναστήρι που υπάρχει εκεί της Μυρτιδιώτισσας όπου σαν ασκητής ή προσκυνητής είχε μεταβεί η Κλαδά.

Τούτο δικαιολογεί και την επέτειο του γιορτασμού 24 Σεπτεμβρίου αναμνηστική του θαύματος «της ιάσεως του παραλύτου» που πραγματοποιήθηκε σε αυτό το μοναστήρι. Η Δραπανιώτισσα είναι αφιερωμένη στον Αγιο Διονύσιο το Στροφαδειώτη, η εκκλησία γιορτάζει και την επέτειο του Αγίου Διονυσίου στις 17 Δεκεμβρίου.

Η οικοδομή ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1836.

 

Η Εκκλησία της Παναγίας μετά τους σεισμούς

 

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ο ναός, σύμφωνα πάντα με τον Άγγελο- Διονύση Δεμπόνο, θα αλλάξει πολλές ιδιότητες.

Από την οικοδόμησή του μέχρι το 1837 θα είναι κτητορικός. Για τριάντα χρόνια από το 1837 έως το 1868 θα μεταπέσει σε συναδελφικό. Στη συνέχεια και για 20 χρόνια από το 1868 έως το 1888 θα είναι δημοτικός για να ξαναγίνει τα επόμενα τριάντα χρόνια από το 1888 έως το 1917 και πάλι συναδελφικός και από το 1917 μέχρι σήμερα είναι δημοτικός.

Η εκκλησία της Παναγίας της Δραπανιώτισσας είναι η ιστορία του Αργοστολιού, όπως εν συντομία περιγράψαμε.

 Σήμερα με μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, δίχως καμία διαβούλευση με τους ιστορικούς ιδιοκτήτες της τον Δήμο Αργοστολίου και κατ’ επέκταση τους Αργοστολιώτες και μάλιστα …δίχως καμία αιτιολόγηση στη σχετική αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, γεγονός σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, περνάει σε άλλα χέρια και στην Εκκλησία!»