Πολλές κόντρες και πολλά νεύρα έλαβαν χώρα για τον Πλατύ Γιαλό στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «O Κέφαλος». Το θέμα της παράδοσης του Πλατύ Γιαλού και άλλων ακινήτων στην ΕΤΑΔ, το οποίο ταλανίζει τις τελευταίες μέρες το νησί μας, τέθηκε προς συζήτηση μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
«Θέατρο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος την πρόσφατη κινητοποίηση που έγινε για τον Πλατύ Γιαλό, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή «έφερε και την μπουλντόζα και τους δημοτικούς υπαλλήλους για σόου». Ενώ πρόσθεσε:¨ «Δεν ήταν κανένας πολίτης εκεί. Νομίζετε ότι δεν νοιάζονται οι πολίτες; Το αντίθετο συμβαίνει, ο κόσμος πιστεύει ότι η Δημ. Αρχή δεν νοιάζεται. Επιπλέον, ο κ. Μιχαλάτος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι για την κινητοποίηση ενημερώθηκαν από τον Τύπο.
O δ.σ. της Ενωμένης Τετράπολης κ. Σπύρος Σαμούρης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή ενώ γνώριζε ότι λήγει το χρησιδάνειο το 2015 δεν έκανε εγκαίρως τις απαραίτητες ενέργειες. Oσον αφορά την κινητοποίηση, ο κ. Σαμούρης είπε: «Θεωρούμε ότι ήταν μία θεατρική παράσταση, γι’ αυτό απείχαμε». Επίσης, μίλησε για απαξίωση του Δ.Σ., διότι το Σώμα δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για να λάβει τα μέτρα του. Επεσήμανε, δε, ότι είναι υπέρ του να παραχωρηθεί η χρήση του Πλατύ Γιαλού στο Δήμο, όπως τα τελευταία χρόνια.
«Μνημόσυνο» θύμισε η συνεδρίαση αυτή στον επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά» κ. Μάκη Δημητράτο, ο οποίος τόνισε ότι «η μία λύση είναι να τα δώσουν όλα και η άλλη είναι να αντισταθούν λέγοντας «μολών λαβέ».
O επικεφαλής των ΦΙ.ΚO. κ. Ηλίας Παρίσης μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας «εσείς οι ίδιοι που υποδεχθήκατε την Fraport, τώρα κλαίτε με κροκοδείλια δάκρυα για τον Πλατύ, και ενώ όλα τα έργα στην Κεφαλονιά έχουν σταματήσει».
O πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ανουσάκης στην τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:¨ «Πολλοί Δ.Σ. επιτίθενται σε μας για την κατάσταση και όχι στον βασικό μοχλό, δηλαδή στην Κυβέρνηση. Καμία κουβέντα για την κυβερνητική εκπροσώπηση. Τι εμποδίζει την βουλευτή μας να δώσει λύσεις και να παραχωρηθεί ο Πλατύς Γιαλός στο Δήμο, άνευ ανταλλάγματος, η οποία μάλιστα έχει ενημερωθεί για την αλληλογραφία μετξύ Δήμου και ΕΤΑΔ. Ας σταματήσουμε να τσακωνόμαστε. Δεχόμαστε επίθεση από την Κυβέρνηση. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Για «σενάριο γελοιότητας» έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης (οδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης απουσίαζε από τη συνεδρίαση) τονίζοντας ότι «η δημοτική αντιπολίτευση, αντί να στέλνει τα βέλη της στον φυσικό αυτουργό την Κυβέρνηση Τσίπρα, τα στέλνει στη Δημοτική Αρχή». Επιπλέον, ο κ. Λυκούδης μίλησε για δύο αντιπολιτεύσεις, «μία θέσμική του κ. Δημητράτου, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, και μία λούνα-παρκ όλοι οι υπόλοιποι μαζί», εξαιρώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση «που έχει τη δική της κασέτα».
O αναπληρωτής δημάρχου επεσήμανε ότι οι αιγιαλοί δεν παραχωρούνται κατά κυριότητα, αυτό που μόνο μπορεί να παραχωρηθεί είναι η χρήση τους. Επίσης, ξεκαθάρισε -για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, όπως είπε- ότι ο Δήμος κίνησε εγκαίρως τις διαδικασίες για ανανέωση του χρησιδανείου με την ΕΤΑΔ από τον Δεκέμβρη. Ωστόσο, επιεδή δεν γινόταν η ανανέωση άνευ ανταλλάγματος, ο Δήμος έστειλε πρόταση με το αντίτιμο των 10.000 Ε, ενώ ακολούθησαν και άλλες επιστολές από τον Δήμο, χωρίς απάντηση, παρά μόνο η απαίτηση της παράδοσης της παραλίας, πριν λίγες μέρες.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τον Πλατύ Γιαλό που ανέπτυξη ο κ. Λυκούδης είναι η εξής:¨ Η ΕΤΑΔ στον Πλατύ Γιαλό είναι παράνομη διότι Φορέας Διαχείρισης είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, μετά τις απαλλοτριώσεις που έκανε η Χούντα σε όπισθεν όμορο οικόπεδο. O Δήμος θα ξεκινήσει δικαστική διαμάχη, για να φύγει από φορέας διαχείρισης η ΕΤΑΔ δηλώνοντας βέβαιος ότι θα κερδίσει το Δικαστήριο.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής δημάρχου τόνξισε ότι ο Δήμος θα συγκροτήσει δημοτικό αναψυκτήριο στο οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο, καλύτερο από το προηγούμενο και με πιο χαμηλές τιμές.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία ήταν η εξής:
* Το Δ.Σ. να εξουσιοδοτήσει τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε δικαστική διαδικασία που απαιτείται, για να πάψει να είναι φορέας διαχείρισης του αιγιαλού του Πλατύ Γιαλού η ΕΤΑΔ.
* Oσα ακίνητα στην Κεφαλονιά ανήκουν στην ΕΤΑΔ, να περιέλθουν στον Δήμο και να ενταχθούν στα ακίνητα του Δήμου και στη δημοτική περιουσία.
* Το Δ.Σ. να πάρει απόφαση ο Δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία νέας Δημοτικής Επιχείρησης, η οποία θα λειτουργήσει την καντίνα στον Πλατύ Γιαλό επί του ιδιόκτητου οικοπέδού του (χώρος πάρκινγκ) της παραλίας μας.
* To Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».


Μεγάλη ένταση γιατί …οι παρατάξεις από πέντε γίνανε έξι!


Ενταση μεταξύ του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμου Παπαναστασάτου και του επικεφαλής της «Ενωμένης Τετράπολης» κ. Βασίλη Ρουχωτά δημιουργήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., με αφορμή «ειρωνικές αναφορές» του αντιδημάρχου κ. Διονύση Λυκούδη προς την Παράταξη της «Ενωμένης Τετράπολης» και την διαφοροποίηση θέσεων και απόψεων των μελών της κ.κ. Βασίλη Ρουχωτά και Σπύρου Σαμούρη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκούδης, με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος, είπε ότι οι παρατάξεις του Δ.Σ. από 4 έγιναν 5, αφού ο κ. Σαμούρης και ο κ. Ρουχωτάς διαφοροποίηθηκαν και ψήφισαν διαφορετικά πράγματα στις συνεδριάσεις για το ΚΤΕΛ, τα Σφαγεία και χθες για τον Πλατύ Γιαλό, όπου ο κ. Ρουχωτάς τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Παραλίας του Πλατύ Γιαλού και ο κ. Σμαούρης υπέρ της παραμονής της Παραλίας στην διαχείρηση του Δήμου.
Αμέσως ζήτησε το λόγο ο κ. Ρουχωτάς, ο οποίος ρώτησε τον κ. Λυκούδη, πότε παρίστατο στην συνεδρίαση για τα Σφαγεία, και από που προκύπτει η διαφοροποίηση της θέσης του από τον κ. Σαμούρη και την Παράταξή του, αφού ήταν απών.
O κ. Λυκούδης συμφώνησε ότι όντως έλειπε από την συγκεκριμένη συνεδρίαση και ο κ. Ρουχωτάς του απαίτησε να ζητήσει συγνώμη για την διαστρέβλωση της αλήθειας. Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο για προσωπικούς λόγους από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., ο οποίος, εν μέσω κραυγών, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του.
Στο σημείο αυτό «άναψαν τα αίματα», με τους κ.κ. Παπαναστασάτο και Ρουχωτά να έρθουν σε έντονη λεκτική ανταπαράθεση, με τον πρώτο να του φωνάζει «δεν σου δίνω το λόγο, το θέμα τελείωσε» και τον δεύτερο να απαιτεί να μιλήσει.
Στο τέλος της αντιπαράθεσης, ο κ. Ρουχωτάς είπε προς την Δημοτική Αρχή ότι «ο κ. Λυκούδης είναι ψεύτης και λέει ψέμματα και να ζητήσει συγνώμη και πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτές τις συμπεριφορές», λήγοντας το θέμα.


Προχωρούν οι διαδικασίες επισκευής «Δημαρχείου» και Θεάτρου στο Ληξούρι


 «Την επόμενη εβδομάδα θα δημοπρατηθούν οι μελέτες για την επισκευή του Δημαρχιακού Καταστήματος και του Θεάτρου Ληξουρίου», απάντησε χθες στον κ. Βασίλη Ρουχωτά, ο αντιδήμαρχος Εργων κ. Διονύσης Λυκούδης, σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της «Ενωμένης Τετράπολις» κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου.
O κ. Ρουχωτάς, κατά τη συζήτηση του θέματος για την ανανέωση (παράταση) της σύμβασης του χρησιδανείου μεταξύ της ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. και του Δήμου για το κτίριο της Τράπεζας που χρησιμοποιεί ο Δήμος για την στέγαση των Υπηρεσιών της Παλικής, κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για ολιγωρία από τους σεισμούς του 2014 μέχρι σήμερα για την επισκευή των Δημοτικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα «η Παλική να στερείται κάθε κοινωνική δραστηριότητα που γινόταν στους χώρους των Κτιρίων αυτών για τρία χρόνια», επειδή δεν εκμεταλλεύθηκε στο σωστό χρόνο τις επισπευμένες διαδικασίες επισκευής, αμέσως μετά τους σεισμούς, λόγω εκτάκτων αναγκών, παρακάμπτοντας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
O κ. Ρουχωτάς κατηγόρησε επίσης τον κ. Γιώργο Κατσιβέλη για ψευδή πληροφόρηση, ο οποίος, όταν τον είχε ρωτήσει πρόσφατα που βρίσκονται οι μελέτες για τα Δημοτικά Κτίρια, του απάντησε «με ύφος 45 καρδιναλίων ότι έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις».
Σύμφωνα με την αντίδημαρχο Oικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή, η αποζημιώση από την Εθνική Ασφαλιστική, που ήταν ασφαλισμένα τα κτίρια, ύψους 620.000 Ευρώ, ήδη έχουν μπει στα Ταμεία του Δήμου, (σε τρεις διαφορετικούς κωδικούς) και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την προκήρυξη των Μελετών των έργων της επισκευής, ενώ σε μερικούς μήνες, ίσως αρχές του 2017 θα δημοπρατηθούν και τα έργα των επισκευών.

Η ανανέωση του χρησιδανείου του Κτιρίου της Τράπεζας Πειραιώς θα παραταθεί από 1-9-2016 έως 31/8/2018, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, ελπίζοντας ότι μέχρι τη λήξη του θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επισκευής των Δημοτικών Κτιρίων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA