Δημοσιεύουμε σήμερα το 2ο μέρος της συνέντευξης προς τον «Η» της τ. αντιδημάρχου και δ. συμβούλου Αργοστολίου Μίνας Γαβριελάτου, η οποία επικρίνει σφοδρά τη Δημοτική Αρχή του Θεόφιλου Μιχαλάτου.
◼︎ Με όσα συμβαίνουν στο Δήμο Αργοστολίου μπορείς να μας πεις αν υπάρχει κάποια ελπίδα για να καλυτερεύσει η κατάσταση;
Ποιος αφελής μπορεί να πιστέψει ότι κάτι θα αλλάξει. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.
Όπως είπε και ο δήμαρχος Θεόφιλος ΜΙχαλάτος δεν προέρχεται από «παρθενογένεση». Ακολουθεί την ίδια τακτική και ρότα από την προηγούμενη θητεία του, στρογγυλέματα, όχι ευθείς θέσεις και απαντήσεις.
Ξέρετε αν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο έκανε το αυτονόητο, δηλαδή την παύση του κ. Βαλλιανάτου από Πρόεδρο θα βρισκόταν σε θέση ισχύος, θα είχε κερδίσει τα πάντα. Γιατί δεν το κάνει; Επειδή όπως διατείνεται πρέπει πρώτα να υπάρχει ο πέλεκυς δικαστικής απόφασης. Ευελπιστεί στο κουκούλωμα της παράνομης πράξης. Γιατί; Γιατί, είτε φοβάται την αντίδραση του κ. Βαλλιανάτου, είτε η ηθική του έτσι τον καθοδηγεί.
Λυπάμαι πραγματικά σαν δημότες και πολίτες δεν αξίζουμε τέτοιες απαξιωτικές συμπεριφορές.
◼︎ Ποια είναι η γνώμη σου για την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά του Δήμου Αργοστολίου;
Η εικόνα είναι αυτής της εγκατάλειψης. Ο κ. Μιχαλάτος είχε εκλεγεί την προηγούμενη Δήμαρχος από τα χωριά. Έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια και δεν έχω δει καμία βελτίωση και φροντίδα. Εξαίρεση αποτελούν πολύ λίγα κι όχι εξ’ αιτίας του Δημάρχου αλλά των Προέδρων των χωριών.
Να δώσω ένα παράδειγμα: Στο Ρατζακλί ζητάνε παιδική χαρά εδώ και 5 χρόνια. Αντί αυτής σπαταλήθηκε χρήμα για την περιβόητη παιδική χαρά δίπλα στο κλειστό γήπεδο του Αργοστολίου! Φτιάχτηκε μία παιδική χαρά σε μια επικίνδυνη θέση δίπλα σε δύο δρόμους υψηλής κυκλοφορίας και ταχυτήτων.
Δηλαδή δεν καλύπτεται μία υπαρκτή ανάγκη σε ένα χωριό, αλλά αντίθετα κατασκευάζεται μία ακόμη παιδική χαρά χωρίς νόημα και σκοπιμότητα στην πόλη του Αργοστολίου!
Δεν υπάρχει ιεράρχηση αναγκών.
◼︎ Αν συναντήσεις τώρα στον δρόμο το δήμαρχο, θα του πεις «καλημέρα», ή κάτι άλλο;
Ως πολιτικό πρόσωπο θα πω καλημέρα και ότι ακόμα περιμένω την συγνώμη του. Στα Δημοτικά Συμβούλια όμως θα του εκφράσω την άποψη μου σε όσα πρέπει δημόσια και ανοιχτά.
◼︎ Τι λες σαν πολίτης, αλλά και σαν μηχανικός για τα έργα που λέει ο δήμαρχος ότι προχωράει;
Δεν μου αρέσει να απαξιώνω την προσπάθεια κανενός. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου υπάρχουν πολλές χρηματοδοτήσεις έργων και έργα εκτελούνται ειδικά στην πόλη του Αργοστολίου. Τα έργα όμως είναι χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα, χωρίς άποψη και αποσπασματικά. Είναι έργα που ανήκουν στην κατηγορία της διεκπεραίωσης και χωρίς οργάνωση.
Ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος δεν θα περάσει στο κατώφλι της ιστορίας για αυτά που θα αφήσει πίσω του.
Να δώσω ένα παράδειγμα: Τα έργα που γίνονται στο Αργοστόλι δεν οδηγούν σε μία εικόνα με την οποία η πόλη θα αποκτήσει την δική της ταυτότητα. Έγινε η ανάπλαση της πλατείας Ρωμανού στην οδό Σιτεμπόρων.
Πρόκειται για μια κακοφτιαγμένη επίστρωση υλικών, χωρίς φύτευση, της λογικής τσιμέντο να γίνουμε. Ευτυχώς έχουν διασωθεί τα παλιά φοινικόδεντρα. Επιπλέον αφαιρέθηκαν 40 θέσεις στάθμευσης, χωρίς να γίνει μία πρόβλεψη για την όξυνση του προβλήματος που ήδη βιώνουμε στην πόλη. Το έργο είναι ολοκληρωμένο; Ή δεν έπρεπε να γίνει; Βεβαίως και έπρεπε να γίνει η ανάπλαση της πλατείας αλλά με πρόβλεψη και άποψη. Θα αφαιρεθούν οι θέσεις στάθμευσης από εκεί και θα οδηγηθούν κάπου…
Θα ακολουθήσει η οδός Σιτεμπόρων. Θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα; Αναφέρθηκα πριν στην νέα παιδική χαρά δίπλα στο κλειστό γήπεδο. Έργο είναι και αυτή. Είναι σωστό έργο όμως; Ξέρετε και μια ποταπή κατοικία, μία χαμοκέλα, αν την βάψουμε αλλάζει όψη προς το καλύτερο. Δίνει όμως μία νέα πνοή στο ευρύτερο περιβάλλον; Συμβάλει στην απόκτηση της ταυτότητας της πόλης;
◼︎ Αν ήσουν εσύ δήμαρχος Αργοστολίου σε ποιές παρεμβάσεις θα προχωρούσες, ώστε να «ανασάνει» η πόλη;
Δυστυχώς η πόλη μας έχει γίνει μία αφιλόξενη πόλη. Είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη με όλα τα κακά στοιχεία μίας μεγαλούπολης. Θα πρέπει με οποιοδήποτε πολιτικό τίμημα να δημιουργηθούν αρχικά νέες θέσεις στάθμευσης περιφερειακά της πόλης. Περαιτέρω με την τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου του Αργοστολίου να συμπεριλαμβάνεται η χρήση του parking.
Η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Κουτάβου είναι επιτακτική ανάγκη. Κατά την προεκλογική περίοδο ως παράταξη η Ισχυρή Κεφαλονιά κατέθεσε σχετικά το όραμα της.
Η αναβάθμιση της περιοχής των Λαϊκών Κατοικιών ήταν μία ακόμα από τις προτάσεις μας. Είχαμε προτείνει το εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο να ανακαινισθεί και να στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες, όπως το ΚΕΠ. Η δράση αυτή συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πόλης που ασφυκτιά και παράλληλα συμβάλλει στην μείωση της παραβατικότητας στην περιοχή των Λαϊκών.
Δεν θέλουμε άλλες ΑΠΛΕΣ παιδικές χαρές. Μπορούν να δημιουργηθούν νέοι θεματικοί χώροι ακόμα και μεγαλύτερων ηλικιών. Προτείναμε σε αυτήν την κατεύθυνση να είναι η ανάπλαση του δημοτικού χώρου των Λαϊκών.
Άλλος τομέας η αγορά του Αργοστολίου. Πρέπει να γίνει ένας σοβαρός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με σκοπό την ανάπλαση μετά από την πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί για την χρήση της. Αυτά είναι μερικά από αυτά που θα ήθελα να πω. Το πεδίο είναι μεγάλο και αποτελεί από μόνο του μια ειδική συνέντευξη.
◼︎ Θα ήθελες να πεις κάτι για τη στάση του Ημερήσιου απέναντι στην Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου;
Πάντως δεν σας καθοδηγεί η αντιπολίτευση. Ασκείτε όλα αυτά τα χρόνια της θητείας του κ. Μιχαλάτου μια αυστηρή κριτική, βασιζόμενοι φυσικά σε γεγονότα. Αυτό νομίζω λέγεται ελευθερία του Τύπου.
◼︎ Και για επίλογο, κάνε μία ευχή για το Αργοστόλι και τα χωριά του, ενόψει μάλιστα και των Εορτών;
Η χρονιά που τελειώνει δεν ήταν εύκολη. Παρακολουθώντας τα παγκόσμια τεκταινόμενα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε εγκρατείς και προσεκτικοί.
Όλοι πρέπει όμως να συνεχίσουμε απρόσκοπτα αυτό που κάνουμε χωρίς ηττοπάθεια με γνώμονα την αλληλεγγύη και σαν πνεύμα αισιόδοξο που είμαι πιστεύω ότι μπορούμε να οδηγηθούμε και σε καλύτερες μέρες ή αν μη τι άλλο όχι ζοφερές. Οφείλουμε στις νέες γενιές και στους ηλικιωμένους να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και αυτό το πετυχαίνουμε όταν προσπαθούμε ο καθένας ξεχωριστά να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να προσφέρει στον συνάνθρωπο του, το χωριό του, στην πόλη του, στον τόπο του.