Κόλαφος για τον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και την Δημοτική Αρχή της πρωτεύουσά μας, είναι η επιστολή που έστειλε στον Δήμο η Πρακτική Γεωργική Σχολή «Παναγή Βαλλιάνου», στην οποία αναφέρεται ότι το Άλσος του Κουτάβου (που έχει παραχωρηθεί από τη Σχολή στο Δήμο) παρουσιάζει τραγική και απογοητευτική εικόνα, επιβεβαιώνοντας τις πάμπολλες αποκαλύψεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο «Η».
Η επιστολή της Γεωργικής Σχολής αναφέρει τα ακόλουθα:
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
- Δήμαρχο κ. Θ. Μιχαλάτο
- Αντιδήμαρχο κ.Σπ. Σαμούρη
- Αντιδήμαρχο κ. Μινέτο
- κ. Άγγελο Παπαγγελόπουλο
ΚΟΙΝ.: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Ο ΦΑΡΟΣ
Αργοστόλι, 27-2-2025
Αριθ. Πρωτ: 423
Θέμα: Κατάσταση Άλσους Κουτάβου
Κύριοι
Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο (14-1-2025 και 17-2-2025) στις 28-1-2025 έγινε πραγματογνωμοσύνη από Τεχνολόγο Γεωπόνο της Διοικητικής Επιτροπής της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Παναγή Βαλλιάνου στην μεγάλη έκταση του Άλσους Κουτάβου που χωρίζεται σε δύο τμήματα (άνωθεν και κάτωθι του επαρχιακού οδικού δικτύου Αργοστολίου – Σάμης) και αποτελεί μέρος της ακίνητης ιδιοκτησίας του ανωτέρω Κληροδοτήματος.
Η έκταση αυτή που συνορεύει με τον υδροβιότοπο του Κόλπου Κουτάβου και χρησιμοποιείται κυρίως ως χώρος περιπάτου δημοτών και επισκεπτών, περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΟΦΥΠΕΚ (παραχωρήθηκε από το Δήμο), καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως τον οικίσκο με τους σεισμογράφους και τον αντίστοιχο – προσφάτως εγκατεστημένο – παρατήρησης πουλιών.
Στη συγκεκριμένη έκταση, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Άλσους Κουτάβου, πέραν των δασικών, αρωματικών – καλλωπιστικών και φυτών χαμηλής βλάστησης, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών (αποδημητικών και μη) που ζουν σε μία ημι- οικόσιτη κατάσταση διαβίωσης, καθώς σε καθημερινή βάση ταΐζονται από τους διάφορους επισκέπτες και μη της περιοχής.
Η γενική εικόνα του Άλσους Κουτάβου είναι απογοητευτική, αναλογιζόμενοι πως παραχωρήθηκε στο Δήμο Αργοστολίου για να αξιοποιηθεί ως επισκέψιμος χώρος δημοτών και επισκεπτών. Η περιήγηση στο περιφραγμένο τμήμα του Άλσους Κουτάβου, μέσω του εσωτερικού χωμάτινου οδικού δικτύου και μόνο, είναι αρκετή για να δει κάποιος την παραπάνω εικόνα. Παρόμοια είναι και αυτή στο μη περιφραγμένο τμήμα, αυτό που συνορεύει με το τολ του υδραγωγείου. Αν και δεν αποτελεί επισκέψιμο χώρο, δεν παύει η εικόνα να είναι τραγική.

Όσον αφορά το περιφραγμένο – επισκέψιμο τμήμα του Άλσους Κουτάβου, παρατηρούνται τα εξής:
- Στην είσοδο του χώρου υπάρχουν συνεχώς συγκεντρωμένα πουλιά (χήνες, πάπιες, άλλα) που αναμένουν να σιτιστούν από τους επισκέπτες και μη, δημιουργώντας με τις αφοδεύσεις και τα υπολείμματα των τροφίμων μια άσχημη εικόνα.
- Σε διάφορα σημεία υπάρχουν μικρές και μεγάλες πινακίδες ενημέρωσης των επισκεπτών που είναι κατεστραμμένες και πεσμένες στο έδαφος.
- Τα ξύλινα γεφυράκια πάνω από το στραγγιστικό δίκτυο είναι σπασμένα ή ετοιμόρροπα με ότι συνεπάγεται αυτό για τον περιπατητή.
- Το στραγγιστικό δίκτυο σε όλα τα σημεία του περιέχει φερτά υλικά, καλάμια και απορρίμματα, δυσχεραίνοντας την στράγγιση και προκαλώντας έλη.
- Σε όλους τους χώρους της έκτασης υπάρχουν πεσμένοι κορμοί δένδρων και κλαδιά, ενώ η θαμνώδης και χαμηλή βλάστηση φύεται ανεξέλεγκτη.
- Πολλά δέντρα, κυρίως πεύκα, έχουν πάρει μεγάλη κλίση με κίνδυνο να πέσουν στους χώρους περιπάτου, αλλά και σε άλλα μέρη της έκτασης.
- Στους χώρους με τα αρωματικά – καλλωπιστικά φυτά, αλλά και σε άλλα σημεία, υπάρχουν παρατημένοι, μη λειτουργικοί σωλήνες άρδευσης των φυτών.
- Το χωμάτινο εσωτερικό οδικό δίκτυο είναι διάσπαρτο από λακκούβες, διαφόρων μεγεθών που κάνουν δύσκολη τη διέλευση των επισκεπτών.
- Τα απορρίμματα βρίσκονται διάσπαρτα παντού, κυρίως κάτω από τα καλαθάκια τους και σε διάφορα άλλα σημεία.
- Τα φώτα που βρίσκονται στις άκρες του εσωτερικού χωμάτινου οδικού δικτύου είναι σε μεγάλο αριθμό κατεστραμμένα, όπου σε κάποια φαίνονται και τα καλώδια ρεύματος.
- Πολλά ξύλινα παγκάκια είναι σπασμένα και επικίνδυνα για τον επισκέπτη.
- Σε κάποια σημεία μπορεί κάποιος να δει άρρωστα ή νεκρά πουλιά.
- Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της υλοτόμησης πεσμένων κλαδιών ή κορμών από τους επισκέπτες.
Συνοψίζοντας, θα μπορούσε κάποιος να πει για την έκταση του Άλσους Κουτάβου που έχει παραχωρηθεί από τη Γεωργική Σχολή στο Δήμο Αργοστολίου, ότι αποτελεί μια μεγάλη εστία μόλυνση, ακατάλληλη για τον περιπατητή – επισκέπτη.
Σας έχουμε κατ’ επανάληψη ενημερώσει και ζητήσει να επιμεληθείτε την γενικότερη κατάσταση του Κουτάβου όπως αναλυτικά περιγράφεται στις υποχρεώσεις του μισθωτή αριθ. 1,2 και 3 στο από 1999 συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου ιδιοκτησίας της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής στον Δήμο Αργοστολίου.
Κατόπιν τούτων σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε για τον ευπρεπισμό, την καθαριότητα και την εύρυθμη λειτουργία του Άλσους Κουτάβου.
Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.
Για την Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
Ευρυβιάδης Σ. Σκλάβος