Μετά την απόρριψη της επιστολής Δραγασάκη και Τσακαλώτου από τους θεσμούς και την αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), είναι οριστικό ότι η Λούκα Κατσέλη θα αποχωρήσει από την Εθνική τράπεζα μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη αλλά σίγουρα πολύ δυσάρεστη καθώς αποτέλεσε για το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Εθνικής και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μια αξιόπιστη φωνή, αποτέλεσε ένα αξιόπιστο θεσμικό στέλεχος.

Η αποχώρηση της κ. Κατσέλη είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν η κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα ουσιαστικά. Όμως ο νέος νόμος ήταν ξεκάθαρος. Η Λούκα Κατσέλη δεν πέρασε την αξιολόγηση λόγω προηγούμενου πολιτικού βίου και έλλειψης τραπεζικής εμπειρίας. Ωστόσο οι στρεβλώσεις του νόμου θα πρέπει να αποκατασταθούν καθώς είναι αδιανόητο μια τράπεζα να διαθέτει διοικητικό συμβούλιο μόνο από τραπεζίτες.

Ως επικρατέστεροι διάδοχοι θεωρούνται οι κ.κ. Γιώργος Προβόπουλους (με προϋπηρεσία στην ΕΤΕ), ο Γ. Ζανιάς και ο Απόστολος Ταμβακάκης, ο πρώην CEO της Εθνικής.

Λούκα Κατσέλη
Λούκα Κατσέλη