Η απόφαση του Χρήστου Τριαντοπούλου να καταθέσει αίτημα στην Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να κριθεί απευθείας από τον φυσικό δικαστή δημιουργεί νέα δεδομένα κια νέες αντιδράσιες στην πολιτική σκηνή.

 

«Επιθυμία μου είναι, όσο παράδοξο και εάν τούτο εκ πρώτης μπορεί να φαντάζει, να κριθώ από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, αφού οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος» τονίζει ο κ. Τριαντόπουλος.

Σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής στην οποία αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο η επιστολή την οποία απέστειλε ο κ. Τριαντόπουλος στον πρόεδρο της Προανακριτικής Παναγή Καππάτο. Τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν επί του αιτήματος του Χρήστου Τριαντόπουλου, να πάει σε φυσικό του δικαστή.

Αν υπερψηφιστεί αυτή η θέση, τότε μέσα σε σύντομο θα διακοπούν οι εργασίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία σύνταξη πορίσματος. Το πόρισμα αυτό που θα συντάξει η Επιτροπή θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει επί του πορίσματος και της άσκησης ποινικής δίωξης που ενδεχομένως να έχει το συγκεκριμένο πόρισμα.

Παν. Καππάτος
Π. Καππάτος

Για να υπερψηφιστεί το πόρισμα πρέπει να λάβει θετική ψήφο από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές. Αν γίνει και αυτό το βήμα, τότε το επόμενο βήμα είναι το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα βάλει και αυτό στο μικροσκόπιο την υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου.

«Παρά τα πραγματικά στοιχεία, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε προεξοφλήσει τόσο τη δήθεν ενοχή του Χρήστου Τριαντόπουλου όσο και την τάχα κυβερνητική «συγκάλυψη». Έτσι όλες οι πτέρυγες της Βουλής τίθενται προ των ευθυνών τους: Θα συμφωνήσουν, άραγε, με την πρωτοβουλία του υπουργού; Ή, μήπως, θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τεχνάσματα και υπεκφυγές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;» διερωτάται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αντιδράσεις της αντοπολίτευσης

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Χρ. Τριαντόπουλος

To ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πρέπει να παραπεμφθεί, με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός επιλέγει προανακριτική της μιας μέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας καθώς ήξερε ότι θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να απολογηθεί, τονίζει η Κουμουνδούρου.

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, Νίκος Καραθανασόπουλο και Μαρία Κομνηνάκα κάνουν λόγο για «διαφαινόμενη μεθόδευση εσπευσμένου τερματισμού των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που προωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ πριν καν αυτές ξεκινήσουν».

Για προσπάθεια συγκάλυψης κάνει λόγο η Ελληνική Λύση και επιμένει να κληθούν όλοι οι υπουργοί και το σύνολο των εμπλεκομένων, για να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια.