ΕΝΑ άλλο μεγάλο και άλυτο επί χρόνια πρόβλημα, μετά το κλείσιμο της Γέφυρας στα οχήματα είναι το «τετράστρατο» στο Μύλο του Πετρία, στο οποίο αυτές τις μέρες γίνεται χαμός λόγω του όγκου της αυξημένης καλοκαιρινής κυκλοφορίας.
Στο «τετράστρατο», οι 4 δρόμοι βρίσκονται σε διαφορετικό υψόμετρο, και συνδέονται με εντελώς «άγαρμπο» κόψιμο του βουνού, χωρίς να υπάρχει «ομαλή» σύνδεση μεταξύ τους. Επιπλέον δεν έχει προβλεφθεί η κατάλληλη οδική προστασία στα επικίνδυνα τουλάχιστον μέρη. vinieta papadatos xristos kali
Στο σημείο αυτό υπάρχουν, όπως όλοι ξέρουμε, φανάρια, τα οποία όμως δεν έχουν ρυθμισθεί ανάλογα με την ροή της κυκλοφορίας, οπότε δημιουργούνται τεράστιες ουρές, που πολλές φορές φθάνουν και μέχρι τον Κόμβο του Βαλλιανάτου.
Ειδικά το φανάρι προς Ταμπάκικα-Αγία Βαρβάρα και Χωριά Ραζάτα-Φαρακλάτα κ.λπ., καθώς και προς Σάμη, «κλείνει» πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να «φρακάρει» η κυκλοφορία και να απαιτείται εκεί συνεχώς τροχονόμος, αλλιώς η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη για τους οδηγούς, αλλά και για τα οχήματα.
Το πρόβλημα δε, επιδεινώνεται, όταν στις ουρές υπάρχουν λεωφορεία, φορτηγά, νταλίκες, απορριμματοφόρα, βυτία, τροχόσπιτα, ρυμουλκά και γενικώς μεγάλου μεγέθους οχήματα.
Για τη στροφή στον Πετρία για τα Χωριά, δυστυχώς καμία τοπική Αρχή δεν επενέβη ποτέ για να ομαλοποιηθεί το «τετράστρατο» αυτό, που σηκώνει την κυκλοφορία του μεγαλύτερου μέρους της Κεφαλονιάς και οι οδηγοί κινδυνεύουν συνεχώς από:

1. Το άνοιγμα που κάνουν αριστερά για να πάρουν την στροφή προς τα επάνω (Χωριά και Σάμη), αφού το φανάρι προς Αργοστόλι ανοίγει και ελλοχεύει ο κίνδυνος για τρακαρίσματα.

2. Η στροφή προς Χωριά και Σάμη είναι ιδιαίτερα κλειστή και πολλές φορές τα αυτοκίνητα «σκορτσάρουν», ενώ κάποιοι οδηγοί χάνουν τον έλεγχο και τα οχήματα αρκετές φορές φεύγουν προς τα πίσω, με κίνδυνο να χτυπήσουν τα όπισθεν ερχόμενα οχήματα. (Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα πιο έντονο και καθημερινό, τους χειμερινούς μήνες, λόγω βροχής και πάγου, που στην κυκλοφορία τα οχήματα γλιστρούν προς τα όπισθεν).

3. Πολλά αυτοκίνητα, επειδή δεν μπορούν να πάρουν την επικίνδυνη αυτή στροφή παίρνουν τον δρόμο προς Αγία Βαρβάρα, δρόμο που παίρνουν όλα τα μεγάλα οχήματα (λεωφορεία, φορτηγά κ.λπ.), γιατί σε καμία περίπτωση δεν χωράνε για να στρίψουν προς τα επάνω.

Στην «γκιλοτίνα του Κουτάβου» έχουν κατά καιρούς γίνει πολλά ατυχήματα με οχήματα αλλά και κατολισθήσεις. Πιο πρόσφατο, το σοβαρό ατύχημα της περασμένης εβδομάδας του νεαρού Διλίνη, που πηγαίνοντας προς το Χωριό του, πριν τα φανάρια του Πετρία έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και βρέθηκε «αποκάτου», στον Κούταβο.

Από θαύμα και μόλις για 20 μέτρα δεν βρέθηκε στο νερό, με τα χειρότερα αποτελέσματα. ο νεαρός νοσηλεύεται, μετά από βαρύ τραυματισμό στο Ρίο.

Ερώτημα: Τι κάνει η Περιφέρεια για το άκρως επικίνδυνο «τετράστρατο» στον Μύλο του Πετρία, τι κάνει για την «γκιλοτίνα του Κουτάβου» και τι κάνει για όλα αυτά ο Δήμος Κεφαλονιάς, αλλά και για τον δρόμο του Γύρου του Κουτάβου, που είναι χαρακτηρισμένος ως «αγροτικός» και επιπλέον η κυκλοφορία οχλεί και ρυπαίνει τον Υδροβιότοπο του Κουτάβου.

 

φωτογραφία
Πολλά αυτοκίνητα για να αποφύγουν την «κακιά στροφή» φεύγουν προς Αγία Βαρβάρα.
φωτογραφία22
Tο αυτοκίνητο ερχόμενο από Αργοστόλι για να πάρει τη στροφή προς Ραζάτα-Σάμη πρέπει να κάνει αριστερά, κάτι πολύ επικίνδυνο για τα οχήματα που πάνε προς τον Κούταβο…
φωτογραφία33
Ανεβαίνοντας την «κακιά στροφή» στο «Μύλο του Πετρία» πολλά αυτοκίνητα «σκορτσάρουν», ή κάνουν επικίνδυνα προς τα πίσω…