Προθεσμία μέχρι και τον επόμενο μήνα Σεπτέμβριο έδωσε ο τ. υπουργός και βουλευτής κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος στον αν. υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη να μεριμνήσει για την εύρυθμη λητουργία του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου στο Ληξούρι.
Oπως είχαμε αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα («Η» 16.6.16 αρ. φ. 6338), ο κ. Γιακουμάτος είχε καταγγείλει ότι ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός δεν απαντά στην ερώτησή του για το Μαντζαβινάτειο και τόνισε ότι θα μετατρέψει την ερώτηση σε επέκαιρη προσθέτοντας ότι «δεν ξέρει με ποιόν έμπλεξε ο υπουργός Υγείας»!
Ακολούθως ο κ. Γιακουμάτος μετέτρεψε την ερώτηση σε επίκαιρη κι’ έτσι έγινε στην Βουλή ο ακόλουθος διάλογος:
(Αντιγράφουμε από τα Πρακτικά της Βουλής)

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός)
Ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τα προβλήματα στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου.
Κύριε Γιακουμάτο, έχετε τον λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ο χώρος της υγείας και τα θέματα της υγείας δεν είναι ούτε για κομματική αντιπαράθεση δεν είναι και για πολιτική οξύτητα. Μιλάμε για την υγεία, μιλάμε για το πολυτιμότερο αγαθό που μπορεί να αφορά αύριο τους συγγενείς σου, μπορεί αύριο από μία αμέλεια και μια καθυστέρηση πολιτική να μην λυθεί ένα πρόβλημα, να έχουμε θανάτους προσφιλών προσώπων, δικών μας και του λαού. Μιλάμε για ζωή και θάνατο. Άρα εδώ δεν χωράνε ούτε μαγκιές, ούτε τζάμπα μαγκιές, ούτε φωνασκίες, ούτε τίποτα. Εδώ χωράει να βρούμε ένα σημείο συναίνεσης.
Δεν θα σας πω ότι η υγεία ήταν περίφημη και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και την κατέστρεψε, όχι! Πάντα υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα. Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτήν τη δυστυχία;
Και ειδικότερα στο Ληξούρι, που είναι μια ευαίσθητη περιοχή, με μεγάλους σεισμούς πρόσφατα, σεισμογενής περιοχή, όπου οι κάτοικοι δοκιμάζονται σκληρά έχουμε το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, όπου το 2012 είχε πενήντα κρεβάτια και τώρα έχει είκοσι, δηλαδή τριάντα κρεβάτια αφαιρέθηκαν και το προσωπικό μειώθηκε κατά 80%.
Εγώ δεν λέω ότι φταις εσύ. Να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε εδώ έναν διάλογο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Ληξουριώτες; Γιατί δεν είναι μόνο το Ληξούρι, είναι γενικότερα, αλλά εγώ το εντοπίζω εδώ γιατί αυτή είναι η ερώτηση.
Παραδείγματος χάριν, κύριε Υπουργέ, έχει πέντε θέσεις ειδικευομένων. Τι διάολο; Ποιος θα πάει; Βγάλε μου τις πέντε θέσεις και βάλε τρεις αγροτικούς ιατρούς. Να μία πρόταση που μπορούμε να βοηθήσουμε το νοσοκομείο να λειτουργήσει.
Να βρούμε κάποιους τρόπους, για να μπορέσουμε πραγματικά να το λειτουργήσουμε. Αν είναι, να το κλείσουμε. Δεν μπορεί να λέμε ότι έχουμε νοσοκομείο στο Μαντζαβινάτειο στο Ληξούρι και νοσοκομείο να μην υπάρχει. Είναι διάλυση, πλήρης αποσύνθεση στο Μαντζαβινάτειο.
Θα πρέπει, λοιπόν, να πάρετε τις αποφάσεις. Και οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά πρέπει να δοθεί λύση. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας προτρέπω να δούμε τι μπορεί να γίνει. Σας έκανα μια πρόταση για τους αγροτικούς ιατρούς, να βρούμε και κάτι άλλο.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Γιακουμάτο, έχω να σας απαντήσω τα εξής, γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα εκεί και πρέπει να το λύσουμε.
Προς το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου έχουν μετακινηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, εδώ και έναν χρόνο, ένας παθολόγος ιατρός, ένας ιατρός γενικής χειρουργικής, ένας ορθοπεδικός, επιπλέον ένας γενικός ιατρός από το Κέντρο Υγείας Βάρδας Ηλείας και αρκετοί αγροτικοί και γενικοί ιατροί από το Κέντρο Υγείας Σύμης. Αυτό γίνεται σαν μια προσπάθεια πραγματικά να καλύψει τις ανάγκες της περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ζητήθηκε η συνδρομή των παθολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της εφημέρευσης στο Αργοστόλι και έγινε «ανατολικό ζήτημα».

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Συνεχίζει όμως.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κατόπιν συναινέσεως των ιατρών των δύο νοσοκομείων, και στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου, καθώς και των ιατρών του επιμελητές Β’ παθολόγους, έναν επιμελητή Β’ χειρουργό, έναν επιμελητή Β’ οφθαλμίατρο και δύο παιδοψυχίατρους για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Συνολικά είναι έξι άτομα.
Αυξήσαμε τους προϋπολογισμούς και του Νοσοκομείου Αργοστολιού και του Νοσοκομείου του Ληξουρίου.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Ληξιουριώτης είμαι.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Το ξέρω. Είναι διασυνδεδεμένα τα νοσοκομεία.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Για το Ληξούρι μιλάμε όμως.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Προσέξτε τώρα. Στο νοσοκομείο Ληξουρίου είχε προγραμματιστεί από εσάς πέρυσι επιχορήγηση 210.000 ευρώ. Δώσαμε τελικά 240.000 ευρώ και φέτος ανεβάσαμε τον προϋπολογισμό στις 277.000 ευρώ.
Επίσης, δεν είχε κάνει το Νοσοκομείο Ληξουρίου αίτημα για επικουρικούς γιατρούς. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε επικουρικούς γιατρούς και έχουμε συνεννοηθεί τώρα και με τη νέα διοίκηση να βγάλουμε πρόσκληση γι’ αυτό το πράγμα.
Υπάρχει ένα πρόβλημα στο εάν το επιλέγουν οι γιατροί για να πάνε. Γιατί, ξέρετε ότι όταν είχαμε μία τόσο μεγάλη μετανάστευση τα προηγούμενα χρόνια, τα πρώτα νοσοκομεία που την «πλήρωναν» απ’ αυτή τη μετανάστευση είτε σε σχέση με την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων είτε πολύ περισσότερο και με τους μόνιμους που δεν προκηρύσσονταν. Τώρα, όμως, προκηρύσσουμε. Το ελπιδοφόρο είναι ότι οι μισές αιτήσεις από τις επτακόσιες πενήντα θέσεις των μόνιμων γιατρών που προκηρύξαμε είναι από παιδιά μας που έχουν φύγει έξω. Δηλαδή, αρχίζει να παρατηρείται ένα κλίμα να επιστρέψουν από τη στιγμή που ανοίγει ο εργασιακός ορίζοντας.
Να ξέρετε ένα πράγμα: Εμείς δεν κλείνουμε, ανοίγουμε μόνο νοσοκομεία, όπως κάναμε και πρόσφατα με τη Σαντορίνη. Θα στηρίξουμε και τέτοια νοσοκομεία. Υπάρχει και μία άλλη αντίστοιχη ερώτηση από τον κ. Κουτσούκο για την Αμαλιάδα. Δεν θα αφήσουμε κανένα νοσοκομείο και καμία δομή να κλείσουν. Θα τα στηρίξουμε όλα στο μέτρο και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων έχουμε αυτή τη στιγμή.
Έχουμε κάνει ήδη την πολιτική επιλογή και θα την επαναλάβουμε και του χρόνου, το 2017, με περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, πέρα από τα 300 εκατομμύρια συνολικά που δώσαμε από πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Για το 2015 ήταν 150 εκατομμύρια ευρώ και για το 2016 άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιούνται κανονικά οι πληρωμές προς τα νοσοκομεία.
ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Γιακουμάτο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά, για να δευτερολογήσετε.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Εγώ, κύριε Υπουργέ, είμαι καλόπιστος. Και επειδή έχω απέναντι μου έναν Υπουργό δύο μέτρα, με μουστάκι και Κρητίκαρο, σας λέω ότι θα πάρω τα Πρακτικά με αυτά που είπες και με καλύπτεις. Και αφού θα πάρω τα Πρακτικά απ’ αυτά που είπες, εύχομαι να μην επανέλθω, διότι εγώ πιστεύω ότι υπάρχει κάποια μπέσα εδώ μέσα. Δηλαδή, μιλάμε για την υγεία, δεν κοροϊδεύουμε τους πολίτες. Άρα, λοιπόν, να είσαι σίγουρος ότι εάν αυτά που είπες γίνουν, εγώ στα τέλη Σεπτέμβρη θα έρθω και δημόσια θα σε επαινέσω. Αλλιώς, φωτιά στα μπατζάκια μας! Και των δύο. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, εγώ καταλαβαίνω, μέχρι τώρα υπήρχε ένα λάθος σύστημα, ότι ο επικουρικός ήταν για έναν χρόνο. Ποιος να πάει για έναν χρόνο; Το έκανες τρία χρόνια. Είναι ένα καλό κίνητρο αυτό και σωστό. Μήπως μπορούμε να δούμε σε μερικές περιοχές -το είχα ζητήσει και επί Νέας Δημοκρατίας και δεν έγινε- τι θα γίνει;
Κύριε Πρόεδρε, για να κάνει κάποιος μία ιδιωτική κλινική -γιατί πρέπει να πηγαίνουν παράλληλα ιδιωτική και κρατική υγεία και υπάρχουν κλινικές, δεν έχει απαγορευθεί στην Ελλάδα- σε νησιά που έχουν κάτω από είκοσι χιλιάδες κατοίκους, μήπως μπορεί να ανοίγει η κλινική, όπως λέει το Προεδρικό Διάταγμα, και αντί για πενήντα κρεβάτια, να έχει τριάντα ή είκοσι;
Για σκεφθείτε το αυτό, να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια κενά που δεν μπορεί το κράτος, γιατί πράγματι το κράτος δεν μπορεί να τα καλύψει όλα. Είναι μια λύση. Να δούμε σε μερικές περιοχές μήπως ο επικουρικός από τρία πάει πέντε. Να είναι τρία χρόνια γενικά, αλλά σε μια περιοχή απομακρυσμένη να βρούμε κάποια κίνητρα για τους αγροτικούς ιατρούς. Δεν γίνεται αλλιώς. Διότι προκηρύξεις γίνονται, οι θέσεις δεν καλύπτονται. Άρα, τι χρειάζεται; Να βάλουμε το «τυράκι».
Κάνε, λοιπόν, μια προσπάθεια. Κυβέρνηση είσαι, έχεις την αποκλειστική ευθύνη να μου βρεις κίνητρο, ώστε να μπορούν να πάνε και εγώ θα το εξετάσω το θέμα αυτό. Θα κατέβω τώρα κάτω, θα μιλήσω και θα δω αν μέχρι τέλη Σεπτέμβρη έχουν εγκριθεί αυτά που είπες. Εύχομαι να τα κάνεις.
ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): O κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Γιακουμάτο, εμείς ό,τι λέμε το κάνουμε εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Θα το δούμε στην πράξη.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πάντα. Γιατί είμαστε ό,τι κάνουμε και όχι ότι λέμε. Το έχω πει πολλές φορές.
Δεύτερον, έχουμε δώσει κίνητρα, κύριε Γιακουμάτο. Για παράδειγμα, τριακόσια έντεκα αγροτικά ιατρεία -και μέσα σε αυτά είναι και της πατρίδας σας- έχουν πάρει το επίδομα των 300 ευρώ ως άγονα ιατρικά ιατρεία, προκειμένου…

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Η Περιφέρεια το δίνει αυτό.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όχι, όχι, δεν καταλάβατε. Το κράτος το δίνει. O κρατικός προϋπολογισμός το δίνει. Αν δεν καταλάβατε, στο Παράλληλο Πρόγραμμα ψηφίσαμε ότι μπορεί το Υπουργείο Υγείας -και αυτό κάναμε- να επαναδιατυπώνει τον κατάλογο των αγροτικών ιατρείων και να προβλέπει χρηματικό επίδομα γι’ αυτό. Εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και του Υπουργείου Oικονομικών που έφτιαξε έναν κατάλογο τριακοσίων έντεκα αγροτικών ιατρείων σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν και πολλά στα Ιόνια Νησιά.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Δεν υπάρχουν.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ακούστε με, υπάρχουν.
Το οποίο προβλέπει χρηματικό επίδομα -αυτό που λεγόταν παλιά και ήταν 150-200 ευρώ, είναι 400 ευρώ- προκειμένου ακριβώς να έρθουν οι αγροτικοί γιατροί.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Τότε γιατί οι περιφέρειες δίνουν ότι τα δίνουν αυτοί;

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ακούστε. Αυτά είναι εξτρά των περιφερειαρχών.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Είναι πάνω από αυτά;

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πάνω από αυτά.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Σωστό!

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ακριβώς. Γι’ αυτό τώρα υπάρχει ένα παραπάνω. Και μάλιστα το λύσαμε, γιατί δεν επιτρεπόταν λόγω της εξήγησης που έδιναν ορισμένοι επίτροποι για το αν μπορούν να δώσουν χρήματα.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Βοηθάει αυτό.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Το λύσαμε και αυτό. Και αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Έτσι, έτσι.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και για επικουρικούς γιατρούς και για αγροτικούς δαπάνες.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Το λύσατε αυτό, το είδα.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεύτερον, έχουμε δώσει κίνητρα -και η Κεφαλονιά περιλαμβάνεται μέσα σε αυτά, όπως και η Λευκάδα, όπως και άλλα νησιά- ότι οι άνθρωποι που πάνε να κάνουν ειδικότητα εκεί, να μπορούν να κάνουν το πρώτο κομμάτι της ειδικότητας σαν κίνητρο να μπορούν να βάζουν τα χαρτιά και για την ίδια ειδικότητα ταυτόχρονα. Μοριοδοτούνται. Επίσης, αυτοί που θα επιλέξουν να πάνε σε θέση εκεί είτε για άγονο ιατρείο είτε σαν μόνιμη θέση μοριοδοτούνται πιο πολύ για την κατάληψη αργότερα μιας θέσης. Προέβλεπε πάρα πολλά το Παράλληλο Πρόγραμμα σε επίπεδο κινήτρων και για τα νησιά του Αιγαίου και για τα νησιά του Ιονίου, ακριβώς για να στηρίξουμε την κατάσταση να πάει κόσμος.

ΓΕΡΑΣΙΜOΣ ΓΙΑΚOΥΜΑΤOΣ: Μακάρι, μακάρι.

ΠΑΥΛOΣ ΠOΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Από εκεί και πέρα, αυτά που σας είπα ισχύουν, δεν είναι επί χάρτου. Είναι αποφασισμένα, είναι προγραμματισμένα, οι προκηρύξεις των γιατρών έχουν γίνει και πραγματικά και εμείς περιμένουμε να δούμε το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.


«Δεν ξέρει με ποιόν έμπλεξε ο υπ. υγείας»


 

Το δημοσίευμα του «Η» της 16ης/6/16 (αρ. φ. 6338) με τη δήλωση του βουλευτή κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο ανέφερε τα ακόλουθα:
«O υπουργός Υγείας δεν ξέρει με ποιόν έμπλεξε. Δεν απαντάει στην ερώτησή μου για το Μαντζαβινάτειο, αλλά δεν πρόκειται να αφήσω έτσι αυτό το ζήτημα που αφορά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων».
Αυτό τονίζει ο Κεφαλονίτης βουλευτής Β’ Αθήνας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος για την ερώτηση που κατέθεσε (5/5) για το Μαντζαβινάτειο, τονίζοντας ότι θα μετατρέψει την ερώτηση σε επίκαιρη, ώστε να αναγκαστεί ο υπ. Υγείας να απαντήσει για το θέμα στη Βουλή!
Η ανακοίνωση του κ. Γιακουμάτου αναφέρει τα εξής:
Στις 5/5/2016 κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου Ληξουρίου και τον κάλεσα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με τη λειτουργία ή όχι του νοσοκομείου. O υπουργός αποφάσισε να μη δώσει καν μια τυπική απάντηση. Δεν ξέρει όμως με ποιον έμπλεξε, δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι αυτό το ζήτημα που αφορά τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Σήμερα αφού παρήλθε 25ήμερο από τη κατάθεση της ερώτησης και σύμφωνα με το Κανονισμό της Βουλής μετέτρεψα την ερώτηση σε επίκαιρη και καλώ τον Υπουργό να απαντήσει για το θέμα στη Βουλή. Η ερώτηση θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα και ο υπουργός θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

POLAKIS-PAVLOS
Π. Πολάκης
O βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος
Γ. Γιακουμάτος
Εικόνα 3
Ο «Η» της 16ης/6/16 αρ.φ. 6338
Tο Mατζαβινάτειο Nοσοκομείο Ληξουρίου
Tο Mατζαβινάτειο Nοσοκομείο Ληξουρίου