«Εφοδο» έκαναν οι Καμιναράδες στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, αναζητώντας «συμμάχους» για την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Κηπούρια.
O εκπρόσωπος Καμιναράδων κ. Στάθης Τσιβράς, παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρίαση, ενημέρωσε το Σώμα για το χρονικό και τις εξελίξεις του ζητήματος της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη θέση Μωρού, στα Κηπούρια. Oπως είπε ο κ. Τσιβράς, η εταιρία ανεμογεννητριών έκανε αίτηση στη Μητρόπολη για την αδειοδότηση για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, ωστόσο η Μητρόπολη δεν την έκανε αποδεκτή. Κατόπιν, η εταιρία έκανε αίτηση στο Δασαρχείο, αναζητώντας τον νόμιμο ιδιοκτήτη της περιοχής. Το Δασαρχείο ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αναζήτηση του ιδιοκτήτη.

vinieta-egxromiΩστόσο, οι αρμόδιοι δεν έλαβαν γνώση σχετικά με την ανακοίνωση του Δασαρχείου και γι’ αυτό δεν προχώρησαν σε ενέργειες εγκαίρως, οπότε το Δασαρχείο χαρακτήρισε την περιοχή ως δημόσια έκταση και έτσι ενοικίασαν στην εταιρία των ανεμογεννητριών την περιοχή.

Στη συνέχεια, η Εκκλησία ακολούθησε την διαδικασία της προσφυγής. Oμως, η απόφαση του Δικαστηρίου, παρόλο που αναγνώρισε ότι ο χώρος για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ανήκει στην κυριότητα της Μονής και κατ’ επέκταση στην Μητρόπολη Κεφαλονιάς, ήταν υπέρ της παραμονής της εταιρίας, διότι η εταιρία έχει προβεί σε επενδυτικές δραστηριότητες.
Oπως υποστήριξε ο κ. Τσιβράς: «Τα Κηπούρια είναι μία ιστορική περιοχή, με μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης στο μέλλον. Εάν επιτρέψουμε να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες θα κάψουμε το μέλλον μας», ενώ συμπλήρωσε: «Αναζητούμε συμμάχους, χωρίς σκοπιμότητες».
Το ψήφισμα το οποίο διάβασε ο κ. Τσιβράς και ζήτησε από το Σώμα να ψηφίσει αναφέρει την επικαιροποίηση της προηγούμενης απόφασης που είχε λάβει το Δ.Σ., σύμφωνα με την οποία αρνείται την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή των Κηπουριών, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση του τόσο με τη Νομική του Υπηρεσία, όσο και την προσωπική παρουσία όλων των μελών του απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που θα αποβλέπει σε συνέχιση των έργων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
Ενταση δημιουργήθηκε στο Δ.Σ. όταν ο πάρεδρος Καμιναράτων κ. Θοδωρής Κούτσης υποστήριξε ότι κάποιοι ενώ έχουν ψηφίσει να μην εγκατασταθεί το πάρκο, κάνουν παρέα με τους μηχανικούς, κατηγορώντας στη συνέχεια προσωπικά τον αντιδήμαρχο Παλικής κ. Αλέξανδρο Μοσχονά ότι «πίνει μπύρες με τους μηχανικούς του έργου».
Τότε ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης (ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης απουσίαζε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ) τόνισε ότι «Δεν θα κάνουμε εδώ Λαϊκό Δικαστήριο», υποστηρίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να κάνει παρέα με όποιον θέλει. Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μοσχονάς, αρνούμενος την κατηγορίες και λέγοντας ότι είναι δικαίωμά του νά βγαίνει με όποιον θέλει.
O επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, παίρνοντας το λόγο, μίλησε για περιβαλλοντικό έγκλημα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες.
O εκπρόσωπος της «Ενωμένης Τετράπολης» κ. Βασίλης Ρουχωτάς είπε:¨ «Μην περιμένετε τίποτα, γιατί δεν θα πάρετε τίποτα. Αυτή είναι η “Ισχυρή Κεφαλονιά”, ανίσχυρη και αναξιόπιστη. Θα είναι άλλο ένα από τα δεκάδες ψηφίσματα».
O επικεφαλής των «Ριζοσπαστών Ξανά!» κ. Μάκης Δημητράτος είπε:¨ «Η υπόθεση διολίσθησε δικαστικά. O Δήμος με τα μηχανήματά του έπρεπε να σταθεί μπροστά στην εταιρία».
O επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Γκισγκίνης τόνισε ότι οι επιχειρηματίες κοιτούν το κέρδος τους και αναρωρήθηκε αν θα έπρεπε να έχουν οι ιδιώτες στα χέρια τους την ενέργεια.
O επικεφαλής των ΦΙ.ΚO. υποστήριξε ότι εάν συνεχιστεί αυτό το έργο θα προξενήσει ανεπανόρωτες ζημιές στην περιοχή, εκτός από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Μετά από τρίωρη σχεδόν συζήτηση του θέματος αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να στηριχθεί το ψήφισμα των κατοίκων.
Επιπλέον θα ζητηθεί η βοήθεια της βουλευτού κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, προκειμένου να απεμπλακεί το ελληνικό Δημόσιο ως προς την κυριότητα του οικοπέδου.
Την προσεχή Κυριακή στις 11 π.μ. θα γίνει κινητοποίηση των κατοίκων των Καμιναράτων στην περιοχή, όπου επιχειρείται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
* Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Λυκούδης
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο εκπρόσωπος των Καμιναράδων κ. Στάθης Τσιβράς και οι συγχωριανοί του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA