TEXT Δεν ήλθε, τελικά, χθες στην Kεφαλονιά ο πρωθυπουργός κ. Aλέξης Tσίπρας για να εγκαινιάσει το Σχολικό Συγκρότημα στο Φαραώ (1ο και 2ο ΓEΛ Aργοστολίου) και το πρώτο κουδούνι στο αναγερθέν Συγκρότημα χτύπησε με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών.
O πρωθυπουργός που αναμενόταν χθες το πρωϊ για να εγκαινιάσει το Συγκρότημα όπως ήταν προγραμματισμένο, επέλεξε να πάει στη Θάσο, η οποία τις τρεις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Επίσης, στην Κεφαλονιά δεν ήρθε -όπως είχε προγραμματισθεί- και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγκρίνης.
Aντί για τον πρωθυπουργό ήλθε στην Kεφαλονιά με ελικόπτερο χθες το πρωϊ ο Kεφαλονίτης υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Mπαλάφας, ο οποίος έκοψε την κορδέλα του Συγκροτήματος, μαζί με την βουλευτή κ. Aφροδίτη Θεοπεφτάτου, τον περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο και τον δήμαρχο κ. Aλέξανδρο Παρίση.
Τον αγιασμό της έναρξης της Νέας Σχολικής Χρονιάς και των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, και αμέσως μετά το ευχητήριο μήνυμά του προς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και τα ευχητήρια μηνύματα από τους επίσημους παρευρισκόμενους.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο διευθυντής Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας κ. Δημήτρης Μαρκάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική στιγμή της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νησιού μας με την παράδοση του Νέου Σχολικού Συγκροτήματος, μετά από μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες για την υλοποίηση του «μεγάλου ονείρου».
Ακολούθησαν, ο διευθυντής του 1ου Λυκείου κ. Κώστας Μπούρης, ο οποίος, μετά το σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Κώστας Γκούσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Α’ Λυκείου Αργοστολίου κ. Διονύσης Γαρμπής, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επί 20ετίας πορεία του έργου της ανέγερσης του Συγκροτήματος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ κ. Κώστας Γεωργόπουλος, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης και τέλος ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, που ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, μετά τις ευχές του προς τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να καλυφθούν από πολύ νωρίς το καλοκαίρι όλες οι ανάγκες σε βιβλία και εκπαιδευτικούς σε όλα τα Σχολεία της Χώρας, αλλά και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις των ζημιών από τους προ 2ετίας σεισμούς στην Κεφαλονιά, σε όλα τα σχολικά κτίρια του Νησιού και ιδιαίτερα της Παλικής.
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η κοπή της καθιερωμένης κορδέλας των εγκαινίων, την οποία, όπως προαναφέραμε έκοψαν από κοινού, και με τη σειρά, ο κ. Παρίσης, ο κ. Μπαλάφας, ο κ. Γαλιατσάτος και η κ. Θεοπεφτάτου.
Μετά την κοπή της κορδέλας έγινε περιήγηση στους χώρους του Συγκροτήματος υπό τους ήχους καλλίφωνων κανταδόρων.

Στις εκδηλώσεις του Αγιασμού και των εγκαινίων του Νέου Σχολικού Συγκροτήματος, παρέστησαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, ο τ. περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος κ. Σπύρος Σπύρου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Μωραϊτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτης Φιλίππου, Ροζάνα Πεφάνη και Σωτήρης Κουρής, οι αντιδήμαρχοι Παιδείας κ. Βαγγέλης Κεκάτος και Αργοστολίου κ. Διονύσης Λυκούδης, ο Σχολικός Σύμβουλος Α’βάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, ο καθολικός ιερέας Πατήρ Σιμονέλ, ο γραμματέας της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης κ. Γεράσιμος Σταματάτος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων, ταξίαρχος κ. Γεώργιος Τσιρογιάννης και ο υποδιευθυντής της Γ. Διεύθυνσης ΠΙΝ κ. Ιωάννης Σταυρακάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Κεφαλονιάς κ. Μιλτιάδης Μαχαιρίτσας, οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων, μαθητές, γονείς, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Αργοστολίου κ. Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη και κορίτσια του Λυκείου, τα οποία προσέφεραν ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα στον κ. Μπαλάφα, αλλά και βοήθησαν σημαντικά στην υποδοχή όλων των παρευρισκομένων και στο …ταρτάρισμά τους με τοπικά προϊόντα.

Oι διοργανωτές των εγκαινίων προσέφεραν σνακς, γλυκίσματα, ποτά και αναψυκτικά σε όλους, με πλούσιο μπουφέ που υπήρχε στον εσωτερικό χώρο του 1ου ΓΕΛ Αργοστολίου.

Δ.Δ.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-29
Η στιγμή κατά την οποία ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.