Επειδή αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση και συγχρόνως και επερώτηση στην Βουλή για το που πήγαν τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κεφαλονιά από τον Σεισμούς του 2014 θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη αν δεν υπενθυμίζαμε στους αναγνώστες μας ότι ήταν ο Παύλος Παπαδάτος εκείνος που πίεσε τον φίλο του Πάνο Καρβούνη, που είναι ο «πρέσβης» της Ε.Ε. στην Ελλάδα να μεριμνήσει για την εν λόγω βοήθεια, και όχι κανένας θεσμικός εκπρόσωπος. Μάλιστα ο Παύλος ήδη από τον Μάρτιο του 2014 έκανε ανακοίνωση την οποία δημοσίευσαν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με αυτή του την προσπάθεια.
Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Παπαδάτος όταν εγκρίθηκαν τα εν λόγω κονδύλια ενημέρωσε προσωπικά θεσμικό εκπρόσωπο του νησιού μας, ο οποίος αγνοούσε το θέμα αλλά υποσχέθηκε ότι θα το κοιτάξει.
Η τότε ανακοίνωση του κ. Παύλου Παπαδάτου έγινε στις 31 Μαρτίου του 2014.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και ο κ. Παπαδάτος δεν είναι ούτε δήμαρχος ούτε βουλευτής, με δική του φροντίδα και χάριν των γνωριμιών του ήλθαν τα 3,7 εκατομμύρια στην χώρα.
Σκεφτείτε λοιπόν, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν είχε και θεσμικό ρόλο τι θα έκανε!
Η δημοσίευση που είχε γίνει στις 31 Μαρτίου του 2014, έχει ως εξής:
* Τι θα προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο αλληλεγγύης στην Κεφαλονιά
Επειδή πολλοί συμπατριώτες μας επλήγησαν από τον σεισμό και περιμένουν ότι εκτός της κρατικής βοήθειας ίσως υπάρξει και κάποια βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης, θεώρησα σκόπιμο να έλθω σε επαφή με τον επίτροπο της ΕΕ στην χώρα μας κύριο Πάνο Καρβούνη ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μελετήσει επισταμένως το θέμα της Κεφαλονιάς και μου έδωσε την εξής απάντηση:
Στις 28/3/2014: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες έλαβε αίτηση Ελλάδος ώστε η Κεφαλονιά να υπαχθεί στο «Ταμείο Αλληλεγγύης» για τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό.
Σύμφωνα με την αίτηση οι πρώτες ζημιές έγιναν 26/1/2014. Η αίτηση υπεβλήθη εντός των 10 εβδομάδων, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός και συνεπώς έγινε τυπικά δεκτή.
Η Ελλάδα αιτείται αποζημίωση για την Κεφαλονιά ύψους € 147,3 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό η Κεφαλονιά δεν δικαιούται κάποιας βοήθειας-αποζημιώσεως γιατί οι ζημιές που υπέστη το νησί είναι πολύ μικρές σε σχέση με το συνολικό εθνικό εισόδημα της χώρας μας.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή όμως προτίθεται να εξετάσει την αίτηση της χώρας μας με βάση τον νέο κανονισμό της ο οποίος τροποποιήθηκε πρόσφατα και αναγνωρίζει «περιφερειακές καταστροφές» (regional disasters) μόνο όμως στην περίπτωση που η πλειοψηφία των κατοίκων έχει υποστεί πλήγμα από σεισμό ή άλλο καταστροφικό γεγονός.
Με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου μπορούν να χρηματοδοτηθούν στην Κεφαλονιά: Eέργα αποκατάστασης υποδομών, μέτρα προσωρινής στέγασης ή διάσωσης υποδομών, μέτρα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και καθαρισμού συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος.
Η εξέταση της αίτησης μας θα ολοκληρωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες κι ο αρμόδιος Επίτροπος, Johannes Hahn θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 22 Απριλίου όπου και θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Παύλος Παπαδάτος

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b1-2OLYMPUS DIGITAL CAMERAkarv-735x459