«Είναι αργά για δάκρυα για τη Γέφυρα…», είπε χθες ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης, όταν ο «Η» τον ρώτησε αν ο Δήμος θα κάνει κάποια παρέμβαση, αφού ο ίδιος έχει καταγγείλει το πλακόστρωτο με τους κυβόλιθους στη Γέφυρα για την αισθητική τους, αλλά και επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο έχει καταγγείλει με απόφασή του το έργο ως σκάρτο.

Η χθεσινή συνέντευξη του αναπληρωτή δημάρχου και αντιδημάρχου Εργων, Αργοστολίου και Σάμης, δόθηκε κυρίως για τα έργα του Αργοστολίου και ειδικά για τα έργα της Κεντρικής Πλατείας και της Oδού Παν. Βαλλιάνου (έξω απο το Διοικητήριο και το Δημαρχιακό Μέγαρο), που ξεκινούν άμεσα και πρόκειται να επιφέρουν προβλήματα στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών μας, αφού η Πλατεία και η Oδός Παν. Βαλλιάνου θα κλείσουν.
«Από 1η Oκτωβρίου τα συνεργεία θα είναι στην πόλη μας για να ξεκινήσουν τα έργα. Σε τροχιά αλλαγής μπαίνει η πόλη μας και θα θυμίζει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης, ενώ πρόσθεσε ότι «θα διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι δεν θα τα πραγματοποιήσουμε. 15 Ιουνίου 2017 θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα έργα της Πλατείας και της Παν. Βαλλιάνου».

Επιπλέον, ο vinieta-egxromiκ. Λυκούδης ενημέρωσε ότι υπάρχει συμπολίτης μας, ο κ. Νίκος Βασιλάτος, ιδιοκτήτης του «Ionian Plazza» (παρεβρισκόταν στην συνέντευξη), ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση του έργου, ισχυριζόμενος ότι θίγει τα συμφέροντα της επιχείρησής του, λόγω του ποδηλατόδρομου και της διόδου τυφλών που περνάνε έξω από αυτήν, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία του Δ.Σ. όταν αποφασίστηκε η ανάπλαση. Για το λόγο αυτό, ελλοχεύει ο κίνδυνος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να γίνει αίτηση αναστολής των εργασιών. «Αυτό είναι ένα τραγικό σενάριο», υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης, διότι αν γίνει προσωρινή διακοπή των εργασιών για 30 μέρες, το έργο θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος και θα παραδοθεί 1-2 μήνες αργότερα, με αποτέλεσμα η Πλατεία να παραμένει κλειστή το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Ωστόσο, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι έχει θωρακίσει το έργο αυτό και δεν τίθεται θέμα εγκυρότητας των αποφάσεων του Δ.Σ. Κεφαλονιάς».
Επίσης, ο αναπληρωτής δημάρχου υπογράμμισε ότι η ανάπλαση της Πλατείας θα γίνει με τα καλύτερα υλικά, ενώ παρουσίασε τα είδη γρανίτη που θα τοποθετηθούν στην πλατεία.

Oσον αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ο κ. Λυκούδης είπε χαρακτηριστικά: «Κανένα έργο δεν πραγματοποιείται χωρίς κόστος. Δυστυχώς μπορεί να υπάρξουν σκόνη και καθυστερήσεις. Θα κάνουμε μία θυσία τώρα, για αν απολαύσουμε τους καρπούς αργότερα. Εχουμε διασφαλίσει την τήρηση του χρονοδιαγράμματος με τη ρητή δέσμευση στην σύμβαση ότι το έργο θα παραδοθεί 15 Ιουνίου, καθώς και με την επίβλεψη των χρονοδιαγραμμάτων και των εργασιών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής δημάρχου ενημέρωσε ότι στη νέα Πλατεία δεν θα υπάρχουν περίπτερα, δεν θα υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες, ούτε εναέρια καλώδια για το ρεύμα, καθώς η ρευματοδότηση θα γίνεται από ήδη υπάρχουσες υποδομές της νέας Πλατείας. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται το πάρκινγκ, ενώ η πιάτσα των ΤΑΞΙ θα μεταφερθεί στο επάνω μέρος της (όπως ισχύει τη θερινή περίοδο).

Ακόμη, ο κ. Λυκούδης πληροφόρησε ότι το έργο της αφαλάτωσης, προχωράει. Επίσης, έχει ήδη συμβασιοποιηθεί το τμήμα από τη Γέφυρα Αργοστολίου μέχρι τη λαχαναγορά και το έργο ξεκινά 30 Σεπτεμβρίου, ενώ απομένουν ο δρόμος της 21ης Μαΐου και η παραλιακή ζώνη μέχρι και το Μαϊστράτο, τα οποία θα γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν αργότερα.
Oλοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο κ. Λυκούδης άφησε το ακόλουθο μήνυμα¨: «Λένε ότι “κάθε τόπος έχει την πληγή του και η Ελλάδα τους Έλληνες”. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Κεφαλονιά έχει τους Κεφαλονίτες. Η Δημοτική Αρχή δίνει μια μάχη και δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντιπολίτευση που να θέλει να σταματάει τα έργα και την πρόοδο. Πρέπει να είναι καταδικαστέος από όλους ο κανιβαλισμός της κοινωνίας του νησιού. Κάνω έκκληση σε όλους να σταματήσουν να σαμποτάρουν την Κεφαλονιά».

Στη συνέντευξη παρεβρίσκονταν και οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κεφαλονιάς.

Ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διον. Λυκούδης ενώ δείχνει τα νέα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στα δάπεδα της Κεντρικής Πλατείας.
Ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διον. Λυκούδης ενώ δείχνει τα νέα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στα δάπεδα της Κεντρικής Πλατείας.
Ο κ. Ν. Βασιλάτος, ενώ δείχνει στο χάρτη στον κ. Λυκούδη το πρόβλημα που δημιουργείται για την επιχείρησή του.
Ο κ. Ν. Βασιλάτος, ενώ δείχνει στο χάρτη στον κ. Λυκούδη το πρόβλημα που δημιουργείται για την επιχείρησή του.