ΜΕΤΑ τη δήθεν απoκατάσταση της Γέφυρας Αργοστολίου, ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Που είναι η «Πέτρινη Γέφυρα» στην οποία αναφερόμαστε και την οποία πολλοί διαφημίζουν ως τη «μεγαλύτερη πέτρινη Γέφυρα της Ευρώπης και του Κόσμου»;vinieta papadatos xristos kali
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του ΥΠ.ΠΟ, το μεγαλύτερο μέρος της γέφυρας είναι κατασκευασμένο με μπετόν και σιδερένιο οπλισμό και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πρόκειται για μια τσιμεντένια Γέφυρα!
Τσιμέντο και σίδερα υπάρχουν στις κολώνες ανάμεσα στις καμάρες, τσιμέντο υπάρχει στο οδόστρωμα, τσιμέντο υπάρχει ακόμα και στα «φουρούσια»!
Μάλιστα, ενώ η μελέτη αναφέρει τα μπέτινα φουρούσια να αντικατασταθούν από πέτρινα, αυτό δεν έγινε. Απλώς βαφτήκανε από πάνω…
Ενα άλλο σημείο που αφαιρεί τον «πέτρινο» ορισμό της Γέφυρας είναι τα πλαϊνά («μάγουλα»), τα οποία δεν αντικαστηθηκαν από πέτρα, όπως αναφερόταν στην αρχική μελέτη, αλλά καλύφθηκαν με πλάκες οι οποίες βιδώθηκαν πάνω στο μπετόν!
Χαρακτηριστικό είναι και το σχέδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης που δείχνει πως πρέπει να μπούν οι βίδες, οι οποίες, λόγω των συνθηκών, γρήγορα θα αλοιωθούν, οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι πλάκες να καταρρεύσουν.
Τέλος το …ατελείωτο τσιμέντο της Γέφυρας κάνει, όπως γράψαμε και χθες κάνει έντονη την παρουσία του στης μπούκες 10η και 12η οι οποίες είναι βουλωμένες με μπετόν.

 

vides
Το σκίτσο της αρχιτεκτονικής μελέτης που δείχνει πως πρέπει να βιδωθούν οι βίδες πάνω στα τσιμεντένια «μάγουλα»της Γέφυρας…
received_1862411620659242
Και φουρούσια από μπετόν…
received_1862411617325909
Οι βουλωμένες με τσιμέντο 10η και η 12η μπούκες, όπως τις δείχνει η αρχιτεκτονική μελέτη.
received_1862411613992576
Οι βουλωμένες με τσιμέντο 10η και η 12η μπούκες, όπως τις δείχνει η αρχιτεκτονική μελέτη.
received_1861854280714976
Το τσιμέντο κυριαρχεί απ’ άκρου εις άκρον στην «πέτρινη Γέφυρα» Αργοστολίου. Ετσι την καταντήσανε…