Ενώ όλοι περιμέναμε στην περιβόητη «ανάπλαση» της Γέφυρας να δούμε να γίνεται το φυσιολογικό, δηλαδή να είναι οι καμάρες της -η βασική της εικόνα- όλες σχεδόν ίδιες, ούτε κι’ αυτό έγινε.
vinieta papadatos xristos kaliOπως είδαμε, άλλες καμάρες έμειναν ψηλά, άλλες έμειναν πιο χαμηλά, άλλες «κουμπάνε» τη θάλασσα κι’ άλλες είναι βουλωμένες με μπετόν και σίδερα!
Ωστόσο εκείνο που κάνει πολύ άσχημη εντύπωση με την πρώτη ματιά, είναι η περιβόητη «ζαβελαούδα», δηλαδή το έντονο «ζικ-ζακ», που εμφανίζεται στην αρχή της, στου Αριστοφάνη.
Αυτή η άθλια εικόνα, είναι η πρώτη που δείχνει ότι στο έργο της Γέφυρας έγινε ένα ..«μπαλαμούτι» και κυριάρχησε το «άρπα-κόλα». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «ζαβαλαούδα» στου Αριστοφάνη είναι και το …«σήμα κατατεθέν» της κραυγαλέας αποτυχίας μιάς σωστής ανάπλασης στη Γέφυρα, έστω και ως «μνημείο».
Παρά το ότι η λεγόμενη «πέτρινη Γέφυρά» μας είναι …τσιμεντένια απ’ άκρου εις άκρον, θα μπορούσε να είχε προβλεθεί να «ντυθεί» όλο το τσιμεντένιο σώμα της με πέτρες, ώστε να μην χαθεί το ..όνειρο της «μεγαλύτερης πέτρινης Γέφυρας της Ευρώπης και του Κόσμου».
Δυστυχώς όμως, ούτε κι αυτό έγινε…
Στην αρχική αρχιτεκτονική μελέτη προβλεπόταν να επενδυθεί το υπόλοιπο τσιμέντο με πέτρες, και τα τσιμεντένια «φουρούσια», αλλά και τα «γείσα» να αντικατασταθούν με πέτρινα, πλήν όμως με τροποποιητική μελέτη αποφασίστηκε να διατηρηθούν τα τμήματα αυτά μπέτινα!

 

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b1
Το σχέδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης του ΥΠ.ΠΟ φτάνει μέχρι την 15η καμάρα, καθώς η 16η -όπως είδαμε έχει εξαφανιστεί τελείως…
received_1861337050766699
Η …«ζαβαλαούδα» (ζικ-ζακ) της Γέφυρας πάνω απ’ τις δύο πρώτες καμάρες