vinieta papadatos xristos kaliΜεγάλες καταστροφές άφησαε πίσω του στην Αγία Ευφημία και στα Δρακοπουλάτα ο χείμαρος που ξέσπασε στην περιοχή το βράδι της Παρασκευής, περνώντας μέσα από τη λεκάνη «Μεγας Κοίλoς» της Αγίας Δυνατής, του μεγαλύτερου βουνού της Πυλάρου.

Ηταν η ώρα που ο «Η» βρισκόταν στο στάδιο της εσπευσμένης εκτύπωσης λόγω του φόβου ενός μπάκ άουτ κι έτσι η ενημέρωση πέρασε μέσα απ’ την ιστοσελίδα της εφημερίδας kefalonianmantata, που έδωσε πρώτη την είδηση, αλλά και εικόνες από το χάος που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

an17
Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης και ο αντιδήμαρχος Πυλάρου Μάκης Αλυσανδράτος μπροστά στις καταστροφές.

Τόσο η Αγία Ευφημία όσο και τα Δρακουλάτα μετράνε τώρα τις μεγάλες πληγές τους κάτω από το φόβο μίας νέας επίθεσης του «θεριού» μέσα απ’ τον «Μεγάλο Κοίλο», ενώ η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Κεφαλονιάς προσπάθούν να επανα κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς είναι κηρυγμένη από πέρισυ όπως όλη η Κεφαλονιά (για σεισμούς και πλημμύρες).
Η κυριότερη αιτία των καταστροφών στην Αγία Ευφημία και στα Δρακοπουλάτα αποδίδεται στα έργα για τις αναμογεννήτριες που έχουν γίνει στην Αγία Δυνατή, αλλά και σε άλλα μέρη της Πυλάρου. Γι’ αυτό και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας ζήτησε επειγόντως από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΙΝ να καταγραφούν ενδεχόμενες παραβάσεις για τις αναμογεννήτριες και να καταρτιστεί ειδικός φάκελος.
O κ. Δρακουλόγκωνας είναι αυτός που διείδε πρώτος ότι μπορεί να υπάρξουν έντονα φαινόμενα λόγω των επερχόμενων άσχημων καιρικών συνθηκών στην περιοχή της Πυλάρου, γι’ αυτό και από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής έστειλε μηχανήματα της Πε.Εν. στην περιοχή, ενώ παράλληλα τηλεφώνησε στο Διοικητή της Πυροσβεστικής Βασίλη Σολδάτο, να στείλει κι αυτός όχηματα κάτι που έγινε γρήγορα.
Ετσι, το βράδι που ξεσπασε ο χείμαρος, 8 οχήματα της Πε.Εν μαζί με οχήματα του Δήμου και της Πυροσβεστικής έδωσαν τη μεγάλη μάχη με τα ορμητικά νερά και τις λάσπες που γέμισαν την Αγία Ευφημία και τα Δρακοπουλάτα.

Τρία Κλιμάκια έχει στείλει στην πληγείσα περιοχή της Πυλάρου η Πε.Εν.
1. Το Κλιμάκιο καταγραφής των ζημιών.

2. Το Κλιμάκιο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, υπό τον προϊστάμενο Νίκο Ανδρεάτο και

3. Το Κλιμάκιο Περιβάλλοντος για την υπόθεση των ανεμογεννητριών.

Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Βαγγέλης Ανδρεάτος.
Επί τόπου βρέθηκε το Σάββατο ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης στην Αγία Ευφημία με τον αντιδήμαρχο Πυλάρου Μάκη Αλυσανδράτο, τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Σπύρο Ματιάτο, τον προιστάμενο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαράλαμπο Τουμάση και τον προιστάμενο της Δ/νση Πρόνοιας Δημήτρη Δημουλιό, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και καταγραφή των ζημιών.

Είναι η στιγμή που τα νερά, τα μπάζα και οι λάσπες από την Αγία Δυνατή φτάνουν στην παραλία της Αγίας Ευφημίας... ο μεγάλος εφιάλτης χαράζει της ανθρώπινες ζωές...
Είναι η στιγμή που τα νερά, τα μπάζα και οι λάσπες από την Αγία Δυνατή φτάνουν στην παραλία της Αγίας Ευφημίας… ο μεγάλος εφιάλτης χαράζει της ανθρώπινες ζωές…

cccc

 

Επάνω αριστερά: Ο χείμαρος που ξέσπασε απ’ την Αγία Δυνατή παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.
Επάνω αριστερά: Ο χείμαρος που ξέσπασε απ’ την Αγία Δυνατή παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.

 


Στην πρώτη γραμμή ο «H»


09102016407Στην πρώτη γραμμή τις ειδησιογραφίας βρέθηκαν πάλι ο «Η» και το «site» μας kefalonianmantata.gr, με το θέμα της Πυλάρο, που κίνησε και το πανελλήνιο ενδιαφέρον.

Το πρωί του Σαββάτου η αρχισυντάκτριά μας Δήμητρα Παπαδάτου μίλησε στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη «Τώρα… O,τι Συμβαίνει» στο κανάλι «Εψιλον», όπου περιέγραψε με σαφήνεια τα γεγονότα της Πυλάρου, καθώς και το μέγεθος της καταστοφής.

 


Φάκελο για τις αποζημιώσεις φτιάχνει ο Δρακουλόγκωνας


drakoulogkonas panagisΑπό το Σάββατο το μεσημέρι άρχισε να γίνεται απ’ την καταγραφή των ζημιών στις επαγγεκλματικές στέγες της περιοχής, ενώ ο Δήμος καταγράφει τις ζημιές στις οικίες. Oλα τα στοιχεία της πληγείσας περιοχής της Πυλάρου, θα καταγραφούν σε φάκελλο που φτιάχνει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος θα προωθηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις αποζημιώσεις οικιών και κατασχημάτων.

Τα Δρακοπουλάτα έχουν γεμίσει λάσπες και μπάζα, ενώ στην Αγία Ευφημία οι δρόμοι γέμισαν από λάσπες και η θάλασσα βάφτικε με ένα καφετί χρώμα.


Οσοι υπέστησαν ζημιές να επικοινωνήσουν με την Πε. Εν.


Από το Γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα ανακοινώθηκαν τα εξής:
Το Σάββατο 08/10/2016, κλιμάκιο της Π.Ε. Κεφαλονιάς κατέγραψε τις ζημιές που προκλήθηκαν στους επαγγελματικούς χώρους στην Αγία Ευφημία, συνεπεία της πλημμύρας που έλαβε χώρα το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (07-10-2016).
Παρακαλούνται, όσοι έχουν υποστεί ζημιά σε επαγγελματικούς χώρους, να επικοινωνήσουν με την Π.Ε. Κεφαλονιάς – Τμήμα Γραμματείας στα τηλ. 26713 60542 και 26713 60543, για την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Επίσης, αν υπάρχει επαγγελματικός χώρος που έχει υποστεί ζημιά η οποία δεν έχει καταγραφεί από το κλιμάκιο της Π.Ε. Κεφαλονιάς, παρακαλείται ο κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει άμεσα για καταγραφή της ζημιάς στα τηλέφωνα μας.
Θα ακολουθήσει νεώτερο δελτίο τύπου για ενημέρωση των συμπολιτών μας αναφορικά με τις ενέργειες της ΠΙΝ, σε σχέση με την θεομηνία που έπληξε την περιοχή της Πυλάρου.

O αντιπεριφερειάρχης
ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚOΥΛOΓΚΩΝΑΣ


Oι καταστροφές της Πυλάρου στο Δ.Σ.


Η κακοκαιρία της Παρασκευής έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Πύλαρο.Oι ζημιές που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο είναι πολύ σημαντικές.

Εκτός του ξηραύλακου Μακρυωτίκων πλημμύρισαν τα Δρακοπουλάτα και άλλοι χείμαρροι της Αγίας Δυνατής με αποτέλεσμα όλα τα νερά να καταλήξουν στην Αγία Ευφημία.

Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα που υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.Από την πρώτη στιγμή όλα τα ιδιωτικά μηχανήματα της Πυλάρου και του Δήμου βρέθηκαν στο δρόμο και ανέλαβαν κατ’ αρχήν το έργο της διάνοιξης όλων των κεντρικών οδών για την επικοινωνία και προσέγγιση με όλους τους κατοίκους της περιοχής.alysandratos gerasimos

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και της Εθελοντικής ομάδας Πυλάρου παρεσχέθη βοήθεια σε όσους κατοίκους κυρίως της Αγίας Ευφημίας χρειάστηκε και έγινε απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια.Αύριο αρχίζει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης και της επιμέτρησης των ζημιών.

Επειδή πια κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε και με μεγαλύτερη ένταση το ίδιο πρόβλημα και επειδή οι κάτοικοι έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης θα ζητήσω το θέμα της Πυλάρου να συζητηθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία όλων των υπεύθυνων φορέων και των κατοίκων της περιοχής με στόχο να ληφθούν αποφάσεις αντιμετώπισής του.

Μάκης Αλυσανδράτος
Αντιδήμαρχος Πυλάρου


Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για τις ζημιές στην Πύλαρο


Για την άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν τα νοικοκυριά του νησιού από τις πλημμύρες της 7ης Oκτωβρίου, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Πυλαρέων, η υπηρεσία Πρόνοιας συγκρότησε άμεσα μικτά κλιμάκια για τη διενέργεια αυτοψιών.

Oι αυτοψίες ξεκίνησαν το Σάββατο 8/10 όπου τα μικτά κλιμάκια έκαναν αυτοψίες στη Δημοτική Ενότητα Πυλαρέων.
Την Κυριακή 9 Oκτωβρίου συνεχίστηκαν οι αυτοψίες σε νοικοκυριά στην εν λόγω Δημοτική ενότητα.

Oι πολίτες, στις κύριες κατοικίες των οποίων έχει καταστραφεί ο εξοπλισμός της οικοσκευής τους μπορούν να αιτηθούν τη διενέργεια αυτοψίας από μικτό κλιμάκιο της υπηρεσίας Πρόνοιας με τους ακόλουθους τρόπους:

1.  Δηλώνοντας τα στοιχεία τους αρχικά, τα στοιχεία του ακινήτου καθώς και τις ζημιές οικοσκευής στο κτίριο της Δ.Ε Πυλαρέων στην Αγ.Ευφημία.

Τα αιτήματα διαβιβάζονται υπηρεσιακά στην Υπηρεσία Πρόνοιας η οποία θα μεριμνήσει για την εξέτασή τους
2. Συμπληρώνοντας αίτηση στην έδρα της Υπηρεσίας Πρόνοιας στο Αργοστόλι, εργάσιμες ημέρες, Κτήριο Ξενία, από τις 8.00 έως 15.00. Τηλέφωνο 26710 22506.

Κάθε νοικοκυριό στο οποίο διενεργείται αυτοψία παραδίδονται από το μικτό κλιμάκιο:
* Αίτηση προς συμπλήρωση
* Υπεύθυνη Δήλωση προς υπογραφή
* Λίστα δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομισθούν

Όσοι συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στην κατοικία τους έχει ήδη διενεργηθεί αυτοψία, μπορούν να τα υποβάλουν:
* Eίτε στην έδρα της Υπηρεσίας Πρόνοιας
* Eίτε στην Δημοτική Ενότητα που διαμένουν.
Τα έγγραφά τους συγκεντρώνονται στην υπηρεσία Πρόνοιας, διασταυρώνονται με τις αυτοψίες των κλιμακίων, ομαδοποιούνται και αποστέλλονται οι σχετικές λίστες στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να διατεθούν από την κεντρική κυβέρνηση οι σχετικές πιστώσεις στο Δήμο Κεφαλλονιάς και να κατατεθούν στη συνέχεια τα χρηματικά βοηθήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ Π2/οικ./2673/ 29-8-2001 παρ. 12 εδ. 3α (ΦΕΚ 1185/Β/2001, η Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου ασκεί την κρατική αρμοδιότητα της καταγραφής των ζημιών της οικοσκευής των κύριων κατοικιών, συγκεντρώνει τα κατά το νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους πολίτες και αποστέλλει συγκεντρωτικό αίτημα προς το Υπουργείου Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το σύνολο των εφάπαξ χρηματικών βοηθημάτων προς τα νοικοκυριά που τηρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης βοηθήματος.

Το χρηματικό βοήθημα έχει στόχο την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών (πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες ή εξοχικές) που έχουν υποστεί ζημιές στην οικοσκευή της κατοικίας αυτής είτε χρήζουν απλών επισκευαστικών εργασιών.

Επισημαίνεται ότι το χρηματικό βοήθημα έχει προνοιακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποζημίωση της αποτίμησης του κόστους των ζημιών. Άλλωστε το ύψος του βοηθήματος δεν εξαρτάται από το κόστος των ζημιών αλλά από το μέγεθος των μελών του νοικοκυριού, την επιφάνεια της πρώτης κατοικίας και από τον βαθμό ζημιάς όπως εκτιμάται από το κλιμάκιο αυτοψιών (Α ή Β ή Γ).
Όπως ρητώς αναφέρει η ΚΥΑ 2673/2001 η ενίσχυση είναι καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α’ 269/24. 12.2014) Άρθρο 38:
Oι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα που προβλέπονται στην ΚΥΑ 2673/2001 (ΦΕΚ Β’ 1185) στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς κ.λπ. που καταβάλλονται στους πολίτες δικαιούχους ή στους φορείς από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΕΦ 3320, μέσω των Δήμων ή των Περιφερειών, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των Δήμων ή των Περιφερειών αυτών προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Πιστωτικά Ιδρύματα ή άλλους τρίτους.

(ΕΚ ΤOΥ ΔHMOY KEΦAΛONIAΣ)