Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Γεράσιμος Φωκάς ένας Ουράνοθρόνιστος Επίσκοπος» του πολιτικού μηχανικού και τ. προέδρου της αδελφότητας Πειραιά κ. Διονύση Κουγιανού.

Το βιβλίο αναφέρεται στο ιστορικό της ενθρόνισης αλλά και της ξαφνικής Κοίμησης του μητροπολίτη Γεράσιμου Φωκά μέσα από κείμενα και δημοσιεύματα που έγιναν κατά την περίοδο εκείνη.

Στην ανακοίνωση του βιβλίου ο Κουγιανός αναφέρει:

«Αφιερώνω το βιβλίο αυτό στους συμπατριώτες μου Κεφαλλονίτες και όλους όσους υποδέχτηκαν στον κόσμο μας τον Γεράσιμο Φωκά. Σ’ εκείνους που χαιρέτισαν την αναγόρευσή του σε Μητροπολίτη, και τον συνοδέυσαν, στην αιφνίδια και απροσδόκητη αναχώρησή του, με δάκρυα στον άλλο, τον άϋλο κόσμο των Αθανάτων».

Eπίσης σε σημείωμα του με τίτλο «Η γέννηση του βιβλίου», ο κ. Κουγιανός σημειώνει: «Η οικογένεια μου, της γενιάς του πατέρα μου Κουγιανου Κου-γιανού και της μητέρας μου Πηνελόπης (Πόπης) το γένος Βασιλείου Κατσικογιάννη, είχε μεγάλη αδελφική φιλία με την οικογένεια της Ελευθερίας Φωκά, γιαγιάς του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γεράσιμου Φωκά. Η φιλία αυτή ανανεώθηκε, ενισχύθηκε και συνεχίστηκε, όταν εγώ εφιλοξενήθηκα και παρέμεινα στο σπίτι της Ελευθερίας Φωκά στο Αργοστόλι (περίοδος κατοχής) για να τελειώσω την τελευταία τάξη του εξαταξίου τότε Γυμνασίου Αρρένων Αργοστολιού. Οι δεσμοί της φιλίας εξακολουθούν να παραμένουν.

Παρακολούθησα όλη την ανοδική εν κόσμω πορεία του βίου, προς την αγιοσύνη, του κυρού Γεράσιμου. Όταν είδα τον ξεσηκωμό των συμπατριωτών μου Κεφαλλήνων να ζητούν την ψήφιση του ως μητροπολίτη Κεφαλληνίας, να ταξιδεύουν ειδικά στην Αθήνα για να παρευρεθούν στην χειροτονία του στον Αγ. Διονύσιο Αεροπαγίτη Αθηνών και με δάκρυα να δέχονται την απροσδόκητη κοίμηση του, αποφάσισα να καταγράψω όλα αυτά τα γεγονότα. Έτσι, προέκυψε το βιβλίο αυτό.

Διον. Κουγιανός