Εφυγε προχθές από τη ζωή, σε ηλικία 90 χρόνων, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, έπειτα από νοσηλεία τεσσάρων μηνών.

Ο εκλιπών εξέπνευσε στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν εκείνος που έδωσε την πραγματική διάσταση στον Ριζοσπαστικό Αγώνα, τιμώντας τους Ριζοσπάστες στο λίκνο τους στην Κεφαλονιά, ερχόμενος κατ’ ευθείαν, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο νησί μας την 21 Μαϊου 1995.

Επίσης ο κ. Στεφανόπουλος ξανατίμησε τους Ριζοσπάστες μας ερχόμενος απ’ ευθείας πρώτα στην Ιθάκη και μετά στην Κεφαλονιά την 21η Μαϊου 2004.

Ακόμη ο αποθανών τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε έλθει στην Κεφαλονιά και την 1η/3/2001 όπου μαζί με τον Ιταλό συναδελφό του Κάρλο Ατσέλιο Τσιάμπι απέδωσαν τιμές στους ιταλούς πεσόντες που εκτέλεσαν οι σύμμαχοί τους Γερμανοί το 1943 στο νησί μας.

H ανάδειξή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ήταν αποτέλεσμα ενός πολιτικού ελιγμού του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος συνήψε συμφωνία με τον τότε πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά για στήριξη κοινής υποψηφιότητας με στόχο την αποφυγή εκλογών, τις οποίες ζητούσε ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ. Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ο 6ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δύο θητείες, από το 1995 έως το 2005. Διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Κάρολο Παπούλια.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας έχαιρε υψηλής δημοφιλίας, απόρροια της σοβαρής και διακριτικής άσκησης των καθηκόντων του, αλλά και της άμβλυνσης των πολιτικών παθών σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, που επέτρεπε στις πολιτικές δυνάμεις να προστατεύουν το κύρος των θεσμών. Ο Κωστής Στεφανόπουλος παντρεύτηκε την Τζένη Στουνοπούλου (πέθανε το 1988) και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, τον Δημήτρη, την Ειρήνη και τον Ηλία.

H κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου θα γίνει σήμερα στις 3 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας.

21 Μαϊου 1995: Ο Κωστής Στεφανόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμάει στην Κεφαλονιά τους Κεφαλλήνες Ριζοσπάστες και ο τότε δήμαρχος Μάκης Φόρτες, με απόφαση του Δ.Σ. τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη Αργοστολίου
21 Μαϊου 1995: Ο Κωστής Στεφανόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμάει στην Κεφαλονιά τους Κεφαλλήνες Ριζοσπάστες και ο τότε δήμαρχος Μάκης Φόρτες, με απόφαση του Δ.Σ. τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη Αργοστολίου