2ήμερο εκδηλώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

Διήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ληξουρίου.

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς Σύλλογος Φίλων Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2022, 8 μ.μ.

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ.

ΟΜΙΛΙΑ

Αναστάσης Γκίκας, ιστορικός, δρ Πολιτικών Επιστημών, συγγραφέας «Αναζητώντας τους παράγοντες που συντέλεσαν στη Μικρασιατική Καταστροφή».

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Κλειώ Ζαφειράτου, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας              «Μνήμες προσφυγιάς – Στη μνήμη της γιαγιάς Κατίνας».

ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Λαμπρογιάννης Πεφάνης, μουσικολόγος – βιολί

Παντελής Σκιαδαρέσης, μουσικολόγος – ούτι

Θα παίξουν παραδοσιακούς μουσικούς σκοπούς από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Θα εκτεθούν βιβλία σχετικά με το Διχασμό, τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, το Προσφυγικό Ζήτημα.

ΜΠΟΥΦΕΣ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ.

ΟΜΙΛΙΑ

Αλεξάνδρα Αραγιάννη, φιλόλογος, master στην ιστορική έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες

«Αποτυπώσεις της ελληνικής πολιτικής γελοιογραφίας: Διχασμός και Μικρασιατική Εκστρατεία».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Φοίβη Ρίζου, φιλόλογος «Γράμματα ενός αθώου στρατιώτη (1919-1920)». Ένας Παλικησιάνος καθ’ οδόν προς το Μέτωπο.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Δημήτρης Μαντζουράτος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, χοροδιδάσκαλος

Χορευτές «Ιονίου Πνοής»

Ορχήστρα: Γιώργος Μαρινάκης, βιολί

Ηλίας Μαυρίνης, κιθάρα

Σταυρούλα Δαλιάνη, φωνή

Θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Θα εκτεθούν βιβλία σχετικά με το Διχασμό, τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, το Προσφυγικό Ζήτημα.

ΜΠΟΥΦΕΣ

Από το μετανάστη Δημήτριο Βενέζη από τα Μονοπολάτα

στον πρόσφυγα Ηλία Βενέζη στη Μυτιλήνη και την Αθήνα

  • ● Ο λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Ηλίας Βενέζης στο βιβλίο του «Ελληνικές θάλασσες» (1973) έχει την εξής αφιέρωση: «Στη μνήμη του πάππου μου Δημητρίου Μιχαήλ Βενέζη, Κεφαλονίτη, που άφησε το νησί του μετά την Επανάσταση του 1821, ταξίδεψε κι εγκαταστάθηκε στη Μικρασία, στα παράλια της Αιολίδας, το Αϊβαλί».
  • Ο ίδιος έγραφε στην εφημερίδα Το Βήμα το 1966: «Με συγκινεί ό,τι έρχεται απ’ την Κεφαλονιά […]. Οι πρόγονοί μου ήταν Κεφαλονίτες που […] έφτασαν κάποτε με καΐκι στα μικρασιατικά παράλια και ριζώσανε στην εύφορη γη».
  • ● Η κόρη του Ηλία Βενέζη Άννα Βενέζη – Κοσμετάτου, παρουσιάζοντας επιστολή του 1948 από το οικογενειακό της αρχείο, αποκάλυψε ότι η οικογένεια του πατέρα της καταγόταν από τα Μονοπολάτα της Παλικής.

ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ (1904-1973)

Γεννήθηκε στο Αϊβαλί (Κυδωνίες) της Μ. Ασίας. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κεφαλονιά (Μονοπολάτα της Παλικής) και η μητέρα του από τη Λέσβο. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι το 1914 τα έζησε στο Αϊβαλί και μετά εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του και τα αδέλφια του στη Μυτιλήνη μέχρι το 1919, οπότε επανήλθε στο Αϊβαλί. Το 1922 με τη μεγάλη καταστροφή η οικογένεια εγκατέλειψε οριστικά το Αϊβαλί, ο ίδιος όμως ο Ηλίας, 18 χρονών τότε, δεν πρόλαβε να φύγει. Αιχμαλωτίστηκε και στάλθηκε με χιλιάδες άλλους συμπολίτες του στα Τάγματα Εργασίας. Μετά από 14 μήνες απελευθερώθηκε μαζί με άλλους 23 συμπατριώτες του, που τελικά κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Τις εμπειρίες του από εκείνη τη βασανιστική περίοδο τις έχει καταθέσει στο βιβλίο του «Το Νούμερο 31328». Μετά την απελευθέρωσή του επέστρεψε στη Μυτιλήνη και από το 1932 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.