2η Ελληνο-σερβική καλλιτεχνική Συνάντηση «Βελιγράδι 2021» 3-9/10

B. Ρουχωτάς

Η δεύτερη Ελληνοσερβική καλλιτεχνική συνάντηση «Βελιγράδι 2021» θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου 2021 στο Βελιγράδι, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Βελιγραδίου, καθηγ. Δρ Ζόραν Ραντόιτσιτς και με την υποστήριξη του Επίτιμου Πρόξενου της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κεφαλονιά, Δρ. Βίκτωρ Ρουχωτά.

Στόχος της συνάντησης είναι να ενισχύσει τις αδελφικές σχέσεις Ελληνο-Σερβίας μέσω των εκφραστικών μορφών τέχνης Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών. Το θέμα των έργων των συμμετεχόντων στην συνάντηση θα είναι τα ιστορικά αξιοθέατα του Βελιγραδίου.

Θα συμμετάσχουν 12 καλλιτέχνες από το Βελιγράδι και 6 καλλιτέχνες από την Κεφαλονιά. Η τελική έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βελιγραδίου με ομιλία του Δημάρχου του Βελιγραδίου.

Η συνάντηση του Βελιγραδίου είναι συνέχεια της συνεργασίας Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών, η οποία ξεκίνησε με την πολύ επιτυχημένη Πρώτη Ελληνοσερβική Καλλιτεχνική Συνάντηση « Αργοστόλι 2021» που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 29 Ιουνίου 2021 στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, με την υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Καλλιτέχνες από τη Σερβία, ως μόνιμο ίχνος της συμμετοχής τους σε εκείνη την συνάντηση, άφησαν στην πόλη του Αργοστολίου μια τοιχογραφία διαστάσεων 4 x 9 μέτρων, η οποία παρουσιάζει τις φιγούρες του τελευταίου Λατίνου ηγεμόνα της Κεφαλονιάς και της Δυτικής Ελλάδας, Κόμη Λεονάρντο Ντι Τοκ και της συζύγου του Μίλιτσα Μπράνκοβιτς. Έζησαν τον 15ο αιώνα και αυτή είναι η πρώτη ιστορική σύνδεση μεταξύ Κεφαλονιάς και Σερβίας.

Ο κύκλος των ελληνοσερβικών καλλιτεχνικών συναντήσεων δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ακαδημαϊκής ζωγράφου από το Βελιγράδι Μπογιάνα Ντιμιτρίγεβιτς και του επίτιμου πρόξενου της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κεφαλονιά, Δρ Βίκτωρ Ρουχωτά. Η πρώτη καλλιτεχνική συνάντηση ήταν αφιερωμένη στον Σέρβο καλλιτέχνη Μίλος Σομπάιτς, ο οποίος πέθανε στις αρχές του 2021 ως αποτέλεσμα μόλυνσης από κορονοϊό.