2ο Υπουργικό Συμβούλιο με τους 13 περιφερειάρχες στήνει ο Κυριάκος!

Κυριάκος Μητσοτάκης

Την πρόθεσή του να θεσπίσει Συμβούλιο Περιφερειαρχών, που θα συνεδριάζει κάθε δύο μήνες στο Μαξίμου, ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τους 13 περιφερειάρχες που εξελέγησαν πριν λίγες μέρες.

Όπως είπε θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα που θα αφορά θεσμικά θέματα ή συγκεκριμένα ζητήματα που χρειάζονται σχεδιασμό. «Θέλω αυτό το συμβούλιο να γίνει ένα εργαλείο και όχι για να βγάζουμε φωτογραφίες. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατεπείγοντα προβλήματα που έχουν να κάνουν με απορρίμματα στην Αττική, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους επισημαίνοντας πως το γαλάζιο χρώμα το εννοεί ως γαλάζιο της Ελλάδας. «Το μήνυμα ενότητας και συνεργασίας που εκπέμψατε όλοι στις δηλώσεις είναι το κεντρικό μήνυμα μετά τη λαίλαπα του λαϊκισμού», είπε προσθέτοντας πως «η χώρα θα πάει μπροστά αν είμαστε όλοι ενωμένοι, αν έχουμε ενιαίο σχέδιο για δουλειά».

Απευθυνόμενος στον κ. Αρναουτάκη, που δεν εξελέγη με τη στήριξη της ΝΔ, του είπε πως θα έχει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους. «Σήμερα βγαίνει το κομματικό καπέλο και πρέπει να κοιτάξουμε τα προβλήματα», είπε προσθέτοντας πως το εκλογικό σύστημα σε κάποιους θα δημιουργήσει προβλήματα διοίκησης και αποτελεσματικότητας. «Είμαι έτοιμος να ακούσω τις προτάσεις σας», ανέφερε τονίζοντας πως οι περιφέρειες αποτελούν πυλώνες για ένα αναπτυξιακό σχέδιο στη χώρα, λεωφόρους για να απλωθεί σε όλη την επικράτεια ένα τολμηρό σχέδιο αναγέννησης.

«Θέλω να σας εμπιστευτώ και αυτό να το κάνω πράξη. Θέλω να ζητήσω γραπτώς τις σκέψεις και τις προτεραιότητες σας για την επόμενη πενταετία για έργα και δράσεις που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος και την στήριξη των πιο αδύναμων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

  •  Στην ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, η νεοεκλεγείς, μοναδική στην ελληνική επικράτεια, γυναίκα Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, παρουσίασε στον Πρόεδρο της ΝΔ και στους εκλεγέντες Περιφερειάρχες, τις προκλήσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τις προτεραιότητες των αναπτυξιακών της σχεδίων, τη συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, αλλά και τις σχέσεις με την Κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους 13 περιφερειάρχες
Η Ρόδη Κράτσα, η μοναδική γυναίκα περιφερειάρχης

11 γαλάζιες Περιφέρειες+Κ. Μουντζούρης 12, στις 13


Την προηγούμενη Κυριακή ο χάρτης της χώρας βάφτηκε «γαλάζιος». Σε 11 περιφέρειες κέρδισαν οι περιφερειάρχες που στηρίζονταν από τη ΝΔ, με εμβληματικότερη όλων την Αττική, με την ευρεία νίκη του Γιώργου Πατούλη επί της Ρένας Δούρου.

Ακόμα και στο Βόρειο Αιγαίου, όπου κέρδισε ο γαλάζιος «αντάρτης» Κώστας Μουντζούρης εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει ζήτημα συνεννόησης, μιας και είναι μέλος της ΝΔ, ενώ, παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι η παράταξη της Χριστιάννας Καλογήρου που στηριζόταν από τη ΝΔ. Μόνο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος βγήκε από την πρώτη Κυριακή, στηριζόταν από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται, όμως, πολύπειρος και καλός αυτοδιοικητικός, με τον οποίο δεν θα υπάρξει πρόβλημα συνεννόησης την επόμενη μέρα.

Οι θητείες των νέων περιφερειακών αρχών θα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τη θητεία της επόμενης κυβέρνησης. Και αυτό γιατί οι περιφερειακές εκλογές από τις εθνικές εκλογές θα απέχουν μόλις ενάμιση μήνα, οπότε, εφόσον η επόμενη κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία που της αναλογεί, τότε θα συμβαδίσει με τους νέους αιρετούς περιφερειάρχες ως το τέλος. Εφόσον, λοιπόν, ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χθεσινή συνάντηση θα ισοδυναμεί με το άνοιγμα του σταθερού και αδιαμεσολάβητου διαύλου επικοινωνίας τους με τους επικεφαλής των περιφερειακών αρχών.