2 δημοσκοπήσεις «μαχαιριά» για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα. Ανετο προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη. Από Metron Analysis και Paulse

Ανετο προβάδισμα για ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ και Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εντυπωσιακά ποιοτικά ευρήματα σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν απόψε, της Metron Analysis και της Pulse.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο Mega, επιβεβαιώνει κατ’ αρχήν ό,τι και οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου έτους: Το άνετο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προηγείται με 16,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι και ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με τη Φώφη Γεννηματά να ακολουθεί, αφήνοντας στην τρίτη θέση δημοφιλίας τον Αλέξη Τσίπρα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί ένα 56% θετικών κρίσεων και τον Αλέξη Τσίπρα μόλις 20%.

Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται ωστόσο στην ανάλυση πολιτικής προέλευσης των ερωτηθέντων. Ενας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν θετικά ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιστοίχως, ένα ποσοστό της τάξης του 36% (σχεδόν ένας στους τέσσερις) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν αρνητικά τον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας, με βάση τα διαχρονικά στοιχεία, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πλέον (48%) ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Pulse: Στο 16% η «ψαλίδα» Νέας Δημοκρατίας με ΣΥΡΙΖΑ

Το προβάδισμα ΝΔ-Μητσοτάκη εμφανίζεται και στα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ προηγείται με 16 μονάδες, συγκεντρώνοντας 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ να έρχεται τρίτο με 7,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί διαφορά 20% έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

(iefimerida.gr)