20η Σύνοδος Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρείας

Πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 Ιουνίου 2019 η 20ή Σύνοδος της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας. Οδοντίατροι από τους τέσσερις Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Επτανήσου αλλά και συνάδελφοί μας από την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου, χάρηκαν την παραδοσιακή ζακυνθινή φιλοξενία και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της Ζακυνθινής Γκιόστρας, που συνέπεσε με τις ημερομηνίες διεξαγωγής της συνόδου.

Υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος ήταν ο διαπρεπής ενδοδοντολόγος Κωνσταντίνος Λάγιος και μαζί του εισηγητές οι εκλεκτοί επιστήμονες Νικόλαος Λούπης (Master Laser Certificate), Δρ Δημήτρης Στράκας (Master of Science in Lasers in Dentistry), Φώτιος Τζέρμπος (Αναπληρωτής Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ), Ιωάννης Τζούτζας (Καθηγητής Οδοντιατρικής Επαγγελματικής Πρακτικής ΕΚΠΑ), Δημήτρης Τόλιας (Διευθυντής Ενδοδοντολογικού Τμήματος 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας), Κοσμάς Τολίδης (Καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής ΑΠΘ) και Λάζαρος Τσαλίκης (Dr.med.dent, καθηγητής ΑΠΘ). Η θεματολογία της Συνόδου περιελάμβανε αναφορές σε σύνθετα προβλήματα ενδοδοντίας και περιοδοντολογίας και την αντιμετώπισή τους με συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία, στην συγκόλληση σύγχρονων αποκαταστάσεων κεραμικών και πολυμερών υλικών, στις κλινικές εφαρμογές των οδοντιατρικών Laser, γενικότερα στη χρήση του φωτός στην οδοντιατρική, στις άμεσες αισθητικές αποκαταστάσεις και στην διαχείριση του σωφρονιστήρα από τον χειρουργό οδοντίατρο.

Οι εργασίες της Συνόδου συμπεριελάμβαναν και την ετήσια Γενική Συνέλευση της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας, στα πλαίσια της οποίας έγιναν αναφορές σε επαγγελματικά θέματα του κλάδου από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που συμμετείχαν στην Σύνοδο: τον πρόεδρο Αθανάσιο Δεβλιώτη, τον ταμία Γεώργιο Τσιόγκα και τον ειδικό γραμματέα Δημήτριο Κήττα. Ο πρόεδρος της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου Φάνης Κοτσώνης, παρουσία των προέδρων των Οδοντιατρικών Συλλόγων Κερκύρας Ευγένιου Ραψομανίκη, Κεφαλληνίας Διονυσίου Γαρμπή και Λευκάδας Κωνσταντίνου Ροντογιάννη βράβευσαν με τιμητικές πλακέτες τα διατελέσαντα κατά το παρελθόν δραστήρια μέλη της Εταιρίας Γεώργιο Γιωργάκη, Αριάδνη Κακαφίκα και Νικόλαο Παπαδάτο.

Στα πλαίσια της Συνόδου διεξάχθηκε δωρεάν προληπτικός έλεγχος της στοματικής υγείας πολιτών από οδοντιάτρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Όπως σημειώνει ο επιστημονικά υπεύθυνος της Συνόδου κ. Κωνσταντίνος Λάγιος στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, «όλα τα θέματα είναι απόλυτα κλινικά και έχουν σκοπό να ανεβάσουν το επίπεδο επιμόρφωσης σε ένα επίπεδο υψηλότερο απ’ αυτό στο οποίο ασκείται στη συντριπτική της πλειοψηφία η Γενική Οδοντιατρική», γι αυτό και ο γενικός τίτλος ήταν: «Επαναξιολόγηση και επέκταση των ορίων της Γενικής Οδοντιατρικής: Το Επόμενο Βήμα».

Οι Επτανήσιοι οδοντίατροι συμμετέχουμε στην Συνεχή Επαγγελματική Επιμόρφωση των Οδοντιάτρων, επαναξιολογώντας διαρκώς και επεκτείνοντας τα όρια της επιστημονικής μας ενασχόλησης και επενδύοντας στη γνώση, για να αντιμετωπίζουμε με τον σωστότερο και ασφαλέστερο τρόπο τα οδοντιατρικά προβλήματα των ασθενών μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη (συνδιοργάνωση) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, εκπροσωπώντας και τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Η επόμενη 21η Σύνοδος της Εταιρίας θα διεξαχθεί στην Κεφαλονιά, που αναλαμβάνει την σκυτάλη με πρόεδρο τον ταμία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας Νικόλαο Τσιμάρα.

Για την Επτανησιακή Οδοντιατρική Εταιρία,
Ο Πρόεδρος,
Φάνης Κοτσώνης
Ο Γραμματέας,
Διονύσιος Λούτας
Και ο συντάκτης του δελτίου τύπου
Διονύσιος Γαρμπής

Δ. Γαρμπής