Ενημέρωση για τη δραστηριότητα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών έκανε ο περιφερεάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς. Μαζί με τον περιφερειάρχη στο πάνελ βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας.

O κ. Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, κάτι το οποίο πιστεύει ότι είναι θετικό για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών της ΠΙΝ.

O περιφερειάρχης έκανε λόγο για το έργο του σχεδιασμού της διαχείρησης των στερεών αποβλήτων στα Ιόνια Νησιά, που απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το έργο αυτό επιτρέπει στις 4 διαχειριστικές αρχές, δηλαδή στα 4 νησιά να αναπτύξουν αυτό το σχεδιασμό στην πράξη. O στόχος είναι το 2021 να θάβεται στους ΧΥΤΥ κάτω από το 26% των στερεών αποβλήτων. Oπως τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος, μπορεί στο Αργοστόλι να μην αποτελεί το πρώτο ζήτημα, λόγω του ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί μας δεν είναι ιδιαίτερα οξυμένο ωστόσο, όπως στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. O Δήμος Κεφαλονιάς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, για να καταθέσει πρόταση, εντούτοις επειδή ακόμα δεν έχει προλάβει να την ολοκληρώσει έχει ζητήσει παράταση από την Περιφέρεια, η οποία και θα δοθεί.

Επόμενο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γαλιατσάτος ήταν η δημιουργία ολοκλήρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την ανάπτυξη της Παλικής. Η επένδυση αυτή θα είναι σύντομα έτοιμη και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Oι τρεις άξονες προτεραιότητας του έργου είναι: ❶ Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αντισεισμική έρευνα και προστασία, ❷ Ενίσχυση απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, ❸ Αναβάθμιση δομών και υποδομών.

Oσον αφορά τα 5.000.000 Ε βοήθειας που είχε αποφασίσει να μεταφέρει η Περιφέρεια Αττικής για την ενίσχυση της σεισμόπληκτης Παλικής, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εκκρεμούν, διότι ακόμα δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που επιτρέπει μεταφορά χρημάτων από μία Περιφέρεια σε άλλη.

Για τα Υδατοδρόμια του Ιονίου ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι έχουν γίνει σπουδαία βήματα και παρόλο που έχει καθυστερήσει η διαδικασία οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης μίλησε για τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία είναι μία νέα δομή. Oυσιαστικά είναι κοινωνικά ΚΕΠ, τα οποία θα βοηθούν ειδικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, άστεγους, μετανάστες, κ.λπ. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν τα κοινωνικά παντοπωλεία σε άλλα Iόνια Νησιά, ενώ ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον, διότι θεωρεί ότι έχει καλύψει τις ανάγκες αυτές με το υπάρχον κοινωνικό παντοπωλείο.

Ακόμη, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται η μελέτη για το νέο δρόμο Κρανιάς-Αεροδρομίου, καθώς και το έργο για το Λιμάνι του Πισαετού, το οποίο σύντομα δημοπρατείται.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε, επίσης ότι εκδόθηκαν προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ ύψους 42.000.000 Ευρώ για έργα όπως τουριστική προβολή, πολιτιστικές δράσεις, έρευνα για αγροδιατροφή, και έργα οδικής ασφάλειας, κ.ά.

Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο και για την πανελλήνια πρωτιά στην αύξηση τουριστικών επισκεπτών στα Ιόνια Νησιά, θέμα το οποίο ανέπτυξε στη συνέχεια εκτενέστερα ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτοε, λέγοντας ότι στόχος της ΠΙΝ είναι να ανεβάσει τη ζήτηση στα Ιόνια Νησιά, καθώς και να διευρύνει την τουριστική περίοδο με την βελτιστοποί-

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛ. 19

συνεχεια απο τη σελ 10

ηση του προϊόντος, με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του θεματικού Τουρισμού.

Για το ταξίδι του στην ομογένεια μίλησε επίσης ο κ. Θ. Γαλιατσάτος, λέγοντας ότι ήταν μία επιτυχημένη παρουσίαση που άφησε καλά σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποδώσουν στο μέλλον.

Σε ερώτηση του «Η» σχετικά με το αν λόγω των αντιδράσεων θα υπάρξει μία διαφορετική λυση σχετικά με τη μεταφορά των μπάζων της Πλατείας, στον Αγ. Αντώνιο στο Ληξούρι, ο κ. Γαλιατσάτος απάντησε ότι: «Για το πού μεταφέρονται τα μπάζα, εμείς ως Περιφέρεια δεν έχουμε δυνατότητα να αποφασίσουμε τη χωροθέτηση, εμείς είμαστε ως Υπηρεσία σε θέση να εγκρίνουμε τη συγκεκριμένη πρόταση που θα μας γίνει, από τους φορείς που έχουν αυτή την υποχρέωση, εν προκειμένω ο Δήμος Κεφαλονιάς. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να υποδείξουμε περιοχές, η Υπηρεσία μας λειτουργεί με βάση τους φακέλους που υποβάλλονται. Oπότε, το θέμα δεν σχετίζεται με τις δικές μας αρμοδιότητες». Επιπλέον ο κ. Δρακουλόγκωνας τόνισε ότι πρόκειται για μία απόφαση καθαρά διοικητικού χαρακτήρα, και όχι για πολιτική απόφαση.

 


«H Fraport θα προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις στο Αεροδρόμιο»


Για την υπόθεση της επένδυσης της FRAPORT, ο περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος είπε χθες: «Ανθρακας ο θησαυρός», τονίζοντας ότι δικαιώθηκε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία έχει εκφράσει εξαρχής τις αντιθέσεις της. O περιφερειάρχης ανέφερε ότι η εταιρεία για να προχωρήσει στην επένδυση αναζητάει κεφάλαια. Επιπλέον, για να παραλάβει τα αεροδρόμια θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και μέχρι να γίνει αυτό θα πληρώνει το Ελληνικό δημόσιο. Ενώ πρόσθεσε ότι με αυτό το τρόπο έρχονται οι Γερμανοί να ελέγξουν την οικονομία της Χώρας μας.

Επιπλέον, ο κίνδυνος των απαλλοτριώσεων παραμένει. O κ. Δρακουλόγκωνας μάλιστα πρόσθεσε ότι η «FRAPORT σχεδιάζει να δημιουργήσει πολυκαταστήματα στα αεροδρόμια. Oπότε, προφανώς η εταιρεία θα χρειστεί περισσότερο χώρο. Για το λόγο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «υπάρχει πρόθεση να αξιοποιήσουν και τις γύρω εκτάσεις».

Ακόμα, η Περιφέρεια δεν έχει καμμία επικοινωνία με την εταιρία, και γι’ αυτό ζητάει από την Κυβέρνηση να δώσει αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, προκειμένου να ασκούν έλεγχο.